Takaisin
17.9.2021 klo 17.50

U19-tyttöjen Ruotsi-ottelu oli opettavainen kokemus – ”Oli tosi tärkeää, että onnistuimme nousemaan vaikeuksien kautta voittoon”

Jaa:

Ⓒ SPL / Kalevi Hämäläinen

Suomen maalit 3–2-voittoon päättyneessä ottelussa löydät täältä

U19-tytöt (2003 ja myöhemmin syntyneet) pelasi eilen torstaina vuoden ensimmäisen maaottelunsa. Pikkuhelmarit kaatoi Ruotsin U18-maajoukkueen jännittävien vaiheiden jälkeen, kun Tea Heinisen, Wilma Forsblomin sekä Oona Seveniuksen maalit riittivät 3–2-voittoon. Tarkempi otteluraportti löytyy täältä

Päävalmentaja Arttu Pitkäkangas toteaa, että joukkueen päätavoite oli luonnollisesti voittaa ottelu. 

– Voitimme, ja siitä meidän täytyy olla tyytyväisiä. Oli älyttömän tärkeää, että saimme maaottelukokemuksen – iso kiitos Ruotsille, että ottelu järjestyi lyhyellä varoitusajalla. Oli hienoa kuulla kansallislaulut pitkästä aikaa. 

Pitkäkangas oli erityisen tyytyväinen siihen, että Suomi loi paljon maalipaikkoja. Paremmalla viimeistelyllä Pikkuhelmarit olisi voinut tehdä enemmänkin kuin kolme osumaa.

– Saimme tuotettua paljon etenemisiä kymppialueelle. Sitä kautta saimme monia tekopaikkoja hyviltä alueilta. Parannettavaa jäi siinä, että menetämme liian useasti pallon avaamis- ja rakentamisvaiheessa. Osa virheistä on pakottamattomia, mutta välillä teemme vääriä valintoja ja aiheutamme pallonmenetykset itse, Pitkäkangas avaa.

– Ruotsi loi paljon uhkaa ja boksietenemisiä riistojen jälkeen. Meidän täytyy vähentää pallonmenetysten määrää – Ruotsin kaltaiset hyvät joukkueet rankaisevat niistä. Kävimme tätä pelaajien kanssa läpi, ja tavoitteenamme on parantaa sitä ennen EM-karsintaturnausta.

Puolustuspelin osalta päävalmentajalle jäi hieman kaksijakoiset tunnelmat. Erikoistilanteiden puolustamisessa Suomi oli todella vahva, mutta tietyillä osa-alueilla jäi paljon kehitettävää.

– Ruotsi teki juuri niin kuin oletimme eli pyrki etenemään suoraviivaisesti laitakaistojen kautta. Tavoitteenamme oli siirtää pelaajamme kentän pallolliselle puolelle, mutta se ei ajoittain toiminut. Etenkin ekan jakson alussa oli tällaisia hetkiä, Pitkäkangas sanoo.

– Paransimme pelin aikana ja saimme hetkittäin Ruotsin puristuksiin laidoille – riistojen kautta pääsimme etenemään ja luomaan uhkaa. Haasteet olivat meille tärkeää infoa, sillä tulevia karsintavastustajia vastaan meidän täytyy niin ikään pystyä liikkumaan ryhmänä leveyssuunnassa sille kaistalle, missä pallo on. Kun pakka on tiivis, saamme riistoja.

”Se oli hetki, jota en ikinä unohda”

Pitkäkangas kehuu ilmapiiriä joukkueessa niin hyvinä kuin vaikeina hetkinä. Nousu tappioasemasta tasoihin ja lopulta voittoon oli Pitkäkankaan mukaan todella merkittävä kokemus joukkueelle.

– Vaikeita hetkiä tulee varmasti myös karsinnoissa ja tulevaisuudessa. Oli tosi tärkeää, että onnistuimme nousemaan vaikeuksien kautta voittoon. Saimme tiimiimme psyykkisen valmentajan, Kim Forsblomin, ja olemme käyneet leirin aikana paljon sitä, kuinka vastoinkäymisten hetkellä reagoidaan joukkueena.

Joukkueessa oli yksi täysin uusi kasvo, Lumi Kostmayer. Kostmayer uurasti ottelussa 76 minuuttia ennen kuin Lotta Lindström vaihdettiin hänen tilalleen – muutamaa minuuttia aiemmin hän oli ollut alustamassa Forsblomin 2–1-johtomaalia. 

– Oli uskomattoman hienoa debytoida Suomen paidassa. Ennen ottelua olin aika hermostunut, mikä oli varmaan ihan luonnollista. Oli mahtavaa kuunnella Maamme-laulua joukkuekavereideni vieressä. Se oli hetki, jota en ikinä unohda, New York Soccer Clubia edustava Kostmayer kertoo.

Kostmayer on aiemmin edustanut Yhdysvaltojen tyttömaajoukkueita. Hänen äitinsä on suomalainen, ja hyökkääjä on vuosittain vieraillut Suomessa sukulaistensa luona kesäaikaan. Kostmayerin mukaan hän on saanut varsin suomalaisen kasvatuksen – suomen kieli ei ole vielä täysin hallussa, mutta se ei ole koitunut ongelmaksi maajoukkueen mukana.

– Tiesin, että puutteellinen kielitaito tulee olemaan minun suurin haasteeni, mutta se ei ole haitannut yhtään. Kaikki pelaajat ovat olleet tosi mukavia minua kohtaan ja saaneet minut tuntemaan itseni tervetulleeksi joukkueeseen. He ovat kaiken lisäksi todella hyviä pelaajia – enempää en olisi voinut pyytää.

U19-tyttöjen leiri päättyy sunnuntaina, jolloin joukkue pelaa harjoitusottelun TPS:n C-poikia vastaan.