Takaisin
2.11.2020 klo 10.20

U19-poikien futsalmaajoukkue Eerikkilässä - "taas pääsee nauttimaan ja kehittymään!"

Jaa:

Ⓒ Leo Hynninen

Kohti tammikuussa alkavia EM-karsintoja purjehtiva U19-futsalmaajoukkue kokoontuu Eerikkilään torstaina. Leiritunnelmiaan kertoo tällä kertaa yksi joukkueen runkopelaajista, Tampereen Ilvestä edustava Joonathan Hynninen.

SUOMEN SISÄINEN MAAJOUKKUEPELI EERIKKILÄSSÄ

Vuosina 2002-2003 syntyneiden poikien EM-karsintojen avauskierros eli preliminary round ollaan nykyisen aikataulun mukaan edelleen järjestämässä tammikuussa 2021. Niinpä on tärkeää, että maajoukkue pääsee kokoontumaan ja hiomaan yhteispeliä kohti kilpailullisia otteluita.

 - Tämän viikon päätavoitteitteina on saada nykyiselle U19-ikäluokalle ottelutuntumaa ja yhteistä pelihistoriaa ennen kevään arvokisakarsintoja, sekä samalla vielä seurata ja arvioida pelaajien soveltuvuutta lopulliseen karsintajoukkueeseen. Elokuun harjoitusleirin jäljiltä aika on myös kypsä lähteä vahvistamaan ja syventämään U19-futsalmaajoukkueen pelillisiä asioita ulkopuolista vastustajaa vastaan käytävien harjoitusotteluiden avulla, kertoo joukkueen päävalmentaja Kerkko Huhtanen

Tuo ulkopuolinen vastustaja on ei koronarajoitteistakaan johtuen tule Suomen ulkopuolelta. Aiemmin kaavailtu U21-futsalmaajoukueen vierailu Eerikkilässä peruuntui, mutta nuoret saavat vastaansa Matti Anttosen valmentaman kuurojen miesten maajoukkueen. Huhtanen uskoo, että Anttosen joukkue toimii hyvänä sparraajana U19-joukkueelle. 

- He ovat ehtineet leireilemään syksyn aikana suhteellisen säännöllisesti valmistautuessaan sittemmin marraskuulta peruttuun Pohjoismaiden mestaruusturnaukseen, joten saamme hyvän vastustajan. Kokemusta kansainvälisestä otteluympäristöstä ja -ilmapiiristä emme tietenkään pääse kansallisia vastustajia vastaan pelatessamme kartuttamaan. Sitäkin tarvittaisiin ennen arvokisakarsintoja, mutta nykytilanteessa kansainvälisten otteluiden pelaaminen on hankalaa, Huhtanen viittaa koronapandemian mukanaan tuomiin matkustusrajoituksiin ja muihin haasteisiin. 

Yksi torstain leirille valmistautuvista pelaajista on Tampereen Ilveksen kasvatti Joonathan Hynninen, 17, joka on sitä joukkueen nuorempaa eli 2003-syntynyttä osaa. Hynninen odottaa leiriä ja tulevia pelejä innolla.

- On todella hienoa päästä taas maajoukkueen mukaan nauttimaan futsalista, oppimaan uusia asioita ja myös tutustumaan paremmin joukkuekavereihin. Maajoukkuetapahtumat ovat aina hienoja kokemuksia. Pääsee kehittymään ja kasvamaan futsalin pelaajana, ja samalla näkee vähän paremmin missä itse menee verrattuna saman ikäluokan muihin pelaajiin Suomessa, Hynninen kertoo. 


Joonathan Hynninen on yksi U19-futsalmaajoukkueen runkopelaajista. Kuva: Leo Hynninen

Lajipäätös kallistui futsaliin

Futsal on Suomessa vielä suhteellisen nuori laji, mutta Hynninen edustaa jo sitä sukupolvea, jolle on ollut ylipäätään mahdollista aloittaa lajin pelaaminen tosissaan jo nuorenampana. Hän itse aloitti pelaamisen Ilveksen vuotta vanhempien joukkueessa 9-vuotiaana. Siellä tiellä ollaan edelleen, vaikka mukaan mahtuu myös parin vuoden vierailu PJK:n junioreihin futsalin merkeissä.

