Takaisin
10.7.2019 klo 12.47

Videoanalytiikka tukee maajoukkueen valmennusta

Jaa:

Ⓒ SPL / Jussi Eskola
Katso video

Huuhkajien videoanalyytikko Henri Lehto tekee kulissien takana arvokasta työtä Suomen A-maajoukkueessa. 

 
Hänen työnkuvaansa kuuluu ottaa selvää vastustajista ennen ottelua sekä oman joukkueen pelien ja harjoittelujen analysointi. 
 
Joukkueen pelaamisesta kerääntyy dataa suuria määriä. Tärkeintä datan analysoinnissa on löytää kaikista oleellisimmat seikat.
 
- Datan kautta voi löytää asioita, joissa pelaaja onnistuu tai missä olisi korjattavaa. Numeroiden tulkinnassa on aina oltava varovainen. Määrällisen numeroiden tarkastelun lisäksi tehdään aina myös laadullista analyysia, Lehto kertoo.
 
Jyväskylän liikuntatieteellisessä valmennus- ja testausoppia opiskellut Lehto aloitti oman valmentajauransa JJK:ssa. Palloliiton leipiin hän päätyi 2015 Keski-Suomen valmennuskeskukseen, mitä kautta tie vei maajoukkueen taustajoukkoihin. 
 
- Pelasin itse kuusivuotiaasta alkaen aina aikuisiälle, kovalla innolla, mutta huonolla menestyksellä, Lehto vitsailee.
 
- Ajattelin, että jos jalkapallon parissa haluan jatkaa, pitää opiskella ja kehittyä. 
 
Datan analysoinnin avulla maajoukkueen on helpompi valmistautua tuleviin peleihin. Lehto kuitenkin muistuttaa, että data on vain yksi työväline valmennuksen tueksi.
 
- Vähän niin kuin tötsät ovat harjoituksissa työkalu harjoituksen vetämiseen. Tämä on pieni osa valmennusprosessia, johon kuuluu paljon muitakin asioita. Pelaajat kuitenkin edelleen ratkaisevat kentällä ottelut.
 
Katso lisää aiheesta Huuhkaja-TV:stä artikkelikuvaa klikkaamalla.