U19-tytöt kukisti Ruotsin viiden maalin trillerissä

Vaiherikkaan ottelun ratkaisu nähtiin vasta 88. minuutilla.

U19-tytöt (2003 ja myöhemmin syntyneet) pelasi tänään torstaina vuoden ensimmäisen maaottelunsa. Ruotsin U18-maajoukkue tarjosi Pikkuhelmareille kovan vastuksen, mutta lopulta kotijoukkue juhli Eerikkilässä maalein 3–2.

Ruotsi väläytteli alkuminuuteilla vaarallisuuttaan erikoistilanteissa. Vierasjoukkue sai ensimmäisen hyvän paikkansa 11. minuutilla Chloe Erikssonin päästyä laukomaan kulmapotkun päätteeksi – pallo kimposi parin Suomen puolustajan kautta niukasti ohi maalin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Lumi Kostmayerin viimeistely-yritys karkasi yli vieraiden maalin, ja vain hetki tästä Oona Sevenius pääsi mainioon tekopaikkaan Sofia Määtän syötöstä. Elvira Björklund oli sijoittunut hyvin ja onnistui pysäyttämään hyökkääjän laukauksen. Sevenius sai avausjakson puolivälissä toisen tilaisuuden maalintekoon, mutta tällä kertaa terävä laukaus meni ohi etukulmasta.

Ruotsi siirtyi johtoon vajaan puolen tunnin kohdalla. Kapteeni Matilda Nildén katkaisi syötön noin 20 metriä Suomen maalista ja viimeisteli tyylikkäästi yläkulmaan. Takaiskun jälkeen Suomi otti pelin haltuunsa entistä paremmin ja haki kovasti tasoitusmaalia, eikä se ollut kaukana 40. minuutilla – Björklund kuitenkin torjui Wilma Forsblomin puskun.

Kolme minuuttia tästä Sevenius taituroi itsensä loistopaikkaan, mutta ruotsalaisvahti venyi jälleen pallon tielle. Suomen työ palkittiin lopulta juuri ennen taukovihellystä. Forsblom keskitti lyhyenä annetun kulmapotkun jälkeen takatolpalle, mistä Tea Heininen puski hienon tasoitusmaalin.

Toinen jakso alkoi varsin tasaisissa merkeissä. 57. minuutilla Nildén oli lähellä päivän toista osumaansa, mutta Suomen maalille tauolla vaihdettu Nanna Leivonen torjui laukauksen. Nildénin paikkaa lukuun ottamatta Pikkuhelmarit sai pidettyä vieraansa varsin hyvin pois maalipaikoilta – Ruotsi teki samoin, ja Suomella oli ajoittain haasteita päästä hyökkäyskolmannekselle ja vetopaikoille.

65. minuutilla Inka Sarjanoja pääsi yrittämään maalintekoa lähietäisyydeltä, mutta haastavasta asennosta, ja Björklund poimi pallon alakulmasta ilman suurempaa vaivaa. Muutamaa minuuttia myöhemmin hienoihin pelastuksiin venynyt veräjänvartija joutui antautumaan – Kostmayer tuikkasi pallon Forsblomille, joka laukoi tarkasti takayläkulmaan.

Ruotsin kuitti tuli nopeasti 73. minuutilla. Lucia Duras teki vahvan nousun oikealta laidalta ja syötti maalille Nildénille, joka toi vieraat tasoihin sijoituksellaan. Ottelu näytti päättyvän 2–2-tasalukemiin, kunnes Suomi osui vielä loppuhetkillä – Sonja Hillberg syötti Sarjanojalle, jonka keskityksestä Sevenius puski komean voittomaalin.

Suomi U19 – Ruotsi U18 3–2 (1–1)
28’ Matilda Nildén 0–1
44’ Tea Heininen 1–1
68’ Wilma Forsblom 2–1
73’ Nildén 2–2
88’ Oona Sevenius 3–2

12 Liisa Tuomi (mv) (46’ 23 Nanna Leivonen (mv))
7 Anni Hartikainen (67’ 8 Jasmin Mansaray)