U17-pojat voittoon Gibraltarista – Suomi eteni EM-jatkokarsintaan

Lukemiin 0–4 päättynyt ottelu on katsottavissa jälkikäteen Palloliiton YouTube-kanavalla

U17-pojat (2005 ja myöhemmin syntyneet) pelasi tänään EM-karsintaturnauksen päätösottelunsa. Asetelmat olivat erikoiset – mikäli Suomi voittaisi Gibraltarin Vantaalla ja Bosnia-Hertsegovina sekä Sveitsi pelaisivat samaan aikaan tasan 1–1 Helsingissä, kolme parasta joukkuetta olisi viidessä pisteessä samalla maalierolla. Tässä tapauksessa Gibraltar-pelin tulokset ratkaisisivat kolmen parhaan järjestyksen. Jos Suomi kaataisi Gibraltarin ja Sveitsi sekä Bosnia-Hertsegovina jäävät maaleitta, turnausisännät voittaisivat lohkon.

Suomi sai otteluun unelma-alun ja onnistui avaamaan maalitilinsä jo neljännellä minuutilla. Hyökkäys rakennettiin vasemmalta laidalta ja sieltä pelattiin keskelle, jossa Aaro Toivonen tarjoili Yllson Likalle tekopaikan, mistä tämä ei erehtynyt.

U17-pojat jatkoi painostustaan ja Gibraltar pysyi visusti omalla puolustuskolmanneksellaan. Kymmenennellä minuutilla Toivonen syötti Aaro Tiihoselle, joka petasi hyvän paikan Daniel Armstrongille. Kapteeninnauhaa kantanut keskikenttämies pääsi kokeilemaan kahdesti, muttei onnistunut tuplaamaan Suomen johtoa.

Avausjakson puolivälin tuntumassa Suomi oli kahdesti hyvin lähellä maalintekoa. Thomas Recagno torjui Likan yrityksen ja hetkeä myöhemmin Toivosen laukaus meni hieman ohi takatolpan.

29. minuutilla Gibraltar onnistui ensimmäistä kertaa aiheuttamaan pientä vaaraa Suomen rangaistusalueella saatuaan kulmapotkun. Kulman jälkitilanne päättyi vetoon, joka kuitenkin meni selvästi ohi Suomen maalin. Heti perään Toivonen tuikkasi pallon maaliin toisessa päässä, mutta osuma hylättiin Onni Hännisen käsivirheen takia.

Suomi sai avausjakson loppua kohden lisää tekopaikkoja, mutta viimeistelyt jättivät toivomisen varaa. Muutama minuutti ennen taukoa Suomi sai lopulta palkinnon – Joonas Kekarainen ja Tomas Galvez pelasivat vasemmalla laidalla näyttävästi yhteen, Galvezia rikottiin 16-alueen sisällä ja Jasper Jalonen upotti rangaistuspotkun varmasti. Hetki ennen taukovihellystä Gibraltar sai vielä hyvän vetopaikan, mutta Kalle Kuisman ei tarvinnut venyä ohi menneen laukauksen eteen.

Toinen puoliaika alkoi hieman rauhallisemmissa merkeissä kuin ensimmäinen. Lika sai vetopaikat 54. ja 56. minuutilla, mutta lisämaalit saivat vielä odottaa. Tunnin kohdalla Kuisma otti ensimmäisen torjuntansa Jaiden Bartolon lauottua päin suomalaisvahtia. Seuraavassa tilanteessa Roni Hudd tykitti hieman yli.

Suomella oli myöhemmin vaikeuksia päästä todellisiin maalintekotilanteisiin, vaikka pallo saatiin useaan otteeseen rangaistusalueelle. Gibraltar puolusti tiiviisti ja haki saumoja vastaiskuihin, joista ei kuitenkaan aiheutunut merkittävää uhkaa.

81. minuutilla 0–3-maali oli todella lähellä – Juho Talvitien yritys meni kuitenkin kimmokkeen kautta hieman ohi maalin. Seuranneesta kulmapotkusta pallo löysi viimein tiensä Gibraltarin maaliin. Jalosen keskitys tippui maaliviivalle Armstrongin päähän, ja tämä nikkasi turnauksen ensimmäisen osumansa.

Muutama minuutti ennen loppua peliväline kävi keskitystilanteen jälkeen lähes Gibraltarin maaliviivalta, mutta puolustus onnistui purkamaan pallon sivurajaheitoksi. Kuisma sen sijaan sai torjuntatöitä, kun tuulennopea Carlos Richards esitteli laukaustaan pitkän juoksun päätteeksi. Lisäajalla Hudd onnistui viimeistelemään lähietäisyydeltä Suomen neljännen.

Kun Sveitsin ja Bosnia-Hertsegovinan välinen ottelu päättyi hetki Vantaalla kuullun loppuvihellyksen jälkeen Sveitsin 1–0-voittoon, pääsivät suomalaiset juhlimaan jatkopaikkaansa. Saavutus oli hienoa jatkoa poikamaajoukkueiden viikolle, sillä eilen tiistaina U19-pojat selvittivät tiensä EM-jatkokarsintaan.

Gibraltar – Suomi 0–4 (0–2)
4’ Yllson Lika 0–1
41’ Jasper Jalonen 0–2
82’ Daniel Armstrong 0–3
90+’ Roni Hudd 0–4