Takaisin
10.12.2021 klo 18.50

U17-tyttöjen vuosi päättyi voittoon HJK:sta

Jaa:

Eilisen EM-jatkokarsinta-arvonnan tulos oli joukkueen kannalta vähintään tyydyttävä. 

U17-tyttöjen (2005 ja myöhemmin syntyneet) vuoden viimeinen maajoukkueleiri päättyi tänään perjantaina. Eilen Pikkuhelmarit pelasi Eerikkilässä harjoitusottelun, jossa HJK:n B-tytöt kaatuivat 2–0 – Suomen maaleista ottelussa vastasivat Lotta Kalske ja Saga Kaikkonen.

– Iso tavoitteemme oli kontrolloida ottelua koko 90-minuuttisen ajan. Halusimme välttää helppoja pallonmenetyksiä, mitä meille on tullut liikaa etenkin Saksaa vastaan. Pyrimme olemaan tosi aggressiivisia ja vahvoja kamppailupelaamisessa, päävalmentaja Marko Saloranta toteaa.

– Onnistuimme tavoitteissamme noin 70 minuutin ajan, mutta hiivuimme loppua kohti. Asetimme ottelussa vaatimustason tosi korkealle, ja oli harmi, että tavallaan menetimme viimeiset 20 minuuttia. Kokonaisuuteen olen ihan tyytyväinen.

Salorannan mukaan Suomella oli 15 erinomaista maalipaikkaa, ja pelaajien viimeistely jätti paljon parantamisen varaa.

– Kaksi maalia ei ole riittävä määrä, kun korkean maaliodottaman paikkoja on yli tusinan verran. Jatkokarsinnoissa meillä ei varmasti tule olemaan vastaavaa määrää paikkoja. Pelaajien täytyy tehdä arjessa töitä sen kanssa, että viimeistely on jatkossa tehokkaampaa.

Suomen jatkokarsintavastustajiksi arvottiin torstaina Irlanti, Islanti sekä Slovakia. Lohkovoittaja etenee Bosnia-Hertsegovinassa toukokuussa 2022 järjestettävään lopputurnaukseen – Saloranta pitää lohkovoittoa haastavana, mutta täysin mahdollisena asiana.

– Jatkokarsinnoissa ei ole yhtään helppoa lohkoa, mutta en voi millään tavalla sanoa, että meillä olisi käynyt huono arpa – esimerkiksi syksyn karsintavastuksemme Portugali sai omaan lohkoonsa Italian ja Hollannin. Meillä on hyvät saumat kisoihin, mutta se vaatii joukkueelta nappionnistumista, Saloranta sanoo.

– Irlanti ja Islanti ovat tosi kovia kamppailupelaamisessa. Pelaajilla on tuoreessa muistissa Saksa-peli, jossa olimme sillä osa-alueella pahasti jäljessä. Nyt meidän täytyy voittaa tilanteita paremmalla prosentilla. 

Tempo kohdillaan harjoituksissa

Leirin avauspäivänä tiistaina joukkueelle tehtiin fyysiset testit. Saloranta korostaa, kuinka tärkeää oli saada faktaa siitä, missä Suomessa mennään verrattuna kansainväliseen tasoon.

– On paljon pelaajia, joiden kestävyyspuoli on hyvällä tasolla, mutta monessa jutussa pitää pystyä parantamaan. Jatkokarsintojen alkuun on noin kolme kuukautta – siinä ajassa jokainen ehtii tehdä töitä oman fysiikkansa eteen.

Keskiviikkona Pikkuhelmarit piti kaksi puolentoista tunnin harjoitusta. Koska leirillä oli vain yksi ottelu, jossa pelaajat pelaavat enintään 45 minuuttia, pystyi joukkue harjoittelemaan kovaa.

– Tilanne oli erilainen kuin edellisillä leireillämme, kun sarjakausi ei ole enää meneillään. Yleensä pelaajat tulevat maajoukkueen mukaan suoraan viikonlopun sarjapelinsä jälkeen, ja seuraava peli koitti heti leirin jälkeen. Tämän leirin harjoituksissa oli tempo kohdillaan – niistä jäi tosi hyvä fiilis, Saloranta kertoo.

– Tämän päivän (perjantain) harjoitukset olivat mielestäni leirin ja ehkä koko vuoden parhaat. Kävimme läpi murtautumista sekä puolustamista ja teimme isoja harppauksia eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna.