Takaisin
14.5.2019 klo 12.50

TPK ja PIF vastakkain torstaina Kolmosen Kuukauden ottelussa

Jaa:

Länsi-Suomen Kolmosen toukokuun otteluna pelataan Kolmosen vakiokasvojen, TPK:n ja PIF:n, taistelu. Kotijoukkue TPK yrittää palata voittokantaan kolmen tappiopelin jälkeen ja PIF:lle kolme pistettä olisivat tärkeitä kärkiporukoiden mukana pysymiseksi. Viime kaudella PIF voitti molemmat joukkueiden keskinäiset kohtaamiset. Kuukauden ottelu alkaa torstaina Turun Urheilupuiston Yläkentällä klo 19.00. Ottelu näkyy ja kuuluu Juha Hyssälän selostamana Turun Seutusanomien sivuilla ja lähetys pelistä alkaa jo klo 18.45.

Isäntäjoukkueena Kuukauden otteluun lähtevä Turun Pallokerho avasi sarjan kahdella voitolla. Sen jälkeen kurssi kääntyi ja viimeiset kolme peliä on päättynyt tappioon. Kerhon valmentaja Tuomas Vainio olisi luonnollisesti toivonut enemmän pisteitä tässä vaiheessa kautta.

- Meillä oli viidestä ensimmäisestä pelistä neljä sarjanousijoita vastaan ja näistä olisi ollut hyvä saada enemmän pisteitä. Vaikka kaksi ensimmäistä peliä voitettiinkin, niin kolme seuraavaa kääntyi niukoiksi tappioiksi. Tosin Jomala -vieraspelissä oli hieman kokoonpano-ongelmiakin. Tulokset kuitenkin kuvastanevat sarjaa, sillä tasaista on ja helppoja pisteitä ei juurikaan ole jaossa, pohtii Vainio.

TPK on tehnyt pieniä muutoksia edelliseen kauteen verrattuna ja se on tuonut haasteita alkukauteen.

- Joukkueena puolustaminen on toiminut kuitenkin jo melko hyvin ja vastustajat ovat päässeet lähinnä vain isoimmista virheistä maalipaikoille, mutta toki parannettavaa on. Hyökkäyspäässä on luotu melko kivasti maalipaikkoja, mutta viimeistelyssä sen sijaan on jäänyt toivomisen varaa. Etenkin, kun pelit ovat tasaisia, niin viimeistelyllä hävitään tai voitetaan paljon pisteitä tällä kaudella.


TPK-kippari Jyri Sundin on onnistunut maalinteossa alkukaudella kaksi kertaa.

TPK-luotsin mielestä Kolmonen on seuralle oikea sarjataso ja tavoitteena seuralla on tälläkin kaudella sarjapaikan säilyttäminen.

- Emme lukeudu sarjan suosikkeihin, mutta joukkue pystyy kyllä voittamaan sarjassa kenet tahansa. Yksinkertainen tavoitteemme on lähteä voittamaan jokaista peliä ja katsoa miltä sijalta taulukosta löydymme kauden päätyttyä, sanoo Tuomas Vainio.

- Kilpailuhenkisiä pelaajia meillä on kuitenkin rutkasti, joten toivottavasti olemme sarjassa mahdollisimman ylhäällä, koska se voittaminen on kuitenkin yksi urheilun keskeisimmistä asioista, jatkaa Vainio.

- Samalla toki pyrimme pelaamaan peliä, jota pelaajat nauttivat pelata. Meidän yksi isoimmista haasteista on kokoonpanon eläminen, sillä valtaosa pelaajistamme on korkeakouluopiskelijoita, joille koulutus ymmärrettävästi menee jalkapallon edelle ja sitä myötä tulee paljon poissaoloja niin treeneistä kuin peleistäkin. Tämän vuoksi meillä on kuitenkin laaja rinki ja aina löytyy pelaajia riittävä määrä.

Talvella TPK veti kolmen kuukauden ”pre-seasonin”, mutta harjoitusaktiivisuus oli valmentajan mieleen. Parisen kymmentä treenaajaa takasi hyvät harjoitukset ja Tuomas Vainion ajatuksissa talvikauden tärkein tehtävä oli saada uudet pelaajat mukaan joukkueeseen ja käydä läpiä pieniä pelillisiä muutoksia. Ryhmä pelasi juuri ennen kauden alkua lisäksi kolme harjoitusottelua, joissa TPK sai harjoitella erityisesti puolustamista joukkueena.

