Uusia antidopingsääntöjä astunut voimaan – Palloliitto suosittelee Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suorittamista

Julkaistu

    Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin pelaajat, taustat kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. 

    Maailman antidopingsäännöstö luo edellytykset toteuttaa reilua ja tehokasta antidopingtoimintaa kaikkialla. Sen tarkoituksena on edistää antidopingtoimintaa maailmanlaajuisesti yhtenäistetyillä antidopinglinjauksilla, säännöillä ja sääntelyllä urheilujärjestöjen ja viranomaisten toiminnassa. 

    Vuoden 2021 alusta voimaan astui uusi maailman antidopingsäännöstö, jonka osana on ensimmäistä kertaa kansainvälinen koulutusstandardi. Koulutusstandardin tavoitteena on yhdenmukaistaa koulutustoimintaa maailmanlaajuisesti ja varmistaa urheilijoiden oikeus saada antidopingkoulutusta.  

    Kaksi keskeistä periaatetta koulutusstandardissa ovat:  

    1) Urheilijan tulisi saada ensikosketus antidopingtoimintaan koulutuksen, ei testauksen kautta.  

    2) Jokaisen kansainvälisen tason urheilijan (ja tukihenkilön) tulisi saada koulutusta ennen lähtöä maastaan.  

    Periaatteiden toteutumiseksi Palloliitto suosittelee kaikille jalkapallon parissa toimiville Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen tekemistä. Koulutus on erityisen tärkeä kaikkien maajoukkueiden pelaajille ja taustoille sekä tasomäärittelyn piiriin kuuluvien joukkueiden pelaajille ja taustaryhmille.  

    Vuonna 2021 tasomäärittelyn piiriin kuuluvat: Kansallinen Liiga, Veikkausliiga ja miesten Ykkönen sekä miesten Futsal-Liiga. Kaikkien tulisi tehdä SUEK:in uusi Puhtaasti paras -verkkokoulutus, sillä nykyisen verkkokoulutuksen suoritukset ovat nollautuneet eivätkä vanhat diplomit ole enää voimassa. Verkkokoulutus on uusittu kokonaisuudessaan ja vaatii käyttäjiltä uuden rekisteröitymisen. 

    KAMU-lääkehaku 

    SUEK julkaisi 1.1.2021 World Anti-Doping Agencyn (WADA) kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon 2021 perustuvan lääkehaun niin internetsivuillaan kuin mobiilisovelluksessa. Luetteloon ei ole lisätty uusia kiellettyjä aineryhmiä, mutta joihinkin ryhmiin on lisätty uusia esimerkkiaineita. Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa (KAMU) -lääkehaussa voi tarkistaa Suomesta saatavien resepti- ja itsehoitolääkevalmisteiden tilanteen. 

    KAMU löytyy maksuttomana mobiilisovelluksena, joka on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palloliitto suosittelee KAMU-sovelluksen lataamista ja muistuttaa, ettei KAMU-lääkehausta ei tule tarkistaa ulkomailta hankittujen lääkkeiden sallittavuutta, sillä Suomessa ja ulkomailla saattaa olla samannimisiä lääkevalmisteita, jotka sisältävät eri lääkeaineita. 

    Vuoden 2021 kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon tärkein muutos koskee S3. -ryhmää eli beeta2-agonisteja. Aiemmin kaikkina aikoina kielletty astmalääke vilanteroli (esim. kauppanimeltä Relvar®) on vuoden 2021 alusta lähtien sallittu inhalaationa, silloin kun annos on enintään 25 mikrogrammaa 24 tunnin aikana.  

    Dopingvalvonta 

    SUEK vastaa kansallisesta dopingvalvonnasta Suomessa. Dopingvalvonnan tavoitteena on ehkäistä dopingin käyttöä ja havaita dopingrikkomukset. 

    Dopingtestejä tehdään edelleen sekä kilpailuissa että niiden ulkopuolella. On mahdollista, että testaaja tulee myös kotiovelle. On tärkeää ymmärtää, että testistä ei voi kieltäytyä sekä huomioida miten kilpailutestin ajanjakso määritellään nyt vuoden vaihteen jälkeen voimaan tulleiden uusien sääntöjen mukaan.  

    Kilpailutestiä ei tehdä vain otteluiden yhteydessä, vaan kilpailutestin ajanjakso alkaa jo klo 23.59 ottelua edeltävänä iltana. Eli lääkkeiden varoajoissa on tärkeää huomioita, ettei varoaikaa lasketa varsinaisen ottelun alkamisajasta taaksepäin, vaan jo edeltävästä illasta. 

    Lisätietoja:  

    Puhtaasti paras -verkkokoulutus >> 
    Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa (KAMU) >> 
    Urheilijan opas Maailman antidopingsäännöstöön 2021 – merkittävimmät muutokset >> 
    Harrastamisen ilmapiiri ja arvot >>