Takaisin
26.2.2018 klo 15.41

U19-poikien maajoukkue haastaa Makedonian

Jaa:

Ⓒ SPL / Jussi Eskola

Suomen U19-poikien maajoukkue jatkaa valmistautumistaan kesän EM-kotikisoihin tiistaina kamppailulla Makedoniaa vastaan tuplamaaottelun avausosassa.

Makedonia voitti EM-alkukarsintalohkonsa ja jatkaa pelejä jatkokarsinnoissa maaliskuussa. Suomi pääsee heinäkuussa Vaasassa ja Seinäjoella pelattavaan U19-EM-lopputurnaukseen isäntämaana automaattisesti ilman karsimista.

Suomen päävalmentajan Kimmo Lipposen mukaan vastaan asettuu tuplamaaottelussa hyvin tasokas joukkue.

- Todella urheilullinen, nopea, hyvin kurinalaisesti pelaava ja nopeasti peliä kääntävä joukkue. Jos he tulevat samalla porukalla kuin karsinnoissa, aika hyvät tiedot on joukkueesta sen osalta. Mutta nyt kun ei ole kansainvälinen pelipäivä, niin ihan niin kuin meilläkin, saattaa olla ettei heillä ole kaikki pelaajat paikalla. Mutta uskoisin että on, koska tämä on heidän viimeinen tapahtumansa ennen jatkokarsintoja, Lipponen sanoo.

Lipposen mukaan Makedonian hyökkäysosasto on erittäin laadukas ja joukkue puolustaa vahvasti. Kärkiosastolta löytyy teknistä taitoa ja osaamista, mutta Makedonia on enemmän vastahyökkäys -kuin pallonhallintajoukkue.

- He tekivät sekä Belgiaa että Sveitsiä vastaan erikoistilannemaalit, tosin kaksi rankkarista ja yhden kulmapotkusta. Se, mihin peli muotoutuu, on vähän arvoitus. He lähtivät selkeästi ottamaan enemmän vastaan Sveitsiä ja Belgiaa vastaan, ja tulevatko he nyt pelaamaan toisella lailla, sen näkee sitten, Lipponen pohtii.

Suomen painotukset tuplamaaottelussa ovat puolustuspään pelaamisessa.

- Meillä on jotakuinkin kaikki puolustuspään pelaajat mukana, jotka ovat olleet aiemminkin mukana. Hyökkäyspään pelaajia joutui jäämään pois seurakiireiden takia. Totta kai muutama uusi nimi meilläkin on puolustusosastolla, mutta se on jotakuinkin se ryhmä, mikä tuossa on ollut. Meille on tehty ihan liikaa maaleja omaan päähän, Lipponen painottaa.

Lipponen nosti ryhmäänsä kolme täysin uutta nimeä, kun SJK:n Ville Tikkanen, KuPS:n Jere Hiltunen sekä nilkkavaivaisen Albion Ademin samasta seurasta, FC Interistä korvannut Lassi Viholainen nimettiin mukaan. Heistä puolustuspään pelaaja on Tikkanen, joka on pelannut SJK:ssa Suomen Cupin peleissä topparina.

Keskittyminen puolustuspelaamiseen ei automaattisesti tarkoita sitä, että Suomi valmistautuisi ainoastaan puolustamaan.

- Se ei tarkoita, että se tapahtuisi alempana tai olisi passivisempaa, mutta puolustuspelaamisessa käydään yksityiskohtia läpi. Jos painotuksia hakee, nämä ottelut ovat puolustuspainotteisempia.

Lipposen onneksi kaikki tuplamaaotteluun nimetyt pelaajat ovat tiistaina käytettävissä. Saku Ylätupa pelaa vaan ensimmäisessä ottelussa ja palaa sitten seurajoukkueensa Ajaxin mukaan.

Olosuhteet Skopjessa, jonne Suomi sunnuntaina saapui, eivät ole parhaat mahdolliset. Sää teki paikan päällä niin sanotusti tepposet, ja avausottelun pelipaikka joudutaan siirtämään luonnonnurmelta tekonurmelle.

- Täällä on pikkuisen pakkasta ja kymmenen senttiä lunta maassa, ja lisää vain tulee. Ilmoitettiin, että ensimmäinen peli joudutaan siirtämään keinonurmelle, Lipponen kertoo.

Suomi kohtaa Makedonian ensimmäisen kerran tiistaina 27.2. ja toistamiseen torstaina 1.3. 

Suomen ja Makedonian välinen kohtaaminen alkaa tiistaina kello 13 paikallista eli kello 14 Suomen aikaa.

U19-poikien joukkueen löydät täältä >>

Ville Tikkasen haastattelun löydät täältä >>

Kevin Kouassivi-Benissanin haastattelu katsottavissa Huuhkaja-tv:ssä >>