U19-pojille viime hetken tappio Hollantia vastaan

Alle 19-vuotiaiden (1.1.1998) poikien maajoukkue hävisi EM-jatkokarsintaturnauksen avausottelunsa torstaina isäntämaa Hollannille 0-1 (0-0).

Viime minuuttien takaisku

Kotijoukkue Hollanti loi ensimmäisen paikkansa jo pelin ensimmäisellä minuutilla. Tilanne päätyi kuitenkin Suomen maalia vartioineen Hugo Kedon vaivattomaan torjuntaan.

Suomellakin oli oma paikkansa heti alussa. Kulmapotkun jälkeen se sai lauottua kahdesti kohti Hollannin maalia, mutta molemmilla kerroilla oranssipaitojen puolustus oli edessä. Lopulta tilanteesta tuli Hollannin maalipotku.

11. minuutilla Hollanti sai luotua vaaratilanteen. Pallo tuli vasemmalta laidalta maalin edustalle, mutta Suomen onneksi Ferdi Kadioglun tuikkaus viidestä metristä meni yli maalin.

Viisi minuuttia tilanteen jälkeen nähtiin pelin ensimmäinen varoitus. Erotuomari katsoi Suomen laitapuolustajana pelanneen Tatu Varmasen juosseen vastaiskuun päässeen Hollannin pelaajan juoksulinjalle, eikä aristellut näyttää suomalaiselle keltaista korttia.

Keto joutui jälleen torjuntatöihin parinkymmenen minuutin pelin kohdalla. Ensin koppari haki korkean keskityspallon ja vain pari minuuttia myöhemmin vangitsi varmasti Teun Koopmeinersin laukoman vapaapotkun, joka pomppi maalivahdin kannalta ikävästi maalin edustalla.

Puolen tunnin kohdalla Odysseus Velanas sai tykittää rangaistusalueen sisältä kohti Suomen maalia sydämensä kyllyydestä, kun pallo ajautui pelaajalle yllättäen. Edessä oli kuitenkin Suomen puolustus ja tilanne saatiin selvitettyä.

Keto piti Suomen mukana ilmiömäisellä torjunnalla 39. minuutilla torjuen läheltä tulleen kovan laukauksen yläriman kautta kulmapotkuksi.

Avausjakson lopulla Suomi oli onnistua maalinteossa. Hyökkääjä Saku Ylätupa pääsi nokikkain Hollannin maalivahdin Justin Bijlowin kanssa, mutta molari veti pidemmän korren. Heti perään Benjamin Källman oli päästä yksin läpi. Häntä estettiin sen verran, että palloon ehti ensimmäisenä Bijlow, joka loukkasi itseään tilanteessa. Hollanti sai tapahtuman seurauksena vapaapotkun.

Toinen jakso käynnistyi Hollannin osalta räväkästi. Isäntäryhmä sai kahden ensimmäisen minuutin sisään kaksi loistopaikkaa, mutta molemmat yritykset menivät ohi maalin.

50. minuutilla Suomi oli enemmän kuin lähellä siirtyä johtoon. Källmanilta pallon vasemmalle saanut Lassi Lappalainen laukoi kovaa oikealla jalallaan 16-metrin alueen reunan vasemmalta puolelta, mutta laukaus osui hänen harmikseen ylärimaan. Viisi minuuttia tämän jälkeen Hollanti sai erinomaisen sauman tehdä avausmaali, mutta Keto torjui Giovanni Troupéen tulisen kudin.

Seuraavat parikymmentä minuuttia mentiin tasaisesti molempiin päihin. Hollanti suoritti 70. minuutilla tuplavaihdon, kun Velanas ja Joël Piroe tulivat pois ja Mitchell Van Bergen sekä Kaj Sierhuis sisään.

78. minuutilla Suomi teki ensimmäisen vaihtonsa. Ylätuvan tilalle tuli Serge Atakayi.

Vajaat kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Suomi sai vapaapotkun 20 metristä. Lappalainen laukoi hyvän vedon, joka kilpistyi Suomen ikäväksi jälleen ylärimaan. Pian tilanteen jälkeen Suomi vaihtoi kentältä Mikael Soisalon Fareed Sadatiin, jolle esiintyminen maajoukkueessa oli uran ensimmäinen.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vajaat kolme minuuttia, Suomi sai kylmää vettä niskaansa. Hollannin vasemmalta tullut keskitys tuli kovaa maalille maata pitkin, ja hyvän pelin Suomen alakerrassa pelannut Juhani Pikkarainen tuikkasi pallon epäonnekseen omaan maaliin.

Pian takaiskun jälkeen Hollanti sai mahdollisuuden kaunistella lukemia. Justin Kluivert pääsi yrittämään 2-0-osumaa täysin vapaasti lähietäisyydeltä, mutta vahvan pelin pelannut Keto torjui jälleen.

Suomi ei onnistunut kirimään lopussa, ja niin ollen valkopaitojen oli tyytyminen niukkaakin niukempaan tappioon Assenin Sportpark Marsdijkilla.

Suomen osalta turnaus jatkuu lauantaina 25.3. Kreikkaa vastaan. Ottelu alkaa kello 15 Suomen aikaa.

Käy katsomassa täydet minuutit Suomen laiturina pelanneen Lassi Lappalaisen jälkipuinnit ottelusta Huuhkaja-TV:stä>>

Hollanti-Suomi 1-0 (0-0)
    88' 1-0 (oma maali)