Vaihtuvuutta miehistössä myös kauden aikana

Tuomas Vainio tuskailee saman asian kanssa kuin lähes kaikki Kolmosen joukkueiden valmentajat. Miehistö ei erinäisten syiden vuoksi kykene sitoutumaan aivan täydellisesti koko kauteen. Viime kaudesta Kerho on uusiutunut kuitenkin melko maltillisesti. 

- Merkittävin koko kauden poissa oleva lähtijä on puolustuksen kovaotteinen lukko Lauri Leino, joka jäi määrittelemättömän pitkäksi aikaa "isyysvapaalle." Positiivista kuitenkin on, että hän ei vielä aikonut lopettaa jalkapalloa kokonaan, vaikka nyt toistaiseksi vastasyntynyt lapsi ja työkiireet pitävätkin hänet sivussa. Eetu Kauria on myös lähes koko kauden poissa ja palaa aikaisintaan syyskuussa. Meillä on lisäksi lukuisia pelaajia, jotka ovat kesän ulkopaikkakunnilla töissä ja näin ainakin osan kautta poissa. Yksi heistä on uusi pelaaja Tatu Lemmetty, joka kuuluu Kolmosen parhaimmistoon, mutta valitettavasti hänellä viime viikon Inter2 -peli oli kauden viimeinen, kun työt kutsuvat Helsingissä ja vaihto-opiskelut elokuussa. Muita uusia pelaajia ovat Inter2:sta tulleet Eero Polvinen sekä Aleksi Pekonen. TPK:n futsaljoukkueesta napattiin myös pari pelaajaa, kun Turkuun muuttanut Miika Mendolin sekä KaaPo:n taakseen jättänyt Joel Kontkanen siirtyivät Kerhon jalkapallopuolelle, iloitsee valmentaja Vainio.


Eero Polvinen siirtyi Kerhoon täksi kaudeksi FC Inter2:sta.

Erityisiä läpimurtoja Tuomas Vainio ei kysyttäessä odota.

- Erityisesti odotan, että uudet pelaajat pääsevät nopeasti "rytmiin" mukaan ja myös, että "vanhat" pelaajat omaksuvat tiettyjä muutoksia pelaamiseen. Eli varsinaisesti en odota mitään yksittäisiä läpimurtoja, vaan toivon jokaisen pystyvän pelaamaan omalla tasollaan pelistä toiseen. Toki on mielenkiintoista seurata viime kaudella rinkiin nostetun nuoren -02 syntyneen Joonas Lehtosen otteita ja kehittymistä. Poika on mennyt selvästi eteenpäin viimekaudesta ja jo päässyt avaukseenkin muutaman kerran. Muutaman vuoden sisällä hän voi olla Kolmosen avainpelaajia, mikäli kehitys jatkuu, puntaroi Vainio nuorta pelimiestä.

Kuukauden ottelun yleisölle Tuomas Vainio antaa lisäksi yhden vinkin pelaajasta, jota kannattaa seurata.

- Kolmosen "legendaa", Marno Lastulaa, kannattaa aina seurata, koska mitä tahansa voi tapahtua. Etenkin nyt, kun hänellä oli parin ottelun tauko Portugalin reissun vuoksi, niin mies varmasti uhkuu pelihaluja ja maaleja.

- TPK on erittäin tasainen joukkue, joka ei leveile entisillä liigamiehillä tai muilla isoilla nimillä saatikka tuontipelaajilla. Eli on vaikeaa nostaa yksittäisiä nimiä esiin, joten kannattaa seurata koko joukkuetta, kannustaa Vainio.

Ensimmäisissä peleissä onnistuneista pelaajista, joukkueen tasaisuudesta huolimatta, löytyi pari esiin nostettavaa nimeä

- Vaikea nostaa taas yksittäisiä onnistujia tasaisesta ryhmästä, mutta Tatu Lemmetty lähinnä pääsi yllättämään. Harvoin odottaa, että Vitosesta saadaan noin kovan luokan pelaaja Kolmoseen. Toki voisi mainita lisäksi yllättäen ensimmäisessä pelissä ykkösmaalivahdin punaisen kortin tähden maalin suulle joutuneen Tuomas Leinon otteet. Hän on paikannut neljässä ottelussa mallikkaasti Stefan Wahlstenia, kiittelee TPK-valmentaja.

