Takaisin
23.6.2019 klo 19.10

Ykkönen jatkuu juhannuksen jälkeen

Jaa:

Ykkösen 11. kierros alkaa heti maanantaina juhannuksen jälkeen. Yksi ottelu pelataan maanantaina ja tiistaina on vuorossa kolme peliä.

Ma 24.6. kello 18.30 FC KTP-FC Haka
Haka johtaa Ykköstä 26 pisteellä ja torstaina AC Oulun voittanut KTP on viidentenä 14 pisteellään.

– Kotkalla on takana hieno voitto, mutta toisaalta heillä on takanaan pitkä matka ja yksi päivä vähemmän aikaa toipua. Meidän on käytettävä se hyväksemme ja saatava jalkoja liikkeelle heti alusta, FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio toteaa koskilaisten sivuilla.

Joukkueiden tämän kauden ensimmäisessä kohtaamisessa vietettiin todellisia maalijuhlia. Haka oli lopulta Tehtaan kentällä parempi lukemin 6-3.

– Tuskin ihan samanlaista hulabaloota nähdään tällä kertaa. Tai mistä sen tietää, Tainio virnuilee.

Haka joutuu lähtemään Kotkan reissulle ilman kapteeniaan Jacob Bushueta, joka sai keskiviikon TPV-pelissä kahden keltaisen kortin myötä aikaisen suihkukomennuksen ja sen myötä pelikiellon. Sivussa ovat myös pitkäaikaispotilas Samuel Mansour sekä Tampereella loukkaantunut Jean Fridolin Nganbe Nganbe.

– Siltä nyt näyttää, että myös ”Fridon” kausi on ohi. Pahimmassa tapauksessa myös koko ura, Tainio harmittelee.

Ti 25.6. kello 18.30 MYPA-FF Jaro
Jukka Karjalainen missasi MYPA:n edellisen pelin ollessaan UEFA PRO -valmentajakoulutuksessa. Reissu oli antoisa ja siitä valmentaja voi ammentaa omaan tekemiseen MYPA:n peräsimessä.

- Ihan hyvä reissu, oli tasokkaita kansainvälisiä otteluita hienossa ympäristössä. Käytiin paljon hyviä keskusteluita kollegoiden kanssa. Paljon asioita, mitkä pani miettimään omaa valmentamista ja oman joukkueen tekemistä. Tuli asioita, joita pystyy muokkaamaan oman ympäristön käyttöön, Karjalainen kertoo MYPA:n sivuilla.

Karjalaisen poissa ollessa johti MYPA:n muu valmennustiimi joukkonsa komeaan kotivoittoon Ykkösen kärkijoukkueisiin kuuluvasta TPS:sta.

- Ensimmäinen puoliaika TPS:aa vastaan oli tosi hyvää ja ansaitusti johdettiin. Toisella puoliajalla meillä alkoi jalka vähän loppumaan ja TPS sai painetta. Se on asia, mikä pitää joukkueen kanssa käydä läpi, että saadaan tasaisempia 90 minuuttisia, Karjalainen toteaa.

TPS:aa vastaan MYPA:n taisteluasenne oli kovalla tasolla ja samalla asenteella Karjalainen odottaa joukkojensa marssivan myös tiistaiseen kotiotteluun FF Jaroa vastaan.

- Taistelumentaliteetti on se termi, mikä pitää olla kunnossa joka peliin, Karjalainen painottaa.

MYPA:n tiistainen vastustaja Jaro on sarjassa neljäntenä ja pelannut kolme edellistä otteluaan tappioitta. Viime kierroksella Jaro kaatoi kotipesässään EIF:n komein 3-0-lukemin.

- Olen kerennyt katsomaan Jaron pelejä. Jaro oli ihan hyvä EIFiä vastaan, mutta vähän ehkä lukemat valehtelee. EIF:llä oli musta viisiminuuttinen, jonka aikana Jaro teki viiden minuutin sisään kaikki kolme maaliaan. Jaro kyllä ansaitsi voiton, mutta EIF:llä oli omat paikkansa. Se on selvä asia, että Jarolla on hyvä joukkue.

