Takaisin
29.6.2019 klo 14.42

U16-pojat aloitti Baltic Cupin voitolla

Jaa:

Suomen alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkue (s. 2003) avasi Baltic Cupin lauantaina kaatamalla isäntämaa Viron Tarton Tamme Staadionilla 2-0.

Molemmilla joukkueilla riitti kelpo paikkoja avausjaksolla, mutta ensimmäisen 40-minuuttisen ainosta maalista vastasi Suomi. Maxim Stjopin pääsi 17. minuutilla puolittaiseen läpiajoon ja sijoitti pallon vasemmalla jalallaan oikeaan alanurkkaan.

Toista puoliaikaa ei ehditty pelata kuin alle 10 minuuttia, kun Suomi tuplasi johtonsa. Tällä kertaa pallon iski verkkoon Leo Walta.

Viro oli kaventaa ottelun aivan viime hetkillä kulmapotkusta. Puskupallo osui kuitenkin Suomen ja maalivahti Hemmo Riihimäen onneksi tolppaan, ja näin ollen Suomen nollapeli säilyi.

Suomen päävalmentaja Erkka V. Lehtola oli tyytyväinen voittoon ja nollapeliin, mutta ei Suomen peliesitykseen, joka jätti hänen mielestään todella paljon varaa parantaa.

- Parasta oli voitto ja kaksi hienoa maalia, ehkä ensimmäinen vartti tai 20 minuuttia. Siinä olivat suurimmat ilon aiheet debyyttien lisäksi, Lehtola sanoi.

Suomen riveissä nähtiin kentällä lauantaina peräti viisi ensikertalaista. Noa Lehtonen, Niklas Leinonen, Riku-Veli Niska, Otto Kemppainen ja Tapio Torpo debytoivat maajoukkueessa Viroa vastaan.

Lehtola löysi runsaasti kehitettävää Suomen pelaamisen eri osa-alueista.

- Jäimme kyllä aika kauas parhaasta pelistä. Jos ajatellaan puolustamista, niin se oli liian usein liian lepsua. Reagoitiin hitaasti menetyksiin ja hukattiin vartiointeja. Ei ollut riittävän laadukasta tekemistä siinä.

- Hyökkäyspelissä oli ehdottomasti iso juttu se, että kaipasimme selkeästi enemmän pidempiä hyökkäyksiä ja paljon vahvempaa pallonhallintaa Viron kenttäpuoliskolla. Siinä emme päässeet lähellekään tavoitettamme tässä pelissä.

Lehtolan mielestä Suomelle tuli paljon helppoja syöttövirheitä ja pallonmenetyksiä sekä vääriä valintoja. Lauantain vastustaja Viro sai myös kehut häneltä.

- Siitä täytyy antaa heidän pelilleen kunniaa, että he tekevät joitain juttuja oikein hyvin, Lehtola kehui.

Lehtola ei halunnut selitellä Suomen vaisua peliesitystä lyhyellä valmistautumisella, mutta muistutti, että Suomi pääsee nykyään useimpiin turnauksiin kaksi päivää ennen ensimmäistä peliä. Suomen joukkue saapui paikan päälle Viroon perjantaina, ja alla oli pitkä matkustaminen.

- En halua selitellä, mutta kentällä oli myös paljon pelaajia, jotka eivät ole pelanneet keskenään, niin eihän se automaattisesti rupea yhtäkkiä rullaamaan, Lehtola sanoi.

Oman haasteensa Suomen joukkueelle toi myös kolmen pelaajan epäonni matkustamisessa. OLS-kolmikko Kasper Paanasen, Lasse Ikosen ja Nestori Kekkosen piti lentää perjantaiaamuna Oulusta Helsinkiin ja matkata sieltä Tartoon, mutta lentokoneen korjauksessa venyi niin kauan, että kone pääsi lähtemään vasta keskellä yötä kohti Helsinkiä.

Alun perin lennon piti lähteä heti aamutuimaan. Kun kone lopulta saapui yön pikkutunteina Helsinkiin, pelaajat lähtivät suoraan Viroon ensimmäisellä lautalla ja kulkivat autokyydillä Tallinnasta tartoon. Takana oli siis pitkä matkustusrupeama. Kolmikko katsoi Viro-ottelun vaihtopenkiltä.

- Kerkesivät he vähän verryttelemään ja haistelemaan tunnelmaa, mutta he olivat kuitenkin pois joukkueen vahvuudesta koko eilisen päivän. Totta kai sekään ei ollut hyvä juttu treenien kannalta, jouduimme vähän sotkemaan ja muuttamaan sitä treeniä, kun alun perin oli mietitty harjoitu 2+20 pelaajan mukaan. Mutta on hyvä asia, että he ovat nyt paikalla ja seuraavaan peliin on reilu vuorokausi aikaa. He saavat nyt nukkua pienet päiväunet ja toivottavasti pitkät yöunet, jotta huomenna riittää energiaa Latvia-peliin.

Suomen ottelut Baltic Cupissa jatkuvat heti sunnuntaina 30.6. Latviaa vastaan.

Viro-Suomi 0-2 (0-1)
17' Maxim Stjopin 0-1
49' Leo Walta 0-2

Suomen kokoonpano:
1 Hemmo Riihimäki KuPS (C)
2 Kalle Wallius HJK -> 68. 7 Riku-Veli Niska RoPS  
5 Noa Lehtonen KPV
6 Niklas Leinonen KTP -> 68. 3 Elias Salminen KuPS
10 Leo Walta HJK -> 68. 11 Marius Könkkölä HJK
14 Emmanuel Patut JJK - 55. 13 Otso Koskinen FC Honka
15 Casper Terho HJK -> 68. 19 Linus Rönnberg FC Inter 
16 Joose Mäkinen FC Jazz -> 77. 4 Tapio Torpo FC Lahti 
18 Maxim Stjopin Ilves
20 Onnipekka Pajula TPS
22 Tegra Mukuna FC Inter -> 68. 21 Otto Kemppainen RoPS

Vaihdossa:
12 Eetu Huuhtanen Ilves
8 Lasse Ikonen OLS
17 Nestori Kekonen OLS