Viikonloppu toi jatkopaikkoja – nämä lunastivat FC Inter, KuPS, HIFK, SJK ja FC Honka

Veikkausliigajoukkueiden osalta viikonloppuna jatkopaikkansa Suomen Cupissa varmistivat FC Inter, KuPS, HIFK, SJK ja FC Honka. Turkulaiset ja kuopiolaiset etenevät suoraan puolivälieriin. A-lohkon toinen jatkoonmenijä ei ole vielä selvillä, koska HJK-KTP-ottelu on vielä pelaamatta koronapandemian aiheuttaman siirron vuoksi.

Inter puhtaalla pelillä suoraan puolivälieriin

FC Inter–FC Haka 1–0 (0–0)

Suomen Cupin ensimmäinen puolivälieräpaikka ratkesi perjantaina Turussa, kun Inter otti B-alkulohkossa kolmannen voittonsa kaatamalla Hakan lukemin 1–0. Turkulaiset voittivat lohkon kaikki ottelunsa päästämättä maaliakaan, maalisuhde oli vakuuttava 5–0.

LähiTapiola-areenalla pelatun ottelun ensimmäinen puoliaika oli tasainen ja ajoittain varsin kuumakin, eikä maalipaikoilla liikaa juhlittu. Valkeakoskelaisten prässipeli tuotti Interin pelinavaukselle vaikeuksia. Toisella puoliajalla Inter alkoi samaan enemmän otetta ja hakalaiset olivat jatkuvasti myöhässä. Käänteentekevä tilanne nähtiin ottelun 60. minuutilla, kun Haka-toppari Luiyi De Lucas tuli keskialueella myöhässä tilanteeseen ja otti illan toisen keltaisen korttinsa. Aiempi tuli vain kuusi minuuttia aiemmin. Punaisen kortin myötä paine Hakan maalilla kasvoi.

Tulostakin lopulta tuli. Matias Ojalan antaman kulmapotkun jälkitilanteesta pallo jäi pyörimään Hakan boksin sisälle ja lopulta Interin Taiki Kagayama puttasi pallon ohi Mika Hilanderin. Kagayama sai pallon Jami Kyöstilältä, joka ehti ennen maalia pelastaa pallon vielä maaliviivaltakin.

Haka pääsi muutamia kertoja hätyyttelemään Interin maalia, mutta kunnon testiin alivoimainen Haka ei enää Interin maalilla torjunutta Henrik Moisanderia pystynyt laittamaan. Hakalle tappio oli alkulohkon toinen. Sunnuntaina ratkesi, että Hakan tie Suomen Cupissa jäi alkulohkoon, koska Honka ylsi tasapeliin IFK Mariehamnin vieraana ja nousi näin pisteellä koskilaisten edelle.

– Peli oli sellainen kuin odotimmekin: erittäin kova ja vaikea. Minusta Haka pystyi ensimmäisellä puoliajalla melko hyvin paineistamaan meitä. Emme olleet tarpeeksi hyviä kentän viimeisellä 30 metrillä ja erityisesti ensimmäisellä puoliajalla emme pystyneet viemään peliä riittävästi vastustajan päähän. Pian toisella puoliajalla aloimme löytää paljon enemmän tiloja kentällä ja Haka alkoi olla vähän myöhässä jokaisessa syötössä. Vaikka maali oli kummallinen, minusta hallitsimme peliä jo paljon enemmän siinä vaiheessa, Inter-valmentaja José Riveiro arvioi seuran verkkosivuilla.

MYÖS KuPS puhtaalla pelillä puolivälieriin

KuPS–AC Oulu 1–0 (0–0)

KuPS on ollut Suomen Cupin alkulohkojen vakuuttavin suorittaja FC Interin ohella. Lauantaina kuopiolaiset kaatoivat AC Oulun niukasti 1–0. Voiton myötä keltamustilla on kasassa kolmesta ottelusta täydet yhdeksän pistettä. Lohkovoitolla irtoaa myös paikka suoraan puolivälieriin. AC Oululle tappio tiesi Cup-taipaleen jäämistä alkulohkoon.

Ensimmäisellä puoliajalla Kuopiossa ei maaleja nähty. Lähimmäksi pääsi kotijoukkueen Santeri Haarala ottelun 6. minuutilla, kun hyökkääjän tulinen laukaus pysähtyi poikkipuuhun.

Toiselle puoliajalle KuPS tuli vahvasti, kun avausmaali syntyi jo ensimmäisellä minuutilla. Maalissa Anton Popovitch laittoi pystypallon oikealla kirmanneelle Saku Savolaiselle. Savolainen lähetti maalille kovan ja matalan keskityksen, johon ensin ennätti Haarala. Haaralan laukauksen AC Oulun Juhani Pennanen vielä torjui, mutta irtopalloon ehti ensin Jiri Nissinen, joka laukoi pallon voimalla etunurkkaan.