Tiistaiseen otteluun ei ole luvassa mitään poppaskonsteja, joilla Karjalainen taikoisi MYPA:lle toisen perättäisen kotivoiton.

- Meillä on niin paljon tekemistä oman pelin kehittämisessä, että ei voi hirveästi katsoa joka pelissä vastustajaa. Tiedetään millainen joukkue tulee vastaan, ja jos sieltä pystytään poimimaan pieniä yksityiskohtia mitä käyttää hyväksi, se tehdään, Karjalainen toteaa.

MYPA pääsee tiistaiseen otteluun hyvistä lähtökohdista.

- Pelaajarintamalla ei mitään ihmeellistä. Samuel Lindeman oli sairaana ja missasi viime ottelun. Hän on nyt terve ja kaikki samat pelaajat pitäisi olla käytössä kuin edellisessä ottelussa, Karjalainen päättää.

Ti 25.6. kello 18.30 MuSa-TPV
Jaossa on taas tärkeitä pisteitä, kun ennakkoon ottelussa kohtaavat toisilleen keskinäiset päävastustajat.  MuSan voitolla ero TPV:hen olisi jo seitsemän pistettä, kun taas tappiolla TPV olisi enää vain pisteen päässä. Voitolla MuSalla on myös mahdollisuus nousta jopa kärkikolmikkoon, mutta se vaatii myös voiton lisäksi esimerkiksi AC Oulun tappiota. Panosta ei siis puutu.

Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran toukokuun alussa Tampereella pelatussa ottelussa, jolloin tuloksena oli 0-0-tasapeli. Tuon ottelun jälkeen TPV on ottanut kaksi voittoa, kolme tappiota sekä kolme tasapeliä. Noin viikko sitten joukkue otti hienon kotivoiton KTP:stä lukemin 1-0. Voittomaalista vastasi myös MuSassa pelannut Eetu Kolu. Joukkueesta löytyy Kolun lisäksi myös muita porilaisille tuttuja nimiä, esimerkiksi Eetu Räisänen ja Juuso Rantalan isoveli Joonas Rantala. TPV on aloittanut Ykkösessä siinä mielessä hyvin ja tasaisesti, että se ei ole hävinnyt vielä pahimmille kilpailijoilleen, vaan tappiot ovat tulleet kärkijoukkueita vastaan (TPS, FC Haka, AC Oulu). Joukkue on tällä hetkellä sarjassa kahdeksantena kymmenellä pisteellä, neljä pistettä MuSaa perässä.

Kotijoukkue lähtee tiistain kotipeliin erinomaisessa vireessä ja kahden pelin voittoputkessa, kun se on napannut päänahat TPS:stä ja viimeksi AC Kajaanista. Lisäksi joukkue saa tiistain peliin kapteeni Jussi Välilän takaisin, kun kahden pelin pelikielto on nyt lusittu. Aleksi Pöntinen tekee myös todennäköisesti paluun sairastuvalta kokoonpanoon. Verneri Salmisen pelaaminen on vielä epävarmaa.

- Hienoa päästä taas pelaamaan. Meillä on ollut hyvä vire päällä ja sitä pyritään jatkamaan huomenna. TPV on useasta ottelusta kerännyt myös pisteitä ja he ovat joukkue, jonka todella haluamme voittaa. Tampereelle pelattiin avauskierroksella 0-0-tasapeli varsin tarkassa pelissä, jossa maalipaikat olivat todella kiven takana. Kotikentällä ollaan esiinnytty hyvin tällä kaudella ja uskon, että maalipaikkoja saadaan enemmän kuin Tampereella toukokuussa. Ykkösessä niistä paikoista vaan täytyy raa'asti rokottaa, niitä kun ei vastustajat liukuhihnalta tarjoa, MuSan päävalmentaja Ville Ulanen kommentoi seuran sivuilla.

