U16-pojat upeaan voittoon Islannista

Ottelun voi katsoa jälkikäteen täältä

Islannin tiistaina kaatanut U16-pojat oli tyly isäntä myös tänään torstaina. Mikkelin urheilupuiston yli tuhatpäinen yleisö näki Suomelta erinomaisen ottelun, kun Islanti kaatui lukemin 6–2.

Vieraat aloittivat ottelun erittäin vahvasti. Elmar Freyr Haukssonin sivuvapaapotku otti neljännellä minuutilla kimmokkeen maalin edustalla, jolloin tolppa pelasti Suomen – vain hetki tästä pallo vietiin 11 metriin, ja Diar Azabani torjui Haukssonin rangaistuspotkun, mutta Theodór Ingi Óskarsson pisti paluupallon tolpan kautta sisään.

Suomi sai ensimmäiset huippupaikkansa reilun vartin pelin jälkeen. Emil Ingmanille pelattiin hyvä pallo 16-alueelle, mutta kapteeni ajautui liian pieneen kulmaan. Ingman pudotti pallon Otto Ruopille ja tämä tarjoili syötön Kingsley Kwasi Kwawille, jonka laukaus meni ohi etukulmasta. Heti seuraavalla minuutilla Vilho Huovila teki vahvan nousun vasemmalta laidalta, mutta veto pysähtyi ylärimaan.

Kotijoukkue pääsi juhlimaan viimein 25. minuutilla. Huovila teki loistavan esityön ja Ingman pääsi sijoittamaan tasoitusmaalin lähietäisyydeltä. Heti perään Islannin Óskarsson oli tuplata päivän maalimääränsä, mutta terävä laukaus viuhui hieman yli yläriman.

Suomi onnistui kääntämään tappioaseman johdoksi erittäin nopeasti, ja mikkeliläisyleisö sai aihetta riemuun vain pari minuuttia Ingmanin osumasta. Kwasi Kwaw nousi oikealta laidalta ja pallo ajautui islantilaispuolustajan kautta Ruopille, joka löysi maalilta Kwasi Kwaw – tämä ei erehtynyt vaan viimeisteli 2–1-osuman.

Islanti oli tasoittaa kulmapotkusta miltei välittömästi Suomen johtomaalin jälkeen, mutta rauhassa puskemaan päässeen Þorri Stefán Þorbjörnssonin yritys meni isäntien onneksi ohi maalin. Kinsgley puolestaan sai pallon maaliin 37. minuutilla, mutta laitapelaaja oli rikkonut tilanteessa.

Tutut nimet olivat asialla Suomen kolmannessa maalissa. Huovila kuljetti pallon päätyrajalle ja pääsi syöttämään vastustajien välistä Ruopille, joka sijoitti tarkasti tolpan juureen. Guðmundur Reynir Friðriksson oli edellisen osuman tapaan täysin voimaton Islannin maalilla.

Islanti osoitti tiistaina, että se jatkaa taisteluaan täysillä myös tappioasemassa. Heti toisen alkajaisiksi Stígur Diljan Þórðarson haki kavennusta kovalla laukauksellaan, mutta Azabani torjui vedon kulmaksi. Suomi onnistui heti toisen puoliajan ensimmäisestä paikastaan – Ingman, Mustafa Abdulrasoul ja Huovila pelasivat nätisti yhteen, minkä jälkeen Huovila harhautti islantilaistopparin ja sijoitti alakulmaan.

Tiistain ottelussa Islanti aloitti kirinsä 68. minuutin 4–2-kavennuksella, eikä vierasjoukkue ollut nytkään kaukana maalinteosta samoihin aikoihin. Nökkvi Hjörvarssonin sijoitus meni metrin ohi maalin, mutta muuten Suomi sai pidettyä vieraat melko hyvin poissa maalipaikoilta. Noin vartti ennen loppua Þórðarson pääsi puskemaan turhan vapaasti maalin edustalta, mutta yritys karkasi reilusti yli.

Viimeinen niitti nähtiin 81. minuutilla. Max Kurvinen nousi röyhkeästi boksiin ja hankki rangaistuspotkun, josta Juho Lähteenmäki niittasi 5–1-maalin. Friðriksson sai näppinsä väliin, muttei onnistunut torjumaan kovaa laukausta.

Islanti sai pientä lohtua lopussa, kun Þórðarson pääsi tuikkaamaan kavennuksen Elvar Örn Guðmundssonin hyvästä alustuksesta. Myös Suomi osui vielä kerran – Axel Ainasojalle pelattiin linjan taakse, ja tämä päätti suorituksensa komeaan laukaukseen ja osumaan.

Suomi – Islanti 6–2 (3–1)
7’ Theodór Ingi Óskarsson 0–1
25’ Emil Ingman 1–1
27’ Kingsley Kwasi Kwaw 2–1
39’ Otto Ruoppi 3–1
52’ Vilho Huovila 4–1
81’ Juho Lähteenmäki 5–1
90’ Stígur Diljan Þórðarson 5–2
90+’ Axel Ainasoja 6–2