Takaisin
20.5.2018 klo 22.51

U17-tyttöjen EM-kisojen päätöspelissä panoksena paikka MM-kisoissa

Jaa:

Ⓒ SPL

Suomen U17-tyttöjen päävalmentaja Marko Saloranta piti sunnuntai-iltana Liettuassa joukkueelleen ottelupalaveria ennakoiden maanantaista Englannin kohtaamista.

Voitolla Suomi etenee marraskuussa Uruguayssa pelattaviin ikäluokan MM-kisoihin.

 

- Kyse on jalkapallo-ottelusta. Ei tehdä siitä sen isompaa numeroa. Me osaamme tämän, te osaatte tämän, te olette valmiita, Saloranta totesi taktisen osuuden päätteeksi.

 

Suomen joukkueella on rakentunut tärkeä rutiini, missä valmennustiimin tapana on näyttää palaverin päätteeksi motivaatiovideo. Aika usein se voi olla myös uutisten loppukevennyksen tapainen naurunirrottaja. Tavasta on tullut joukkueelle tärkeä, ja tälläkin kertaa palaverista poistui iloinen joukkue.

 

- Yritän lähestyä EM-turnauksen viimeistä ottelua niin, että se ei ole muita tärkeämpi. Kaikki ottelut ovat olleet tärkeitä, muutoin emme olisi tässä. Englantia vastaan on kyse siitä pelaammeko MM-kisoissa vai emmekö pelaa, joten on se tietysti erityinen ottelu siinä mielessä, Saloranta totesi.

 

- Panos on kova, mutta olemme työskennelleet tiimin kanssa huolellisesti jokaisen ottelun kohdalla. Niin nytkin, ja enempää emme voi etukäteen tehdä. Meidän tehtävä on nyt huolehtia, että lataus ei mene yli. Joukkuetta ei tarvitse erikseen tähän otteluun sytyttää, ja sen osaaminen kyllä riittää Englannin voittamiseen.

 

Huippuammattilaisia, huippuihmisiä

 

EM-lopputurnaus on tietyiltä osin uusi tilanne Suomen joukkueelle.

 

- Tilanne on erilainen, koska olemme olleet reissussa yli kaksi viikkoa ja edessä on turnauksen viides peli. Välipäivien ja ohjelman intensiteettiä on pitänyt rauhoitella. Teimme kovasti töitä viimeistelyleirin ajan, jotta aikataulu ei itse kisoissa olisi kriittisen tiukka ja siinä olemme onnistuneet hyvin. Huolellinen valmistautuminen on palvellut meitä itse kisoissa, Saloranta arvioi.

 

Suomen joukkueen terveystilanne on päävalmentajan mukaan vielä ennen viidettä ja viimeistä ottelua erinomainen.

 

- Terveystilanne on jopa uskomattoman hyvä. Fysioterapeutit Sannakaisa Vastamäki ja Petri Siponen, lääkäri Aleksi Schrey ja huoltaja Kari Taivassalo ovat tehneet loistavaa työtä. Ennaltaehkäisevä toiminta, vammojen hoito ja pelaajien yksilöllisen palautumisen huomiointi on ollut pilkuntarkkaa työtä. Olemme turnauksen ainoa joukkue, jolla on viimeisessä ottelussa kaikki pelaajat käytössään.

 

- Meillä on karsintaturnauksia parempi tilanne taustatiimin resurssien osalta täällä EM-lopputurnauksessa, mutta emmehän me määrässä näille suurille jalkapallomaille pärjää. Suomella on tiimissään huippuammattilaisia, minkä lisäksi he ovat huippuihmisiä, Saloranta kiittää.

 

”Etu puolellamme”

 

Englanti on kisojen aikana muunnellut pelaamistaan vastustajien mukaan. Suomen valmennustiimi on pyrkinyt ennakoimaan mahdolliset vaihtoehdot tarkasti.

 

Suomi kohtasi Englannin reilu vuosi sitten, ja tuolloin ottelu päättyi  0-0-tulokseen. EM-kisojen välierässä Englanti kärsi Saksalle ruman 0-8-tappion. Lähtökohtia voi puntaroida, mutta maanantaina on edessä uusi ottelu.

 

- Meillä on molemmilla allamme tappio välierässä ja sitä kautta pettymys. Paljon on kiinni siitä, miten fyysinen ja henkinen palautuminen ovat onnistuneet. Uskon, että siinä pelissä meillä on etu puolellamme, Saloranta toteaa.

 

Päävalmentajan mukaan Suomella on edessään on kova ottelu ja tällä tasolla niin pitää ollakin. 

 

- Oma identiteettimme on syvällä ja se on vahvuutemme huomisessa pelissä. Me pystymme mukautumaan vastustajan tapaan menettämättä omia vahvuuksiamme, mutta kun pelaat Euroopan kolmanneksi parhaan maan tittelistä, niin edessä on varmuudella kova peli.

 

- Olen todella luottavainen, että me hoidamme ottelusta voiton, sitä kautta MM-kisapaikan ja meidän projektimme jatkuu.

 

Suomi kohtaa EM-kisojen päätöspelissään maanantaina 21.5. kello 14.00 Englannin. Tasatulokseen päädyttäessä jatkoaikaa ei pelata, vaan voittaja ratkaistaan rangaistuspotkukilpailussa. Ottelun voittaja etenee marraskuussa Uruguayssa pelattaviin ikäluokan MM-kisoihin.

 

EM-lopputurnauksen finaalissa maanantaina kello 19.00 kohtaavat Saksa ja Espanja. 

 

Lue lisää UEFA:n verkkosivuilta.