Tampere Unitedille Regions’ Cupin mestaruus

Tampere United (TamU) otti Regions’ Cupin finaalissa selkeän 0-5-voiton FC Konnusta. Tamperelaiset osoittivat ylivoimaansa iskemällä taululle jo ensimmäisellä puoliajalla 0–3-lukemat.

Tamperelaisten tappioton kausi sai komean kruunun Regions’ Cupin. TamU teki samalla suomalaista jalkapallohistoriaa. Se on ensimmäinen seura, joka on voittanut Suomen Cupin, Veikkausliigan, Liigacupin ja Regions’ Cupin. Regions’ Cupin pokaalin lisäksi TamU sai palkinnokseen 5 000 euron palkintopotin sekä paikan UEFA Regions’ Cupiin. Lisäksi molemmat finalistit saivat paikan vuoden 2022 Suomen Cupin pudotuspelivaiheeseen.

Ensimmäinen puoliaika TamU:n ylivoimaa

Tampere United osoitti jo heti ensimmäisen puolituntisen aikana olevansa vahvempi joukkue. TamU voitti paljon kaksinkamppailuja ja pallo liikkui nätisti FC Konnun kenttäpuoliskolla. Maalihanatkin aukesivat jo noin viidentoista minuutin kohdalla. Roope Kostiainen eteni vaarallisesti Konnun maalille ja voitti vielä kaksinkamppailun boksissa. Konnun maalivahti Christos Zavros tuli vastaan palloa, mutta ei onnistunut liimaamaan palloa käsiinsä. Pallo jäi pomppimaan maalin edustalle, ja tilanteessa parhaiten hereillä oli tamperelaisista Topias Järvelä. Järvelä sijoitti irtopallon varmasti verkkoon ja räjäytti runsaslukuisen tamperelaisyleisön riemun Olympiastadionilla.

Vauhtiin päästyään TamU otti entistä enemmän ottelua hallintaansa. 22. peliminuutilla tamperelaiset saivat vapaapotkun sivurajan läheisyydestä noin 18 metrin päästä päätyviivasta. Pallo pelattiin korkeana maalille, josta seurasi melkoinen maalinedushärdelli. Lopulta pallo päätyi parinkin laukauksen ja blokin jälkeen TamU:n Paavo Kujalalle. Kujala pelasi näppärän pienen seinäpelin Kostiaisen kanssa ja pääsi kokeilemaan itse maalintekoa pienestä kulmasta. Kujala nosti pallon kauniisti yli Zavroksen, ja pallo pomppasi lopulta takatolpan kautta FC Konnun maaliverkkoon.

Eric Bullockin nopeus aiheutti hankaluuksia FC Konnun puolustukselle noin puolen tunnin kohdalla. FC Konnun pelaaja pyrki liukumaan syötön katki rangaistusalueen sisällä, mutta epäonnisesti pallo osui puolustajan käteen. Pallo vietiin pilkulle, ja sen taakse asettui Roope Kostiainen. Kostiaisen tarkka sijoitus vasempaan alakulmaan ei jättänyt Zavrokselle juuri mahdollisuuksia, vaan lukemiksi kirjattiin ajassa 31’ jo 0–3.

Tamperelaisten vahvasta hallinnasta huolimatta FC Kontukin kävi hyvin lähellä maalintekoa aivan ensimmäisen puoliajan lopulla. Toni Pimiä taituroi jalkansa vapaaksi lähellä kulmalippua, ja lähetti matkaan oivallisen keskityksen TamU:n boksiin. Markus Tukiainen pudotti pallon rinnallaan Joni Häppölälle pilkun tuntumaan, ja tämä laukoikin pallon komeasti verkkoon. Itähelsinkiläisten harmiksi tilannetta edelsi Tukiaisen käsivirhe pudotusta antaessa. Näin ollen FC Kontu joutui tyytymään tamperelaisten vapaapotkuun ja puoliajalle lähdettiin lukemissa 0–3.