Eetu Räisänen (23) siirtyi FC Jazzista MuSa:an kaudeksi 2017 ja pelasi 16 ottelua Kakkosessa tehden kaksi maalia ja yhden Suomen Cupin ottelussa. FC Jazzin kasvatilla on Kakkosesta kokemusta myös PPT:n riveissä sekä Ykkösestä FC Jazzin paidassa kaudelta 2015. Tuolloin hän pelasi yhdeksän ottelua.

Räisänen tuntee MuSa:n pelaajat, heidän vahvuutensa ja heikkoutensa.

- Heidän pelitapansa on selkeästi tiedossa totta kai, enkä usko tiistainakaan kokevani mitään yllätyksiä. He toteuttavat omaa pelityyliään ja toteuttavat sen hyvin; pelaaminen on simppeliä, eivätkä he lähde höntyilemään, Räisänen huomauttaa TPV:n sivuilla.

Porilaisuus elää vahvasti Räisäsessä.

- Poriin eli kotikaupunkiin on totta kai aina hieno lähteä ja onhan se mukava pelata vanhaa joukkuetta vastaan. Vaikka vastustajat ovat tuttuja ja kavereita, niin sukille mennään tarvittaessa. Joka otteluun lähden samalla ilmeellä, eikä kavereita kunnioiteta muita vastustajia enempää, Räisänen sanoo.

Keväällä TPV kohtasi MuSa:n harjoitusotteluissa kahdesti ja Ykkösessäkin jo kertaalleen. Poikkeuksellisesti Ratinan stadionilla pelattu ottelu päättyi 0-0. TPV:n maalivahtivalmentaja Kalle Heltonen ei katsele menneitä otteluita, vaan muistuttaa tiistaina Porissa ottelun alkavan lukemista 0-0.

- MuSa ei ole meille mikään kummitus. Se on yksi vastustaja muiden joukossa ja parhaalla pelillämme pystymme heidät voittamaan, Heltonen huomauttaa.

MuSa on voittanut kaksi edellistä otteluaan. TPS hävisi maalein 2-1 ja AC Kajaani 3-1. Kymmenestä ottelustaan porilaiset ovat voittaneet neljä, pelanneet kahdesti tasan ja hävinneet neljästi Joukkueen maaliero on 13-18 ja sijoitus sarjassa on kuudes, kun TPV on kahdeksantena.

Heltonen tietää mitä odottaa ja mitä on odotettavissa.

- Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata MuSa:n pelaamista, niin tuo sana olisi ärsyttävä. Joukkueen pelitapa on suhteellisen yksinkertainen ja vaikka tiedämme heistä oikeastaan kaiken olennaisen, niin MuSa on aina ollut meille vaikea vastustaja. MuSa toteuttaa omaa pelitapaansa äärimmäisen hyvin.

Heltonen korostaa asennepuolen merkitystä ja puhuu TPV-merkkisistä työhaalareista.

- Tiistaina ei ole edessä helppo ottelu, joten jokaisella pelaajalla on oltava työhaalarit päällä. Luvassa on kovia kaksinkamppailuja eikä yksikään meidän pelaajistamme saa turhautua yhtään. MuSa puolustaa hyvin ja usein jopa aika syvältä, sanoo Heltonen.

TPV:n loukkaantuneiden lista on edelleen pitkä. Tiistain ottelusta ovat varmuudella pois Antti Kuusinen, Jesse Oksanen, Mauno Siren ja Juho Saarinen. Kapteeni Tommi Smeets on pelikiellossa korttitilin täytyttyä.

Ti 25.6. kello 18.30 AC Oulu-AC Kajaani
Kotijoukkue lähtee otteluun uuden päävalmentaja Rauno Ojasen johdolla. Joukkueen ainoa tavoite on kääntää kotiottelut voitollisiksi.

