U17-tyttöjen psyykkinen valmentaja – ”Rohkeus heittäytyä leimaa joukkuetta”

Julkaistu

  • Maajoukkueet

Urheilupsykologi Tatja Holm kuuluu Uruguayn MM-kisoissa Pikkuhelmareiden valmennustiimiin. Hänen tehtävänsä on parantaa pelaajien suorituskykyä heidän psyykkisiä taitojaan kehittämällä. 

Holm on tutustunut joukkueeseen ja valmennustiimiin ennen kisamatkaa valmistavilla leireillä ja tavannut Suomen kapteenistoa sekä pelaajia myös leiritysten välissä. 

- Olemme pelaajien kanssa käyneet läpi esimerkiksi otteluun valmistautumista ja pohtineet minkälaisia osataitoja peliin valmistautumiseen liittyy niin tavoitteen asettelun, pelitilanteen psyykkisen hallinnan kuin vireystilan optimoinnin kannalta. 

- Pelaajat ovat harjoitelleet erilaisia taitoja yhdessä joukkueena ja kotona leirien välillä, Holm kertoo. 

Osataidoista Holm nostaa esimerkiksi vireystilan säätelyn. 

- Pelaajat ovat itse arvioineet, mitkä kaikki asiat vaikuttavat heidän vireystilaansa, kun puhutaan urheilusuorituksen psyykkisestä hallintatilanteesta. Urheilijan on tärkeää tunnistaa ja olla tietoinen esimerkiksi omasta vireystilastaan. 

- Psyykkisiä taitoja voi lähteä harjoittelemaan vasta sitten kun ensin ymmärtää mitä se taito tarkoittaa ja millä keinoilla siihen voi vaikuttaa. Keinot tähtäävät suorituskyvyn kehittämiseen, Holm kertoo.

Tunteet sanoiksi

Itse kisoissa Holmin rooli on tukea niin pelaajia kuin valmentajia.  

- Tarkkailen ja havainnoin tilanteita ja juttelen pelaajien kanssa. Se voi tarkoittaa tosi arkisiakin kohtaamisia treenin tai ruokailun yhteydessä. Esimerkiksi pitkän lentomatkan jälkeen moni mietti miten sen aiheuttamaan väsymykseen tulisi reagoida. Yhdessä sitten pohdimme keinoja.

- Palavereissa mietimme psyykkistä valmistautumista peliin esimerkiksi sen kautta millaisia rutiineja pelaajat hyödyntävät pelitilanteissa. Käymme läpi, miten he voivat itse vaikuttaa tilanteisiin, Holm kertoo. 

Holm arvelee, että ennen ensimmäistä peliä puheeksi nousee joukkueen tunnelma ottelun alla. 

- Autan joukkuetta sanoittamaan tunteitaan ja muistutan, että he osaavat tämän ja tämä on heille tuttua, vaikka ympäristö ja vastustajat ovat uusia. 


Tatja Holm (vas.) ja Suomen kapteeni Tuuli Enkkilä 

Rohkeus heittäytyä

Suomen joukkuetta on kuvailtu kentällä rohkeaksi ja ennakkoluulottomaksi. Holm ymmärtää miksi. 

- Rohkeus heittäytyä, uskallus kokeilla ja itsensä haastaminen leimaavat tätä joukkuetta. Se minkälaisia tavoitteita pelaajat ovat asettaneet MM-kisoihin ja yksittäisiin otteluihin, kertoo kyllä rohkeudesta.

Suomen joukkue on Holmin mukaan lähtenyt psyykkisen valmennuksen prosessiin mukaan avoimin mielin. 

- Kapteenisto ja pelaajat havainnoivat koko ajan, että kukaan ei jää yksin ja kaikki otetaan mukaan. Hyvä ryhmähenki on psykologisen turvallisuudentunteen luomista ja täällä tuntuu, että pelaajat saavat ilmentää itseään, ja samaan aikaan he kannustavat ja tsemppaavat toisiaan. 

- Tämä joukkue on todella pitkällä psyykkisten taitojen osalta. 

Jatkuva prosessi

Holm toimii Suomen urheilupsykologisen yhdistyksen puheenjohtajana. 

- Hienoa huomata, että psyykkinen valmennus ymmärretään nykyisin laajalti osaksi urheilun kokonaisuutta. Valmentajakoulutuksissa psyykkinen valmennus ja vuorovaikutustaidot ovat jo usein läsnä. 

Psyykkisen valmentajan rooli voi Holmin mukaan olla moninainen. 

- Osallistuvaa asiantuntijuutta eli sitä, että psyykkiset valmentajat ovat läsnä kisoissa ja peleissä on yhä enemmän. Tässä työssä on tärkeää ymmärtää mistä maailmasta valmentajat ja urheilijat tulevat, jotta heitä pystyy auttamaan oikealla tavalla. 

Holmin mukaan psyykkisten taitojen kehittäminen on jatkuva prosessi.

- Yksittäisillä toimilla ei ihmeitä tehdä, mutta sekin voi olla yksilölle vaikuttava kokemus. Kuten muitakin lajitaitoja ja ominaisuuksia, myös psyykkisiä taitoja tulee harjoittaa pitkäjänteisesti. 

Psyykkisten taitojen harjoittelun merkitystä ollaan Holmin mukaan Suomessakin pikkuhiljaa ymmärtämässä. 

- Valmentajien kouluttautuminen psyykkiseen valmistautumiseen on jatkuvassa kasvussa, mikä on ollut ilo huomata. Ja nimenomaan ennaltaehkäisevässä merkityksessä.

- Psyykkisten taitojen kartuttaminen ylipäänsä on pitkä prosessi, jonka parhaat tulokset näkyvät niin urheilijoilla kuin valmentajilla vuosien päästä. 

Tatja Holm on psykologian maisteri ja sertifioitu urheilupsykologi. Hän työskentelee Valmennustiimi Sport Focus Oy:ssä ja on Suomen urheilupsykologisen yhdistyksen (SUPY) puheenjohtaja.

 

  • U17WWC
  • T2001