Toinen puoliaika pelattiin hyvin samankaltaisella kaavalla, kuin avausjaksokin. KuPS hallitsi ottelun tapahtumia ja kontrolloi peliä. Kotijoukkueen maalilla Otso Virtanen merkkautti itselleen alkulohkon toisen nollapelinsä. Tappion kokenut AC Oulu jäi lohkossa kolmanneksi kolmella pisteellään.

– Tämä oli meiltä hyvä 1–0-voitto. Onnistuimme tekemään hyökkäyspäässä tarvittava maali, mutta ennen kaikkea olen tyytyväinen puolustukseen. Näytettiin tänään koko joukkueen tahtotilan puolustaa, emmekä päästäneet vastustajaa tänään oikeastaan mihinkään. Lohkon voittaminen kolmella voitolla on kova suoritus, KuPS-päävalmentaja Simo Valakari iloitsi keltamustien verkkosivuilla.

HIFK varmisti jatkopaikkansa kotivoitolla

HIFK–FC Lahti 1–0 (0–0)

HIFK varmisti lauantaina jatkopaikkansa Suomen Cupin A-lohkossa. Helsinkiläiset kaatoivat FC Lahden Talin hallissa niukasti 1–0. Vielä ei kuitenkaan tiedetä riittääkö HIFK:n seitsemän pisteen saalis lohkovoittoon ja suoraan puolivälieräpaikkaan vai käykö tie lohkokakkosena ensin neljännesvälieriin. Tämä riippuu HJK–KTP-ottelun lopputuloksesta, joka siirtyi myöhempään ajankohtaan koronapandemian vuoksi. Lahden jatkopaikka vaatisi KTP:n voittoa HJK:sta.

Ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomana tasaisissa merkeissä. Kenties jakson paras paikka siunaantui FC Lahden Jasin Assehnounille, mutta Markus Uusitalon vastaantulo pelasti tilanteen. Toinen puoliaika jatkui FC Lahden hienoisella hallinnalla. Ottelun ainoa maali nähtiin 84. minuutilla, kun juuri vaihdosta kentälle tullut HIFK:n Jeremiah Streng puski pallon Sakari Mattilan keskityksestä ohi Antonio Regueron. Osuma oli tälle kaudelle Helsinkiin siirtyneelle Strengille ensimmäinen HIFK-paidassa. Helsinkiläiset olivat viimeksi voittaneet FC Lahden kilpailullisessa ottelussa syksyllä 2015.

– Olin varma siitä, että tekisin maalin tänään. Tuntui äärettömän hyvältä tehdä ensimmäisen maalini HIFK:ssa juuri tällä tavalla. Nyt jatkamme töitä, jotta kautemme olisi mahdollisimman hyvä. Lupaan tehdä lisää maaleja jatkossakin, Streng tunnelmoi HIFK:n Twitter-tilillä.

– Peli oli hallussamme, mutta silti pallollinen pelaamisemme oli tänään huonoa. Stressattiin pallon kanssa eikä haluttu pelata omaa peliämme. Ei HIFK:lla ollut oikeastaan paikkoja. Tiedettiin toki, että ovat keskityksissä vaarallisia ja sellaisesta se maali sitten tulikin. Tappio harmittaa. Meillä oli hyvä viikko takana, en tiedä oliko sitten ylilatautumista, FC Lahden Mikko Viitikko kertoi Ruudun haastattelussa.

SJK kaatoi vaisun Ilveksen ja rynnisti jatkoon

SJK–Ilves 3–0 (1–0)

Kotijoukkue SJK otti lauantaina Wallsport-Areenalla kotivoiton Ilveksestä isännän ottein. Voiton myötä seinäjokiset nousivat kuuden pisteen saalillaan C-lohkon toiseksi ja jatkavat lohkosta neljännesvälieriin KuPS:n voittaessa lohkon. Ilves puolestaan jäi lohkojumboksi nollalla pisteellä. Tamperelaiset onnistuivat maalinteossa lohkovaiheessa vain kerran.

SJK aloitti maalinteon ottelun 30. minuutilla. Kotijoukkue sai vahvan paineen Ilveksen maalille. Pallo pelattiin Murilolle laitaan ja tämä keskitti takatolpalle Gustaf Backalidenille. Backalidenin voimakas pusku tuli maaliviivan eteen ja sieltä SJK:n Joonas Lepistö pääsi laittamaan pallon sisään. Tauolle siirryttiin SJK:n ansaitussa johtoasemassa.