TPK:n pelaajista aivan Kolmosen maalipörssin piikkipaikalla ei ole ketään. Kahden maalin miehiä joukkueessa on kolme: Tatu Lemmetty, Marno Lastula ja Jyri Sundin.


Marno Lastula on pelaaja, jonka ollessa kentällä sattuu ja tapahtuu. Maaleja mies on tehnyt tällä kaudella kaksi, mutta viimeiset pari peliä on häneltä jäänyt matkan vuoksi väliin.

Tuomas Vainion näkemys sarjan suosikkijoukkueista komppaa aika lailla yleistä mielipidettä.

- Tällä kaudella ei ehkä ole yhtä niin selkeää ennakkosuosikkia kuin Pallo-Iirot viime kaudella. Näyttää siltä, että Masku, Peimari, PIF ja FC Åland tulevat olemaan selkeät ennakkosuosikit ja tietyllä tavalla se lienee oikeutettuakin, koska heillä resurssit ja toiminnan taso riittävät aina Kakkoseen asti.

- Nyt kun 5-6 peliä on pelattu, niin sarjataulukko ei hirveästi yllätä, vaan antaa varmasti hyvää kuvaa missä suunnassa joukkueet tulevat olemaan syksyllä. Ja jos viime vuoteen heijastaa, niin ei Wilppaan kärkipaikkakaan yllätä enää tässä vaiheessa kautta. Realistina odotan TPK:n sijoittuvan keskikastin jommallekummalle puolelle, mutta jos kaikki menee hyvin, niin mahdollisuudet on myös hätyytellä kärkipäätä. Sitä tietenkin toivotaan. Sarja on kuitenkin niin tasainen, että myös otteiden pitää säilyä tasaisen korkealla tasolla, jos korkeammille sijoille mielii, toteaa Tuomas Vainio.

TPK:n valmentaja uskoo, että hänen joukkueensa haastaa PIF:n Kuukauden ottelussa tosissaan.

- PIF on mielenkiintoinen joukkue, sillä vuosien saatossa he ovat toistaneet kahta kaavaa. Kun tulee menestystä, niin aletaan pelaamaan "oman kylän pojilla" ja kun taas näillä seura vajoaa alemmas, niin tuodaan pelaajia muualta ja kurssi menee ylös päin. Meidän kannaltamme valitettavaa on, että nyt ollaan siinä ostopelaajavaiheessa ja joukkue on kova.

- Katsojille se on kuitenkin hyvä asia, sillä kentällä on paljon taitoa ja vauhtia. Uskon kuitenkin, että pystymme haastamaan paraislaiset tosissaan ja nähdään jännä ja tasainen ottelu, jossa ei pelata nollanollaa. Itselleni mielenkiintoa lisää, että molemmista joukkueista löytyy futsalpelaajia, joita valmennan tai ovat pelanneet joukkueessani. Näitä ovat Paraisilla Joonas Manzo, Jonas Lehtinen ja Gezim Voca sekä TPK:ssa Aleksi Jokela, Miika Mendolin, Walter Mattila, Jussi Ojala ja Samuel Sibakov, päättää Tuomas Vainio.

PIF HALUAA KEHITTYÄ KOKO AJAN

Pargas IF hätyyttelee sarjan kärkisijoja ja päävalmentaja Stefan Strömborg on melko tyytyväinen punapaitojen starttiin.

- Sarja on mielestäni lähtenyt ihan odotetusti käyntiin meidän osalta. Olemme mielestäni ansainneet myös pelillisesti saamamme 10 pistettä viidestä pelistä. Lähtökohdat eteenpäin ovat hyvät, arvioi kokenut luotsi Stefan Strömborg.

- Mielestäni meidän peruspelaaminen on kehittynyt lyhyin askelin eteenpäin. Puolustus - ja hyökkäyspelin isot raamit ovat vahvistuneet koko ajan. Koen, että voimme kohta myös enemmän painottaa yksityiskohtia pelissämme monen pelipaikan suhteen ja täten myös monipuolistaa meidän peliämme kauden edetessä. Se on ainakin omalta osaltani tavoitteeni, että joukkue kehittyy koko ajan hieman paremmaksi, toteaa Strömborg.

