Takaisin
15.10.2020 klo 09.27

U18-poikien maajoukkueella ensimmäinen leiri uuden päävalmentajan alaisuudessa

Jaa:

Ⓒ SPL

Suomen U18-poikien maajoukkue (vuonna 2003 tai myöhemmin syntyneet) leireili Eerikkilän urheiluopistolla sunnuntaista tiistaihin.

Ikäluokan maajoukkue kokoontui nyt ensimmäistä kertaa yhteen sitten viime tammikuun. Keväällä U17-pojat olisi pelannut EM-karsintojen jatkovaiheessa, ja syksyllä UEFA:n uutta nuorten Nations Leagueta. Molemmat peruuntuivat COVID19-tilanteen takia.
 
- Kevät oli raskas, mutta erityisesti EM-jatkokarsinnan peruuntuminen oli todella harmittavaa. Varsinkin kun meillä olisi ollut karsintalohko, josta oli erittäin hyvät mahdollisuudet päästä EM-lopputurnaukseen asti, joukkueen kapteenistoon kuuluva maalivahti Hemmo Riihimäki toteaa.
 
- Olikin todella hienoa, että saimme nyt kokoontua, harjoitella sekä pelata yhdessä ja nähdä toisiamme näin pitkän tauon jälkeen. Maaottelut ovat pelaajan uran kannalta tärkeitä näyttöpaikkoja, mutta myös maajoukkueleirit antavat paljon. Näistä saa aina selvää lisäbuustia seura-arkeen, Riihimäki hehkuttaa.
 
Maajoukkueikäluokat muuttuvat eurooppalaisessa rytmissä eli uusi kausi alkaa aina kesällä. U17-maajoukkueen vaihduttua U18:ksi ikäluokka siirtyi Erkka V. Lehtolan alaisuudesta Peter Lundbergin käskyvaltaan.
 
- ”Lundis” jätti itsestään erittäin positiivisen kuvan. Hän toi pelitapaamme joitakin uusi yksityiskohtia, jotka olivat mielestäni hyviä lisäyksiä. Paljon on tietysti myös samoja, jo ennestään hyväksi havaittuja, asioita mukana toiminnassanne, Riihimäki pohtii.
 
Lundberg aloitti työnsä U19- ja U18-poikien maajoukkuevalmentajana vuodenvaihteessa. Hän pääsi tutustumaan 2003 syntyneiden maajoukkueeseen päävalmentaja Erkka V. Lehtolan johtaman taustatiimin mukana tammikuussa Minskin turnauksessa, jossa U18 Suomi pelasi edelliset maaottelunsa.
 
- Pääsin Minskissä tutustumaan pelaajiin, mistä oli nyt paljon hyötyä. Kaikkiaan katsastin ennen leirivalintoja noin 60 pelaajaa. Siinä työssä aluevalmentajat ja muut maajoukkuevalmentajat auttoivat todella paljon, Lundberg kiittelee.
 
- Kaikista näistä kuudestakymmenestä vain yksi pelaaja oli loukkaantuneena tai sairaana. Se kertoo, että seurat ovat tehneet vaikeasta kaudesta huolimatta hyvää työtä ainakin pelaajien fyysisen suorituskyvyn näkökulmasta.
 
Päävalmentaja joutui jättämään leiriryhmänsä ulkopuolelle puolen tusinaa ulkomailla pelaavaa pelaajaa, Turun Palloseuran korona-karanteeniin jääneet Onnipekka Pajulan ja Niklas Pyyhtiän sekä Helsingin Jalkapalloklubin liigajoukkueen vahvuuteen tarvitut Kai Meriluodon ja Casper Terhon.
 
- Vaikka meiltä puuttui kymmenkunta pelaajaa, tämä oli mahtava mahdollisuus muutamille tulokkaille ja vähemmän mukana olleille pelaajille näyttää, missä he menevät nyt. 
 
Täysin uusia tulokkaita leirillä olivat keskuspuolustaja Oliver Pettersson (EPS), laitahyökkääjä Topi Keskinen (MP) ja hyökkääjä Jasper Yrjas (FC Inter). Kokonaisuudessaan maajoukkueleirin pelaajavahvuus oli 23 (20+3 maalivahtia), ja leiri kesti kolme päivää.
 
- Kokoonnuimme sunnuntaina, mutta koska moni pelaaja pelasi seurassaan lauantaina, jouduimme tekemään ensimmäisenä harjoituspäivänä paljon kompromisseja. Maanantaina saimme hyvän täyden harjoituksen, ja tiistain ottelu osoitti, että pelaaja pystyivät oppimaan haluamme pelitavalliset asiat vain 1,5 harjoituksessa sekä palaverien avulla. Olen hyvin tyytyväinen heidän oppimiskykyynsä ja -haluunsa, tuore päävalmentaja sanoo.
 

Hyvää oppia ottelusta PIF:aa vastaan

U18-pojat kohtasi maajoukkueleirin päättäneessä ottelussa vahvan Kakkosen kauden pelanneen Pargas IF:n. Suomi käytti ottelussa tasaisesti kaikkia 23:a pelaajaansa.
 
- Olen erittäin tyytyväinen ensimmäiseen puoliaikaamme. Hyökkäyspelimme toimi, pallo pysyi meillä, löysimme linjojen välejä ja etenimme hallitusti. Vastaprässimme oli menetysten jälkeen loistavaa. Prässimme toimi muutenkin. Vastustaja ei päässyt maalipotkuissaan hallitusti ulos rangaistusalueeltaan, Lundberg listaa joukkueensa onnistumisia.
 
Suomi siirtyi avausjaksolla Niilo Saarikiven puskumaalilla johtoon. PIF tasoitti aivan puoliajan lopussa harhasyötöstä syntyneestä läpiajosta.
 
Toisella puoliajalla Suomi aloitti vahvasti ja haki kiivaasti johtomaalia, mutta peli päättyi useamman virheen sumaan. Vieraat käyttivät saamansa paikat armottomasti ja tekivät ottelun viimeisen kymmenen minuutin peräti kolme maalia voittaen 1-4 (1-1).
 
- Teimme ottelun lopussa osin kokemattomuuden piikkiin meneviä virheitä. Oli erittäin hyvä, että tällainen oppimismahdollisuus tuli harjoitusottelussa eikä virallisessa maaottelussa. Opetusnäkökulmasta toinen puoliaika oli sikäli yhtä tärkeä kuin aivan erinomaisesti onnistunut ensimmäinen, Lundberg pohtii.
 
- Kaiken kaikkiaan leiri osoitti, että tämän maajoukkueen korkein suorituskyky on erittäin hyvällä tasolla. Meille oli tärkeää päästä kokoontumaan, viedä pelitapaamme eteenpäin ja saada ajankohtaista tietoa pelaajista. Nämä tavoitteet täyttyivät erinomaisesti.
 
Vuonna 2021 ikäluokalla pitäisi olla syksyllä U19 EM-karsinnat. Mutta koko vuoden maajoukkuekalenteri on vielä auki.
 
- Tietenkin toivon, että saisimme tehtyä mahdollisimman hyvän ohjelman, jotta valmistautuminen EM-karsintoihin olisi optimaalinen.