AC Oulu vapautti juhannuksena päävalmentaja Mika Lähderinteen tehtävistään. Seuran hallitus katsoi, että esitykset ja tulokset etenkin kotikentällä ovat olleet tavoitteisiin nähden riittämättömät. Uudeksi päävalmentajaksi nostettiin Rauno Ojanen.

Ottelu AC Kajaania vastaan tulee vaihdon jälkeen nopeasti, mutta toisaalta siinä on hyvä sauma aloittaa uusi alku. Myös kajaanilaiset ovat vaihtaneet tälle kaudelle valmentajaa, kun Ari Koski sai väistyä Mika Lumijärven tieltä.

Joukkueet ovat kohdanneet kauden aikana kertaalleen - AC Oulu haki Kajaanista toukokuun alussa hienon 2-0-vierasvoiton Jere Aallikon tehdessä Laivastonsinisten molemmat osumat. Helppo vastustaja Kajaani ei missään tapauksessa ole AC Oululle viime kausina ollut, sillä esimerkiksi kaudella 2018 ACK kiusasi oululaisia ihan urakalla - saldona oli kaksi tasapeliä ja yksi tappio.

Kuluvalla kaudella AC Oulun peli on siis ollut poikkeuksellisen kaksijakoista. Se on sarjan paras vierasjoukkue neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Kotipeleissä ruuti on ollut totaalisen märkää, sillä se ei ole onnistunut itse vielä lainkaan maalinteossa - vastustajatkin ovat osuneet vain kaksi kertaa, joten Raatin maaliverkot eivät ole joutuneet ainakaan toistaiseksi kovin kovalle koetukselle. AC Oulu on sarjassa kuitenkin kolmantena, neljän pisteen päässä TPS:sta.

ajaanilaisten kausi on ollut vaikea, sillä se on kerännyt kymmenestä ottelusta yhden voiton ja kolmen tasapelin turvin kuusi pistettä. Se on kuitenkin aiheuttanut pistemenetyksiä mm. sarjan ylivoimaiselle kärkijoukkue FC Hakalle, joten Kajaanilta löytyy kyllä iskukykyä.

- Tässä on nyt kaksi harjoitusta takana, ei sen enempää. Puolustuspeli on toiminut, joten siihen ei olla käytetty juurikaan aikaa. Ollaan juteltu ja pelaajat kyllä tietää, että asioita täytyy tehdä paremmin. Hyökkäyspelin rakenne tulee saada sellaiseksi, että olemme vaarallisempia ja luomme sitä kautta enemmän paikkoja sitä kautta taas todennäköisyys maalin tekemiseen kasvaa. Haluamme myös puolustaa aktiivisemmin. Näillä eväillä lähdetään. Joukkue on täynnä hyviä pelaajia ja he ovat hyvässä kunnossa, Ojanen kertoo oululaisten sivuilla.

Jere Aallikko palaa kokoonpanoon pelikiellon jäljiltä. Sairastuvalta ei tule apuja, vaan Venicio Ferreira, Aapo Heikkilä, Aleksi Gullsten, Konstantin Belov ja Driton Shala jatkavat katsomon puolella.

Edellisellä sarjakierroksella ensimmäisen tappionsa Mika Lumijärven alaisuudessa tällä kaudella kärsineen ACK:n pitää terävöittää puolustuspelaamistaan huomattavasti, jotta pisteet lähtevät tiistaina vieraiden matkaan.

– Kolmessa ottelussa ennen MuSa-matsia onnistuimme minimoimaan puolustuspään virheet ja olimme vaarallisia etenkin vastahyökkäyksissä ja erikoistilanteissa. MuSaa vastaan teimme paljon virheitä, joista vastustaja rankaisi kovalla kädellä. Kun löydämme edeltävien otteluiden ilmeen tiistaille, niin taistelemme taas voitosta Oulussa, Lumijärvi ennakoi kajaanilaisten sivuilla.