Joukkueenjohtaja Anders Karlsson arvio alkukautta näin:

- Puolustuspeli Yannick Ossokin johdolla on ollut parempaa kuin viime vuonna, mutta hyökkäyssuuntaan pitäisi saada viimeistelyissä parempaa tulosta.


Yannick Ossokin rooli PIF-puolustuksen keskustassa on tärkeä.

Päävalmentaja Strömborg tietää, että seuranakin PIF haluaa olla kärkiryhmässä.

- Itse lähden valmentajana siitä, että yritän valmistaa joukkueen mahdollisimman hyvin seuraavaan peliin ja vastustajaan ja täten pyrkiä voittamaan aina seuraavan pelin. Seuratasolla voi kai todeta, että joukkue haluaa olla sarjan kärkiryhmässä pelaten sellaista jalkapalloa, missä yksilöllinen pelaaja myös voi ja saa kehittyä pelaajana - ikään katsomatta. 

Talven harjoituskausi sujui sekä päävalmentajan että joukkueenjohtajan mielestä mallikkaasti.

- Talvikausi sujui hyvin sekä laadullisesti että määrällisesti. Tulevaisuuden kannalta on myös hienoa, että harjoituksissa pyörineet 15-18-vuotiaat nuoret ovat kehittyneet talven aikana paljon, iloitsee Anders Karlsson.

- Talviharjoittelu oli minulle positiivinen yllätys. Olemme harjoitelleet säännöllisesti koko talven. Meillä on ollut harjoituksia viikolla omassa harjoituskeskuksessa PIF Centerissä ja viikonloput on pelattu isolla pelaajamäärällä. Olen pyrkinyt huomioimaan nimenomaan nousujohteisuutta meidän tekemisessämme kaikilla osa-alueilla. Pyrkimyksenä on pelata meidän parasta jalkapalloa syksyllä. Toinen talvityö on toki ollut joukkueen rakentaminen ja sopivien pelaajien löytäminen Piffenin edustusjoukkueelle, kertoo Stefan Strömborg.

Veli Hartolan lähtö jätti loven maalintekoon

PIF:n merkittävin menetys viime kauden joukkueeseen oli Veli Hartolan lähtö. Uusia pelaajia ryhmään on tullut kuitenkin useita ja rinki on laaja.

- Lähtijöistä merkittävin on Veli Hartolan siirtyminen muualle. Veli teki ison työn tälle seuralle, maaleja paljon ja ansaitsee siitä erityistä kunniaa. Uusia ja nuoria pelaajia meille ovat mm. Frans Grönlund, Wille Öhman, Ahmed Majed, Yasser, Joonas Manzo, Arsalan Azizi, ja oma kasvatti Casper Nyberg FC Interistä. Olemme myös nostaneet 5-6 omaa junioria harjoitusrinkiin kasvamaan korkoa. Seura on tänä vuonna perustanut reservijoukkueen Kutoseen, missä on mahdollista saada myös enemmän peliaikaa koko pelaajaringille, toteaa Strömborg tyytyväisenä.


Frans Grönlund on uusia kasvoja PIF-paidassa.

 Täksi kaudeksi Paraisille palannut Strömborg kiittelee viime vuosien työtä seurassa.

- Olen hyvin, hyvin tyytyväinen tähän PIF-ryhmään. Tässä on hyvää urheilullisuutta ja kehityspotentiaalia. Joukkue on myös uusi ja keski-ikä, 22-23 vuotta, on todennäköisesti sarjan toiseksi nuorin FC Inter 2:n jälkeen. Myös itse olen ollut monta vuotta poissa paikkakunnalta ja en ole seurannut Kolmosta sen enempää viimeisten 7-8 vuoden aikana. Toki olen ollut fanina Piffenin peleissä silloin tällöin.

