Takaisin
28.11.2021 klo 16.10

"Tämä oli hyvä herätys" – U15-pojille toinen tappio Portugalissa

Jaa:

U15-pojat haastoi Portugalin Oeirasissa City of Football -harjoituskeskuksessa.

Portugalissa tiistaista asti leireillyt U15-poikien (2007 ja myöhemmin syntyneet) maajoukkue kohtasi sunnuntaina Portugalin tuplamaaottelun toisessa pelissä. Ensimmäinen ottelu päättyi torstaina kotijoukkueen voittoon lukemin 3-1.

Portugali otti sunnuntaina Suomen aikaa klo 13.00 käynnistyneessä ottelussa johtoaseman Afonso Vieiran vapaapotkumaalilla hieman ennen puolen tunnin täyttymistä. Afonso Sousa vei Portugalin toisella jaksolla kahden maalin johtoon sivuvapaapotkun seurauksena. Myös Suomi osui erikoistilanteesta, kun Taavi Koukkumäki toi Suomen maalin päähän upealla laukauksella kulmapotkun jälkeen 69 minuutin kohdalla.

Portugali kuitenkin iski uudestaan heti tämän jälkeen Rafael Melon maalilla Suomen virheen seurauksena. Rodrigo Mora viimeisteli vielä paitsiolta vaikuttaneesta tilanteesta loppulukemiksi 4-1.

- Pelissä näkyi se, että olimme päässeet harjoittelemaan puolustuspelaamistamme, vaikka päästimme neljä maalia. Portugali ei päässyt murtautumaan muotomme sisäpuolelta. He tulivat leveyden kautta ja laidoilla tuli paljon kilpajuoksuja. Sitä kautta painetta syntyi meidän päähämme. Portugali pystyi kontrolloimaan enemmän palloa. Mutta pelissämme oli hyviä aihioita, päävalmentaja Kai Nyyssönen summasi.

Silmiä avaava kokemus

Ensimmäiset maaottelunsa leirillä pelannut ikäluokka oppi kahdessa ottelussa paljon kansainvälisten pelien vaatimuksista.

- Tämä oli hyvä herätys meidän pelaajille. He ovat päässeet nyt mittaamaan omaa tasoaan Euroopan huippuja vastaan huippuolosuhteissa. Mitä he ottavat tästä mukaansa ja millaisiksi pelaajiksi he haluavat tulla, on heistä kiinni. Tietenkin lähtökohta oli se, että meillä on pre-season vasta alkanut ja Portugalissa pelataan, mutta se on vain yksi pieni anekdootti. Näissä peleissä pitää olla vaan valmiimpia. Tämä oli meiltä selkeä tasonnosto, mutta tulos on totuus, Nyyssönen sanoo.

Avain kehittymiseen piilee yksinkertaisissa asioissa - perusasiat pitää tehdä paremmin.

- Syötön laadun, ensimmäinen kosketuksen, vauhdin, kaksinkamppailuvoiman ja kaikkien jalkapallon perusasioiden tason pitää vaan nousta. Se ei tule millään muulla kuin harjoittelulla ja laadukkaalla tekemisellä siellä arjessa, päävalmentaja kertoo.

HJK:n Jere Kari näkee samoja kehityskohteita Suomen pelissä. Mahdollisuudet mitata omaa tasoa kansainvälisiä vastustajia vastaan ovat olleet viime vuosina vähissä.

- Täällä on nähnyt, että kansainvälisissä peleissä on kyllä kova taso. Koronan takia on ollut vähän pidempi tauko kansainvälisistä turnauksista emmekä ole päässeet pelaamaan ulkomaalaisia joukkueita vastaan. Nyt näki, että paljon tehtävää, jos haluamme jatkossa pärjätä paremmin. Pitää juosta enemmän, ottaa parempia kosketuksia, syöttää kovempaa ja havainnoida paremmin, puolustaja pohtii.

Portugalin leiri oli ikäluokan viimeinen maajoukkuetapahtuma tänä vuonna.

- Tästä jatketaan työntekoa. Helmikuussa on maajoukkueleiri ja toivottavasti pääsemme keväällä pelaamaan neljän maan turnausta, jotta saamme lisää näitä maaotteluita, Nyyssönen sanoo.

Portugali-Suomi 4-1 (1-0)
28' Afonso Vieira 1-0
58' Afonso Sousa 2-0
69' Taavi Koukkumäki 2-1
70' Rafael Melo 3-1
78' Rodrigo Mora 4-1 

Suomi:
12 Osku Maukonen 
2 Aleksi Effati
3 Ronal Malik (65' Jere Kari)
5 Valtteri Berg
20 Axel Sandler
6 Miikka Syväkari (65' Matias Siltanen)
16 Aapo Takalo (41' Kerkko Harjula)
17 Miko Koivuniemi (51' Reko Huhtamäki)
9 Sulo Ketola (65' Nuutti Nenonen)
10 Taavi Koukkumäki
13 Martin Kirilov (78' Arttu Tulehmo)