Iltapäivän toista maalia saatiin odottaa 69. minuutille. Murilo ja Emmanuel Ledesma nousivat vasenta laitaa, Murilo syötti pallon viereen Ledesmalle. Tämän jälkeen Ledesma löysi tilaa takakulmasta ja sijoitti pallon tolpan juureen ohi Rasmus Leislahden. Tamperelaisten taival synkkeni entisestää, kun joukkueen kapteeni Felipe Aspegren sai suoran punaisen kortin 85. minuutilla kohdeltuaan kaltoin Cristhian Valenciaa.

Loppulukemat syntyivät lisäajan kolmannella minuutilla, kun vaihdosta sisään tulleet Tuco ja Denys Oliinyk juonivat osuman. Tilanteessa Tuco vapautti Oliinykin maalintekoon ja taululle lukemat 3-0. Kaksikko ehti olla kentällä ennen osumaa vain muutamia minuutteja.

– Meillä on loistava joukkuehenki ja tehtiin tänään hitosti duunia. Asenne ja muutos KuPS-peliin oli tärkein asia ja se näkyi isosti. Peli ei aina ollut kaunista, molemmat laittoi aika paljon pitkää palloa. Me voitettiin kakkospallot hyvällä prosentilla ja oltiin tehokkaita maalipaikoissa, tunnelmoi SJK:n Matias Vainionpää Ruudun haastattelussa.

– Lähtökohta on, että meiltä lähti 14 pelaajaa ja 10 tuli sisään. Se vaatii aikaa, kun keräämme kokemusta. Peli ei asetu automaattisesti uomiinsa, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss totesi tamperelaisten verkkosivuilla.

Honka loppuhetkien tasoituksella jatkoon

IFK Mariehamn–FC Honka 2–2 (2–1)

B-lohkon päätösottelu pelattiin sunnuntaina Wiklöf Holding Arenalla Maarianhaminassa. Kotijoukkue IFK Mariehamn johti pitkään ja oli kiinni lohkon avausvoitossaan. Ilta päättyi kuitenkin Hongan riemuun, kun espoolaiset tasoittivat ottelun lisäjalla ja etenivät lohkosta kakkosena jatkoon.

Ottelun avausmaali nähtiin jo 8. minuutilla, kun IFK Mariehamnin riveihin tälle kaudelle TPS:sta vaihtanut Olawale Tehe vei kotijoukkueen johtoon. Vieraiden tasoitus nähtiin yksitoista minuuttia myöhemmin Nasiru Banahenen toimesta. Pallo painui verkkoon vasemman tolpan kautta. Kotijoukkue kuitenkin iski uudelleen juuri ennen taukoa. Tällä kertaa maalintejänä FC Interistä lainalla oleva hyökkääjä Elias Mastokangas. Osuman alusti vapauttavalla syötöllä Olawale Tehe ja Mastokangas tsippasi pallon näyttävästi verkkoon.

Pitkään näytti, että kotijoukkue pitää pisteet itsellään. Espoolaisilla oli tasoituspaikkoja, mutta myös IFK Mariehamn oli lähellä kolmatta osumaa. Lähimmäksi pääsi kenties Vahid Hambo, mutta Tim Murray Hongan maalilla oli illan ykkösnimiä ja torjui. Tasoitusmaali syntyi lopulta kulmasta lisäajan toisella minuutilla. Lucas Kaufmann antoi laadukkaan pallon boksiin, johon ensimmäisenä pääsi puskemaan hetki sitten vaihdosta kentälle tullut Konsta Rasimus. Rasimuksen pusku muutti vielä suuntaa Hongan Juan Alegriasta ja painui ohi hölmistyneen Oskari Forsmanin.

Tasapeli tiesi sitä, että FC Honka nousi lohkossa toiseksi ohi FC Hakan. Lohkon kakkospaikan myötä espoolaiset varmistivat paikan neljännesvälieriin. IFK Mariehamn puolestaan jäi lohkojumboksi yhdellä pisteellä. Näin saarelaisten cup-taival päättyi Hakan tavoin alkulohkoon.

– Henkisesti erittäin tärkeää, että päästiin jatkoon ja nyt on myös Veikkausliigan lisäksi täältä vielä tie Eurooppaan. Tällaisilla hienoilla kokemuksilla joukkue kasvaa. Tasapeli oli molemmille varmaan ok tulos, mutta meille tänään paljon tärkeämpi. Mageeta jatkaa cupissa ja päätyyn asti pyritään, Hongan puolustuksessa täydet minuutit vääntänyt Dani Hatakka kommentoi Ruudun haastattelussa.

– Oli tasainen peli, tosi paljon kaksinkamppailuja Hongan topparien kanssa. Oltaisi mun mielestä ansaittu kolme pistettä. Harmittaa paljon. Ehkä liikaa sitten hävittiin kakkospalloja. Vähän jouduttiin juokseen perässä toisella puolikkaalla. Asteittain parannettiin cupissa, mutta tulos ei tietysti riittänyt, Hambo kertasi TV-lähetyksessä pelin päätyttyä.