FC Kontu paremmin mukana toisella puolikkaalla

FC Kontu aloitti toisen puoliajan pirteästi, ja pallonhallinta sujui huomattavasti ensimmäistä 45 minuuttista paremmin. Aivan kaikkein vaarallisimmat maalintekopaikat jäivät kuitenkin puuttumaan. Kun FC Kontu ei pystynyt hyödyntämään hyvää jaksoaan, TamU iski jälleen 55. peliminuutilla. Tamperelaiset saivat vapaapotkun noin 30 metristä. 0–2-osuman viimeistellyt Paavo Kujala asteli pallon taakse ja kohautti Olympiastadionin yleisöä upealla vapaapotkulla. Kujalan kova laukaus yllätti Konnun maalivahdin ja upposi laakana maalin perukoille.

FC Kontu pystyi 0–4-takaiskusta huolimatta edelleen pitämään palloa suhteellisen hyvin, mutta tamperelaiset pitivät itähelsinkiläisten lähes täydellisesti poissa maalintekopaikoilta. FC Konnun pitäessä palloa TamU osoitti pystyvänsä myös terävään vastaiskupelaamiseen. Reilun tunnin kohdalla nopea Eric Bullock pääsi karkaamaan FC Konnun linjan taakse. Itähelsinkiläisistä tilanteessa mukana oli Jan Ramstedt, jonka Bullock harhautti taidokkaasti ulos tilanteesta. Bullockin laukaus kolahti kuitenkin tolppaan, joten lukemat säilyivät ennallaan.

Vaikka FC Konnullakin maalitilanteet olivat pienestä kiinni ja pallo pyöri paljon TamU:n kenttäpäädyssä, tamperelaiset kaunistelivat lukemia entisestään. Ajassa 76’ pariin kertaa lähellä maalintekoa käynyt Eric Bullock sai maalitilinsä auki. FC Konnun puolustuksessa tapahtui pieni nukahdus, ja ottelun avausosuman viimeistellyt Järvelä pääsi karkaamaan läpiajoon. Järvelä päätti vielä pelata viereen Bullockille. Syöttö oli karata liian pitkäksi, mutta Bullock onnistui lähes nollakulmasta vielä taituroimaan lukemiksi 0–5. Hetkeä myöhemmin Bullock pääsi itse läpiajoon, mutta sijoitus viuhui hieman ohi takakulmasta.

Ottelun viimeiset hetket mentiin tamperelaisten komennossa, mutta lisäosumia ei enää nähty. Näin ollen Tampere United pääsi juhlimaan Regions’ Cupin voittoa selkein 0–5-lukemin.

TamU kapteeni Anton Brightilla fiilis katossa

Tampere Unitedille kausi 2021 on ollut lähes täydellinen. Nousu sarjaporrasta ylemmäs, tappioton kausi ja Regions' Cup kruunasivat tamperelaisten upean jalkapallovuoden.

– Meillä oli päätavoitteena nousta Kakkoseen, ja se varmistui jo pari viikkoa sitten. Sitten meillä oli enää Regions' Cup, ja se oli meille alusta asti iso tavoite, kun tiesimme, että Euroopan kentät saattavat kutsua. Itse matsissa katselin vain viimeiset kymmenen minuuttia kelloa ja mietin, että kuluupa aika hitaasti. Nyt saamme kuitenkin nauttia, Tampere Unitedin kapteeni Anton Bright iloitsee.

TamU kapteeninin mukaan Regions' Cupin pokaalin nostaminen oli ehdottomasti paras tapa päättää kausi. Finaaliottelua on tamperelaisjoukkueessa odotettu kuin kuuta nousevaa.

– Aika katossa on fiilis. Upea matsi. Tätä on odotettu todella kauan, 49 viikkoa. Ei ole parempaa tapaa lopettaa kausi.

Brightin mukaan tunnelma Olympiastadionilla oli hieno. Erityisen paljon mieltä lämmittivät stadionille saapuneet tamperelaiskannattajat, jotka pitivät meteliä läpi ottelun.

– Iso kiitos Tampere Unitedin sinikaartille ja muillekin meitä kannustamaan tulleilleille. Oli huikeeta, ei tälläistä pääse kokemaan kovin montaa kertaa uran aikana. Nautin joka hetkestä, Bright päättää.