Takaisin
18.3.2020 klo 11.00

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun – ”Me haluamme ja meidän täytyy liikkua joka päivä”

Jaa:

Ⓒ SPL / Jussi Eskola

Koronavirustilanne on siirtänyt seuratoiminnan kentiltä koteihin. Seurat pyrkivät kannustamaan pelaajia omatoimiseen harjoitteluun monilla eri keinoilla.

Palloliiton kilpailullinen toiminta keskeytettiin viime viikolla väliaikaisesti ainakin maaliskuun ajaksi. Lisäksi Palloliitto on suositellut seuroja keskeyttämään harjoitus- ja turnaustapahtumat maaliskuun loppuun asti. Haastavasta tilanteesta huolimatta moni seura on kehittänyt oivaltavia tapoja pitää juniorit aktiivisina ja pelaajakehityksen käynnissä, vaikka joukkueharjoituksista on taukoa. Monien harjoitteiden toteuttamiseen ei tarvita kenttäolosuhteita vaan ne voi toteuttaa vaikka omalla takapihalla. 

MILLOIN PELIPASSIVAKUUTUS KATTAA OMAEHTOISEN HARJOITTELUN?

Pelipassivakuutuksen tehtävänä on osaltaan turvata kaikkea sitä liikuntaa, joka tukee jalkapalloharrastusta. Sen vakuutusehdoissa todetaan, että se on voimassa harjoituksissa, jotka ovat lajille ominaisia ja jotka suoritetaan harjoituksen johtajan valvonnassa. Tuoksi valvonnaksi voidaan tulkita myös sellainen omaehtoinen harjoittelu, johon seura on antanut ohjeita ja joka on järkevää jalkapallon pelaamisen kannalta.

Tähänkin mennessä tapaturmatilanteissa on pyydetty seuran tai joukkueen edustajan vahvistus tapaturmalle, joten se riittää vahvistamaan, että tapaturma on sattunut lajille ominaisissa harjoituksissa. Pelaajan on siksi hyvä informoida asiasta nimeämäänsä seuran edustajaa. Luonnollisesti tapaturman pitää edelleen kuulua muiden vakuutusehtojen piiriin.

Seuroilta toivotaan nyt ohjeita omaehtoisesti tehtäviin harjoituksiin ja että vastuuhenkilöt ovat varautuneet vahvistamaan, jos pelaajalle sattuu tapaturma.

Mahdolliset vakuutuksiin liittyvät kysymykset voi osoittaa suoraan Aonin asiakaspalveluun [email protected] tai PV Vahingonkäsittelyyn [email protected].

Omatoiminen harjoitusohjelma

Euran Pallo on laatinut junioreille ja vanhemmille ohjeita ja harjoitusohjelmia omatoimiseen harjoitteluun. Kolmiviikkoisesta harjoitusohjelmasta löytyy kaikki aina alkulämmöistä loppuvenyttelyyn. Ohjelmassa on käytetty seuran kotitehtävävideoita, joista näkee esimerkkisuorituksen jokaisesta harjoitteesta.

- Teimme nopeasti harjoitusohjelman tätä tilannetta varten. Seuralla oli valmiiksi omat pallolliset kotitehtävävideot ja lisäsimme siihen junnuille tuttuja juttuja, kuten aktivoivia alkulämpojä. Olemme puhuneet valmentajien kanssa, että lähetämme tsemppiviestejä ja videoita joukkueille. Lasten kanssa myös vanhempia täytyy kannustaa ja pyrkiä osallistamaan harjoitteluun. Vanhemmille juniorille asia pitää myydä niin, että tässä harjoitellaan itseä eikä valmentajia varten, Euran Pallon junioripäällikkö Dani Österlund sanoo.

- Olemme pyytäneet vanhempia ja pelaajia lähettämään videoita, kun he ovat olleet treenaamassa. Kyllä sieltä on tullut ihan pikkutytöistä ja -pojista asti videoita joukkueiden ryhmiin. Sekin on tärkeää nähdä, mitä joukkuekaverit harjoittelevat, Österlund jatkaa.

Euran Pallon harjoitusohjelma >> 

Haastevideot

JJK reagoi haastavaan tilanteeseen perustamalla JJK TV -kanavan YouTubeen. Kanavalle ladataan haasteita ja erilaisia vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun. JJK TV:n ensimmäisessä haastevideossa haastetaan katsojat pomputtelemaan 10 kertaa mahdollisimman monella erilaisella pallolla.

- Meidän yhteinen toimintamme on koronaviruksen takia katkolla, mutta se ei muuta sitä, että me haluamme ja meidän täytyy liikkua joka päivä. Haasteita ja treenivinkkejä voi tehdä omalla ajalla ja ihan missä vaan. Vaikka korona estää meidän yhteiset tapahtumat, se ei estä meitä treenaamasta, liikkumasta ja kehittymästä, JJK Junioreiden valmennuspäällikkö Mikko Manninen kertoo JJK TV:n videolla.

JJK TV >>

Toimintapassi

Myös HJK haastaa junioreita liikkumaan ja treenaamaan omatoimisesti. Perheen pienimille tarkoitetusta Frendin toimintapassista löytyy erilaisia liikuntatehtäviä, joita voi tehdä esimerkiksi omalla pihalla. Tehtäviä ovat muun muassa: ”Potkaise pallo vanhemman jalkojen muodostaman portin läpi 10 kertaa” ja ”Keksi oma pallotemppu ja opeta se vanhemmillesi. Oppiiko hän uuden temppusi?”

- Mielestäni meidän jalkapalloseurojen ja kolmannen sektorin toimijoiden on osallistuttava uuteen tilanteeseen. Meillä on lapsia jäämässä koteihin ja sisätiloihin. Lapset pääsevät harjoituksissa purkamaan energiansa ja liikkumaan. Kun se viedään heiltä pois, ajattelimme tehdä lapsille harjoitusvideoita ohjeiksi siitä, mitä he voivat tehdä kotona ja vapaa-ajalla. Meidän pitää saada lapset liikkumaan poikkeustilanteessa. Kannamme yhteiskunnallisen vastuumme, HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen sanoo seuran Twitterissä.

Frendin toimintapassi >> 

Palloliitto kerää erilaisia vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun tänne: Palloliiton vinkkipankki omatoimiseen harjoitteluun