Takaisin
28.7.2021 klo 11.00

U23-naisten Oona Siren tähtää ulkomaille – mutta ennen sitä hänellä on vielä Tikkurilassa tärkeä tehtävä

Jaa:

Ⓒ Bildbyrån

TiPS:n Oona Siren valmistui tänä keväänä ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta. Nyt hän keskittyy jalkapalloon ja haluaa auttaa joukkuettaan kirkastamaan viime kauden hopeamitalit kultaisiksi. 

Oona Siren, 20, on viihtynyt vantaalaisseurassa hyvin – niin hyvin, että hän on edustanut seuraa koko ikänsä.

Viimeisen kahden vuoden aikana Siren on taistellut TiPS:n liigajoukkueen kanssa aina kirkkaimmista mitaleista. Viime kaudella Åland United veti pidemmän korren niin Suomen Cupin loppuottelussa kuin tiukassa, viimeiselle kierrokselle asti jännittävänä pysyneessä Kansallisen Liigan mestaruustaitossa, joten tälle kaudelle joukkue on asettanut vain yhden tavoitteen.

– Mestaruus, Siren myöntää.

Kun TiPS nousi kaudeksi 2018 naisten pääsarjaan, tunnettiin tyttömaajoukkuepelaajia vilissyt joukkue nimellä vihreät haastajat.

Uruguayssa alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa marraskuussa 2018 pelanneet Oona ja Emmi Siren, Jenna Topra sekä Joanna Tynnilä lukeutuvat yhä kolme vuotta myöhemmin TiPS:n avainpelaajiin, mutta joukkueen entiselle lempinimelle ei ole ollut käyttöä enää vuosiin.  

Jo toisena liigakautenaan yhä sarjan nuorin joukkue yllätti monet ja ylsi runkosarjassa kolmanneksi. Kausi päättyi kuitenkin yläloppusarjan jälkeen neljänteen sijaan.

Viime kaudella TiPS taisteli kultaisista mitaleista aina päätöskierrokselle asti, mutta lopulta mestaruus matkasi Ahvenanmaalle kahden pisteen erolla. TiPS teki kuitenkin historiaa nappaamalla ensimmäisen aikuisten pääsarjamitalinsa.

– Viime kausi meni ihan hyvin, olen ihan tyytyväinen. Haluan kuitenkin kehittyä tietyissä osa-alueissa. Maalinteossa pitäisi pystyä isommalla prosentilla viimeistelemään, ettei niin tuhlailisi, Siren kertoo.

TUHANSIA TUNTEJA HARJOITTELUA 

Oona Siren nostettiin jo edellisellä kaudella sarjan mielenkiintoisimpien pelaajien joukkoon.

Kun hänet palkittiin helmikuussa eteläisen alueen vuoden tyttöpelaajana, korostettiin valinnassa nimenomaan Sirenin pelinrakennustaitoja. Perusteluissa nostettiin esiin myös kova työmoraali ja voittamisen halu, joka näkyy kaikessa tekemisessä.

Oonan ja hänen puolustajana pelaavan kaksoissiskonsa Emmin taidot eivät kuitenkaan ole syntyneet yhdessä yössä. Kehityksen taustalla on tuhansia tunteja harjoittelua, myös joukkueen virallisten harjoitusten ulkopuolella.

Siitä tavasta Oona Siren ei ole luopunut vielä 20-vuotiaanakaan. Jalkapallon pelaaminen on yhä mieluisin vapaa-ajan viettämisen muoto. 

–  Melkein joka päivä olemme kentällä. Kesällä on todella kiva, kun on aikaa. Aina löytyy porukkaa, joka lähtee kentälle, Siren nauraa.

Kesällä aikaa on riittänyt myös pelaamisen ohella työskentelylle. Sopiva työpaikka löytyi urheilijoiden työuriin erikoistuneen Eezy Unitedin kautta.

Kahdet suuret juhlat? 

Kuluva kausi on vasta 20-vuotiaalle Sirenille pääsarjatasolle jo neljäs. Seurakaveri Roosa Ariyo siirtyi kesä-heinäkuun vaihteessa Espanjaan, ja maajoukkuekavereista mm. Annika Huhta ja Nana Yang ovat valinneet siirtyä Yhdysvaltojen yliopistosarjaan.

 Myös Siren haluaa ulkomaille, mutta kiire ei vielä ole.

– On ollut tosi siistiä, että niin moni on päässyt hyviin paikkoihin. Totta kai itsekin jossain välissä haluaisi, mutta se, että muut lähtevät, ei tuo minulle mitään paineita, Siren sanoo.

Kansainvälistä tasoa Siren pääsi mittaamaan kesäkuussa, kun hän oli alle 23-vuotiaiden naisten maajoukkueen mukana Ruotsin turnauksessa. Joukkue kohtasi leirillä kaksi kivenkovaa vastusta, Ranskan ja Ruotsin, ja kärsi molemmissa otteluissa tappiot.

– Oli todella siistiä päästä pelaamaan noin kovia maita vastaan. Oli opettavaista nähdä, missä asioissa on itse hyvällä tasolla kansainvälisesti ja mitä pitää kehittää. Ruotsia vastaan näkyi enemmän fyysinen ero, ranskalaiset olivat teknisesti edellä, Siren kertoo.


TiPS kukisti HJK:n heinäkuun alkupuolella Helsingissä 2-1. 

Tänä vuonna Sirenillä on takanaan jo yhdet juhlat. Hän valmistui kesäkuun alussa Mäkelänrinteen urheilulukiosta ja pääsi juhlistamaan lakkiaisia vihdoin heinäkuussa.

Ne eivät kuitenkaan vielä nälkäistä keskikenttäpelaajaa tyydytä. Lokakuussa Tikkurilassa on mahdollisuus vieläkin isompiin juhliin, jos TiPS varmistaisi seurahistoriansa ensimmäisen aikuisten pääsarjan mestaruuden.

Sitä ennen joukkueen on kuitenkin kurottava ero kiinni kärkijoukkue KuPS:n. Siihen Sirenillä on selvä resepti.

–  Meidän pitää saada oma pää pysymään puhtaana. Olemme päästäneet vähän liikaa maaleja. Maalinteossa olemme onnistuneet ihan hyvin, mutta vielä kun saamme puolustuspeliä paremmaksi ja tasaisempia suorituksia.

Artikkeli on osa uutta juttusarjaa poikien ja tyttöjen maajoukkuepelaajista. Juttuja julkaistaan kerran kuukaudessa.