Takaisin
12.10.2021 klo 16.02

U19-pojat eteni EM-jatkokarsintaan

Jaa:

Suomi kaatoi EM-karsinnan päätösottelussaan Maltan lukemin 1–0. Minihuuhkajien ainokaisesta vastasi Casper Terho. 

U19-poikien (2003 ja myöhemmin syntyneet) EM-karsintaturnaus päättyi tiistaina riemukkaaseen voittoon Maltasta. Ennen turnauksen viimeistä ottelua Suomen kohtalo oli täysin omissa jaloissa: voitto veisi varmuudella EM-jatkokarsintoihin.

Päivän toisessa ottelussa Puola ja Ukraina ratkoivat toisen jatkopaikan kohtalon. Vaikka isännät johtivat jo 2–0, lopputulos 2–2 vei Ukrainan lopulta jatkoon.

Malta-ottelun ainoa maali syntyi jo 12. peliminuutilla, kun laitahyökkääjä Casper Terho karkasi maalintekoon Otso Koskisen hienosta esityöstä.

– Olen todella onnellinen voitosta ja jatkopaikasta. Aloitimme ottelun melko hyvin ja saimme aikaisen maalin. Emme antaneet Maltalle isoja maalintekopaikkoja koko pelissä. Ne olivat matsin positiiviset asiat, päävalmentaja Peter Lundberg tiivisti.

Malta taisteli urhoollisesti koko ottelun ajan tiiviissä puolustusmuodossa ja odotti tilaisuuksia nopeisiin vastaiskuihin. Paine ottelun voittamisesta näkyi Suomen otteissa ajoittaisena hapuiluna.

– Tämä ei ollut läheskään meidän paras suorituksemme hyökkäyspelin osalta. Aika, jonka vietimme Maltan puolustusalueella oli niin iso, että meidän olisi pitänyt luoda vielä enemmän laadukkaita paikkoja.

Varsinkin toisella puoliajalla hyökkäsimme vähän käsijarru päällä. Emme halunneet antaa Maltalle vastaiskupaikkoja, mikä johti liiankin varovaiseen hyökkäyspeliin, Lundberg sanoi.

Vuonna 2003 syntyneiden edelliset EM-karsinnat pelattiin kaksi vuotta sitten U17-ikäluokassa. Silloin Suomi eteni lohkovoittajana jatkoon, mutta koronavirus pysäytti kilpailut ja tuhosi suomalaisten tien juuri Moskovan EM-jatkokarsintaturnauksen alla.

Puolassa Suomen menoa hidasti koko joukkueeseen iskenyt suolistovirus, mutta toistamiseen Minihuuhkajien matkanteko ei päättynyt epidemian takia.

– Jatkokarsintapaikka on kova saavutus, varsinkin kun tulemme kolmannesta arvontakorista ja otetaan huomioon kaikki kohtaamamme haasteet.

Puolaa vastaan näytimme hetkittäin meidän korkeaa tasoamme. Ukraina-kamppailua on vaikea arvioida, koska ennen peliä tapahtui niin paljon haastavia asioita. Siihen olen tyytyväinen, että saimme silloinkin tuloksen, jolla kohtalomme pysyi omissa käsissämme, Lundberg miettii.

U19-EM-jatkokarsinnat pelataan maaliskuun kansainvälisessä ikkunassa. Lohkot arvotaan joulukuun alussa.

Syyskuussa erinomaisesti Ruotsia vastaan esiintynyt ja hyvän valmistautumisen EM-karsintohin saanut Suomi on Lundbergin mukaan yllätysvalmis myös keväällä.

– Tässä joukkueessa on korkea potentiaali. Menemme jatkokarsintaan tekemään yllätystä. Toivottavasti saamme luotua joukkueelle hyvät mahdollisuudet valmistautua ja sitä kautta onnistua kevään isoissa peleissä.

U19-poikien jatkopaikka on tärkeä myös nuorempien ikäluokkien kannalta, sillä UEFA laskee ikäluokkien ranking-pisteet aina edeltävien vuosien tulosten perusteella.

Tällä hetkellä Suomi on rankattu U19 EM-karsinnoissa kolmoskorin maaksi, minkä takia Suomen pitää aina kerätä pisteitä myös vanhemmaksi arvioiduilta mailta päästäkseen jatkokarsintoihin. Silti Suomi on viime vuosina pelannut U19-EM-karsinnoissa vahvasti myös suurmaita vastaan.

Viime vuonna (2002 ja myöh.) U19 EM-karsinnat jäivät kokonaan pelaamatta. Silloin Suomeen lohkoon oli arvottu kahdesta ylimmästä korista Espanja ja Belgia.

Vuonna 2019 (2001 ja myöh.) U19-pojat meni jatkoon lohkosta, jossa oli myös Ranska ja Tanska, ja vuonna 2016 (1998 ja myöh.) lohkosta, jossa olivat Venäjä ja Belgia.

Vuonna 1999 syntyneet eivät pelanneet ollenkaan EM-karsintoja, koska pääsivät isäntinä suoraan lopputurnaukseen. Vuoden 2018 EM-karsinta päättyi U19-poikien (2000 ja myöh.) osalta EM-karsintaan lohkossa, jossa olivat myös Italia ja Tanska.

Malta – Suomi 0–1 (0–1)
12' Casper Terho 0–1

1 Hemmo Riihimäki (mv) (C)
2 Kalle Wallius
3 Jesse Nikki
4 Miika Koskela
6 Luka Hyryläinen
7 Niilo Saarikivi
10 Agon Sadiku (79' 11 Kai Meriluoto)
13 Otso Koskinen (79' 9 Niklas Pyyhtiä)
15 Casper Terho
17 Otto Kemppainen (68' 19 Matias Kivikko)
18 Maksim Stjopin (90+' 8 Lasse Ikonen)

Vaihdossa:
12 Elmo Henriksson (mv)
5 Nikolas Talo
16 Oliver Pettersson
20 Henri Salomaa

Poissa kokoonpanosta pelikiellon takia:
Emmanuel Patut