Yhteinen vastustaja yhdistää jalkapallomaailmaa

Julkaistu

  • Jalkapallosarjat

Koronavirus pysäytti yhden viikonlopun aikana kilpailu- ja seuratoiminnan kaikkialla Suomessa. Sen sijaan, että pelaajat ja seurat olisivat lannistuneet tilanteesta, on jalkapallokansa keksinyt ennennäkemättömiä tapoja pitää yhtä. 

Pelaajat ja seuratoimijat ovat osoittaneet nerokasta kekseliäisyyttä niin oman pelikuntonsa ylläpitämisessä kuin myös yhteishengen ja positiivisen meiningin kasvattamisessa. Myös jalkapallofanit ovat osoittaneet ennennäkemätöntä solidaarisuutta joukkueita ja seuroja kohtaan. Tähän juttuun olemme koonneet muutamia jalkapallokansaa yhdistäviä ilmiöitä.

Neljänsuoran Suomen Cup

Suomen Cupin otteluiden siirtyminen tuonnemmaksi oli iso pettymys varsinkin niille joukkueille, joille edessä oli jopa ennennäkemätön näytön paikka. Vaikka Cupin mestari mitä todennäköisimmin saadaan ratkaistua myöhemmällä ajankohdalla, oli monen mielessä sama asia: olisihan se jotain kiva pelata.

Idean konkretisoi AC Oulun sometiimi, joka ehdotti Hongalle twitterissä neljännesvälieräottelun pelaamista nejänsuoran merkeissä. Honka vastasi Oulun haasteeseen ja näin neljänsuoran Suomen Cup sai alkunsa. Oulun ja Hongan ottelu sai nopeasti huomiota Twitterissä, ja lopulta homma levisi tiedotusvälineisiin asti. Muut Suomen Cupin neljännesvälieräjoukkueet innostuivat nopeasti ideasta, joten formaatti oli syntynyt. Peli-Karhut ja Mikkelin Palloilijat jopa liittyivät twitteriin päästäkseen mukaan näihin karkeloihin. 

Neljänsuoran Suomen Cupia on kuvailtu twitterissä muun muassa internetin parhaaksi asiaksi ja todelliseksi jännitysnäytelmäksi. Suurkiitos seuroille mahtavasta heittäytymisestä!

Vessapaperipomputtelu

Kun harrastuspaikat alkoivat sulkea oviaan, oli monilla jalkapalloilijoilla yhtäkkiä käsissään enemmän kotiaikaa kuin koskaan ennen. Sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää erilaisia haasteita hashtagillä #stayhomechallenge. Näistä haasteita jalkapalloilijat löysivät omansa: nimittäin vessapaperirullalla pomputtelu! Yksinkertaisimmillaan haaste tarkoittaa tavallista pomputtelua vessapaperirullalla, mutta taitavimmat pelurit ovat heittäneet rullalla näyttäviäkin kikkoja. Myös pääsarjaseurojen pelaajat ovat osallistuneet aktiivisesti haasteeseen näyttäen junioripelaajille hienoa esimerkkiä siitä, että harjoittelun ei tarvitse aina olla vakavaa puurtamista. Esimerkiksi Veikkausliigaseura FC Inter haastoi kaikki seuran juniorijoukkueiden kapteenit näyttämään taitojaan vessapaperilla. 

Kannata paikallista

Urheilumedia Byyri on kerännyt osoitteeseen byyri.com/kannatapaikallista/ seurojen itse lähettämiä lyhyitä tekstejä, joissa annetaan ohjeet miten seuralle voi osoittaa tukensa vaikeana aikana. Urheilun ystävät ympäri Suomea kuitenkin osoittaneet, että tämä ei ole tilanne, jossa tuki osoitetaan vain paikalliselle jalkapallolle. Jalkapallofanit ovat hankkineet kausikortteja monien eri seurojen otteluihin. Twitterissä esimerkiksi Aki Riihilahti ja useat muut ovat kertoneet hankkivansa kaikkien Kansallisen Liigan joukkueiden kausikortit.  

Erityiseksi tilanteen tekee se, että myös alkukauden otteluihin on ostettu runsaasti lippuja, vaikka yleisön pääsemisestä paikan päälle ei vielä ole varmuutta. Kannatuslippujen myynti vaikuttaisikin olevan edelleen kasvussa. 

Tee junnu perässä 

Tilanne on haastava myös niille lukuisille junioreille, jotka eivät pääse rakkaan harrastuksensa pariin tai seuraamaan esikuviensa otteita pelikentillä. Siksi monet seurat ovat alkaneet jakaa videoita edustusjoukkuidensa pelaajien omatoimitreeneistä, joista junioripelaajat voivat ottaa mallia. 

Virallisesti sosiaaliseen mediaan tagin #teejunnuperässä lanseerasi Miesten ykkösessä pelaava VPS, mutta vastaavat videot ovat yleistyneet muissakin seuroissa. Esimerkiksi PK-35 ja PK-35 Vantaan naisten edustusjoukkueet ovat jakaneet runsaasti pelaajiensa treenivideoita junioreille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.