Takaisin
23.10.2021 klo 21.04

U19-tytöt EM-jatkokarsintaan

Jaa:

Suomi kaatoi Turkin Kööpenhaminan lauantai-illassa selvästi 5–0. Tulos tarkoitti sitä, että Pikkuhelmarit pelaa keväällä EM-jatkokarsinnoissa.

U19-tytöt (2003 ja myöhemmin syntyneet) jatkoi eilen voittokulkuaan Tanskassa pelattavassa EM-karsintaturnauksessa. Suomi siirtyi etumatkalle jo viidennellä minuutilla ja piti johtonsa ottelun loppuun asti.

Päävalmentaja Arttu Pitkäkankaan mukaan aikainen avausmaali vapautti Suomen pelaamista. Unkari piti Pikkuhelmarit nollilla aina avausjakson loppuun asti, mutta nyt maalitilin avaamista ei tarvinnut kauaa odotella.

– Avausmaaliin johtanut rangaistuspotku tuli Anni Hartikaisen upean murtautumisen seurauksena. Wilma Forsblom osui pilkusta, ja se oli todella tärkeä maali meille henkisesti. Se toi energiaboostin, ja pelimme lähti rullaamaan heti alusta asti. Pystyimme sittemmin tuottamaan tasaisesti maalipaikkoja.  

Pitkäkangas asetti ottelun alla Suomen tavoitteeksi sen, että joukkue onnistuisi luomaan enemmän tekopaikkoja rangaistusalueen sisältä. Tämä onnistui – maalintekotilanteita kertyi lopulta noin 30.

– Teimme viisi maalia, mutta paremmalla viimeistelyllä meillä olisi ollut mahdollisuus moneen lisämaaliin. Jos Unkari-peli oli hyvin kontrollissamme, tämä oli totaalisesti. Vastustaja ei päässyt montaa kertaa puolen kentän yli, Pitkäkangas kertoo.

– Olimme jälleen kaksinkamppailuissa vahvoja, saimme ison määrän riistoja vastustajan kenttäpuoliskolla ja pystyimme myös näistä luomaan maalintekotilanteita. Omien pallon menetysten jälkeen käynnistimme vastaprässit erinomaisesti, ja sen vuoksi pelin painopiste pysyi Turkin kenttäpuoliskolla. Olen erittäin tyytyväinen pelaamiseemme.

Myös Laura Hillberg oli tyytyväinen Suomen esitykseen. Unkari-pelin tapaan Hillberg uurasti täyden 90-minuuttisen myös Turkkia vastaan.

– Joukkueesta on huokunut kahdessa ensimmäisessä pelissä kova taistelutahto ja hyvä meininki. On ollut tosi kiva päästä pelaamaan maaotteluita pitkän tauon jälkeen. Olen nauttinut peleistä paljon, Hillberg sanoo.

Emäntämaa Tanska kaatoi lauantain pelissään Unkarin lukemin 3–0. Tanskalla on Suomea parempi maaliero, joten Pikkuhelmarit tarvitsee tiistain ottelusta voiton ollakseen lohkovoittaja. Pitkäkangas ja joukkue tiedostavat, että edessä on karsintojen toistaiseksi suurin haaste.

– Olemme menneet karsinnassa peli kerrallaan, ja meillä on vielä yksi steppi edessä. Keskittymisemme on Tanska-pelissä ja olemme valmiina siihen – valmistauduimme Tanska-peliin jo viimeistelyleirillämme, kun TPS:n pojat antoivat meille sparria, Pitkäkangas toteaa.

– Tanska on pelannut täällä hieman eri tavalla kuin aiemmin. Isossa kuvassa meillä on kuitenkin tiedossa, millainen joukkue on vastassa. Meidän täytyy ottaa aiemmista peleistä hyvät asiat mukaan, mutta parantaa etenkin viimeistelyä – Tanskaa vastaan sen tulee olla laadukkaampaa, koska emme tule saamaan samaa määrää maalipaikkoja.

Sekä Pitkäkangas että Hillberg toivoo tiistaille suurta yleisömäärää. Viimeistelyleirillään Suomi harjoitteli pelaamista taustametelin kanssa juuri Tanska-peliä varten.

– Omasta mielestäni on hieno juttu päästä pelaamaan ison yleisön edessä, vaikka olemmekin vierasjoukkue. Meidän pitää säilyttää pelissä kahden ekan pelin taistelutahtomme ja pelata hyvällä yhteispelillä. Haluamme kaataa Tanskan ja voittaa lohkon, Hillberg päättää.

Suomi - Turkki 50 (20)
5' Wilma Forsblom 1–0
26' Lotta Lindström 2–0
66' Ella Koivu 3–0
90+' Sofia Määttä 4–0
90+' Lindström 5–0

1 Nanna Leivonen (mv)
2 Laura Hillberg
4 Venla Lamberg
5 Armi Heikkilä (C)
6 Daniela Tolonen (65' 14 Aada Nurmi)
7 Anni Hartikainen (71' 18 Tao Stark)
10 Wilma Forsblom (67' 16 Tuuli Viinikka)
11 Oona Sevenius (65' 9 Ella Koivu)
13 Inka Sarjanoja (46' 19 Sofia Määttä)
15 Sonja Hillberg
17 Lotta Lindström

Vaihdossa:
12 Liisa Tuomi (mv)
3 Tea Heininen
8 Jasmin Mansaray
20 Oona Jääskeläinen