- Futsal vei mukanaan aikalailla alusta asti. Pelasin myös jalkapalloa Ilveksen junioreissa, ja lopulta 15-vuotiaana halusin tehdä jonkinlaista päätöstä lajivalinnan suhteen. Silloin futsal vei pidemmän korren, ja tein kolmevuotisen pelaajakehityssopimuksen Ilveksen liigajoukkueen kanssa.

Ilveksessä ensimmäiset peliminuutit tulivat tilille jo 16-vuotiaana. Nyt on meneillään kolmas kausi Ilveksen edustusjoukkueen mukana. Ensimmäinen liigamaali näki päivänvalon Joutsassa lokakuussa, kun Hynninen viimeisteli tupsukorvien 3-2 -kavennusmaalin JoSePaa vastaan.

Maajoukkueen päävalmentaja Huhtanen tietää, että Hynnisellä on edellytykset huipulle.

- Tunnen Jonttua jo useamman vuoden ajalta, jonka perusteella osaan sanoa hänen olevan perusluonteeltaan positiivinen, oppimis- ja kehityshaluinen nuori mies, jolle on syttynyt palo lajiamme kohtaan. Nämä piirteet jo sinällään kantavat häntä varmasti eteenpäin futsalpelaajan polulla. Toisaalta Ilveksen jalkapallo- ja futsalkouluissa hänestä on myös kasvanut työteliäs ja tunnollisesti harjoitteleva pelaaja, mikä varmasti edesauttaa jatkokehittymistä kohti kansallista huipputasoa ja kansainvälisiä kenttiä. Jalkapallo Ilveksen laadukkaassa arkiympäristössä on Jontunkin kohdalla ollut hyvä donor sport futsalille, josta sittemmin on muotoutunut hänen päälajinsa ja intohimon kohteensa.


Avausmaali Futsal-Liigassa syntyi alkukaudella Ilveksen paidassa. Kuva: Leo Hynninen

Kohti Suomen huippua ja sen yli

Hynninen on oiva esimerkki suomifutsalin uuden aikakauden pelaajista, jotka ovat jo nuorena valinneet lajikseen futsalin. Kuten Huhtanenkin on huomannut, lajikärpänen on purrut vahvasti tamperelaista, mikä näkyy myös pelikentän ulkopuolella. Hynninen videokuvaa Ilveksen naisten futsaljoukkueen pelejä, tekee sosiaalisen median hommia Ilvekselle, ja toimii silloin tällöin myös apuna Ilveksen futsal- ja iltapäiväkerhotoiminnassa.

Kentän puolella nuoren miehen tavoitteet ovat korkealla.

- Tässä kohtaa tärkeintä on tehdä määrätietoisesti töitä ja kehittyä jatkuvasti. Tietysti olisi hienoa voittaa suomenmestaruus tai joskus pelata vaikka ulkomailla, mutta sitä on turha vielä liikaa miettiä. Nyt paiskitaan hommia ja mennään Ilveksen kanssa podotuspeleihin, ja katsotaan sitten mihin keväällä eväät riittää.

Kehitettävää tietysti riittääkin. Omat vahvuudet ovat onneksi sillä puolella, jossa kehitystä on vaikeampi saavuttaa.

- Näkisin omaksi vahvuudeksi pelisilmän ja syöttötaidon. Fyysisellä puolella on varmaan eniten kehittämisen varaa, mutta siihen auttaa aika ja kova työnteko. Toivottavasti mies pysyy fyysisesti kunnossa.

Intohimoa lajiin, tavoitteellisuutta ja nöyryyttä. Tällä paketilla U19-joukkue tuskin jää Hynnisen viimeiseksi maajoukkue-edustustehtäväksi futsalin saralla.