- Näen, että olemme rakentamassa uutta Piffeniä hyvän ja vanhan päälle. Seura ja valmennus (Daniel Osinaghi ja Antti Kinnunen) ovat luoneet minulle hyvän alustan, mistä olen voinut ponnistaa eteenpäin. Puitteet Paraisilla ovat myös mielestäni aivan huippuluokkaa jalkapallolle. On oma halli, oma tekonurmi, oma nurmi harjoituskenttänä ja oma harjoituskeskus PIF Center, kiittelee päävalmentaja.

- Mielestäni Piffenissä pelaa paljon pelaajia, joit kannattaa seurata. Tekninen taitotaso joukkueessa on hyvä, vinkkaa Stefan Strömborg.

- Nyt on siis myös valmennuksen tehtävä saada teknisistä pelaajista eteenpäin vievää joukkuepeliä ja siten myös tuloksia, vaatii päävalmentaja itseltään ja tiimiltään.

Muiden sarjan joukkueiden mahdollisuuksia Anders Karlsson tai Stefan Strömborg eivät kovinkaan laajalti halua pohtia.

- Masku on suosikki, mutta viime ottelun perusteella ei meillä ole mitään hävittävää ja joka otteluun lähdemme voitto mielessä. Mihin se riittää on toinen juttu. Aika odotetulla tavalla on sarja alkanut, miettii Karlsson.

- Muista vastustajista ja joukkueista voin todeta, että on organisoidumpaa ja kurinalaisempaa peliä, mitä varmasti ollaan tässä sarjassa nähty vuosiin - jos koskaan, arvio Strömbrg.

- En näe, että saisimme mistään niin sanottuja helppoja voittoja. Kyllä me joudumme joka pelissä esittämään parastamme, jotta pistetili karttuisi. Sellainen tunne on vain vahvistunut viiden kierroksen jälkeen. Toisaalta myös se tunne on saanut vahvistuksen, että me kykenemme viemään ja voittamaan jokaisen pelin tässä sarjassa. Meidän pitää toki koko ajan pelata ja luottaa omaan peliimme 100 %, jotta se myös olisi mahdollista - sehän on tämän koko lajin ja urheilun mielenkiintoisuus.

- Uskon ja olen aika varma, että yleisö tulee näkemään paljon mielenkiintoisia ja tapahtumarikkaita pelejä tässä sarjassa. Kyllä me Piffenissä myös haluamme viihdyttää ja luoda ihmisille positiivisia elämyksiä ja myös pelaajilla on mielestäni tässä sarjassa oikeus saada nauttia pelistä ja futiksesta, sanoo päävalmentaja Strömborg.


Stefan Strömborg on tyytyväinen seuraansa ja joukkueensa pelaajaryhmään.

TPK ja PIF ovat molemmat varsin vankasti Kolmoseen profiloituneita joukkueita ja tasaisia pelejä on nähty vuosien varrella.

- TPK on vuosien varrella ollut niskan päällä meitä vastaan ja se on aina hankala vastustaja, muistelee Anders Karlsson.

Toki viime kaudella PIF voitti molemmat joukkueiden kohtaamiset.

Päävalmentaja Stefan Strömborg tunnustaa suoraan, että ei tunne Kuukauden ottelun vastustajaansa vielä.

-  Vastustaja TPK:sta en juuri tiedä mitään. Otan hieman selvää nyt viimeisten päivien aikana ko. joukkueesta ja käytän siihen sen materiaalin, jonka kykenen vastustajasta löytämään.

- Ennakkoasetelma ei ole mitenkään uusi; haastava peli, missä meidän pitää olla parhaimmillamme ja siten myös eliminoida omalla pelillämme vastustajan vahvuudet pois.

- Ja yritetään tietysti löytää vastustajan muutamat vahvuudet ja heikkoudet. Jos ja kun sen onnistumme tekemään, niin meillä tulee olemaan taas hyvä mahdollisuus ottaa kolme pistettä saariston pääkaupunkiin, päättää Stefan Strömborg.

Suora lähetys Turun Seutusanomien sivuilla

Kolmosen Kuukauden ottelu tämän viikon torstaina nähdään tuttuun tapaan suorana striiminä Turun Seutusanomien sivuilla. https://turunseutusanomat.fi/

Ottelun selostaa Juha Hyssälä ja lähetys alkaa jo klo 18.45. Peli potkaistaan käyntiin klo 19.00 Turun Urheilupuiston Yläkentällä.