Talenttivalmennus on tärkeä osa JyPK:n toimintamallissa

Julkaistu

  • Jalkapallosarjat
  • Jalkapalloharrastus
  • Seuratoiminta
  • Maajoukkueet

Talenttivalmennustuen tavoitteena on seuran potentiaalisimpien pelaajien valmennuksen sekä laadukkaan arjen varmistaminen ja täten pelaajien kehittäminen edustusjoukkueisiin ja kansainvälisille kentille. 

– Talenttivalmentaja miettii ja tukee kokonaisvaltaisesti pelaajan kehitystä, ei pelkästään kentällä, vaan myös kentän ulkopuolella. Talenttivalmentaja on pelaajan tuki. Hän ohjaa, kyselee sekä auttaa päivittäisessä arjessa – tehden työtä pelaajien kanssa pitkäjänteisesti, laadukkaasti sekä systemaattisesti yhteistyössä seuran, Palloliiton sekä Urheiluakatemian kanssa. Yksittäistä ottelua tärkeämpää on ohjaava toiminta nuoren pelaajan kehittämisessä pelaajauralla.

Näillä sanoilla Jyväskylän Pallokerhon toiminnanjohtaja Petri Oksanen kuvailee, miksi talenttivalmennus on tärkeää pelaajalle. Oksanen toteaa, että talenttivalmennus on hyvin tärkeä osa-alue myös seuran toimintamallissa.

– Talenttivalmentaja pystytään liittämään yhdeksi valmennustiimin jäseneksi, oman roolin mukaisesti, esimerkiksi ohjaamaan pelaajia harjoittelun aikana yksilöinä. Talenttivalmentajan vastuulle voidaan laittaa aamuharjoittelu sekä tarvittaessa hän voi suunnitella jonkun kokonaisvaltaisen harjoitteen, Oksanen sanoo.

– Kun seurana mietitään talenttivalmennusta, niin pitää nähdä asiaa kokonaisvaltaisesti – talenttivalmentaja tukee pelaajia, heidän joukkueitaan sekä valmentajia. Kun talenttivalmentaja on osa joukkuetta, niin talenttivalmentajan tietotaitoa pystytään myös käyttämään valmentajien tukemiseen. 

Oksasen mukaan talenttivalmentaja tekee pelaajien kanssa niitä asioita, jotka joukkuevalmennuksessa jäävät usein liian vähälle huomiolle. JyPK:ssa talenttivalmennuksessa on tällä hetkellä yhdeksän pelaajaa, joista yksi on U19-tyttöjen Riikka Lilja.

JyPK:ssa on ollut talenttivalmentaja neljän vuoden ajan – aluksi Tuomas Jaakkola, ja viimeisen puolentoista vuoden ajan Elina Utriainen. Liljan mukaan talenttivalmentajien kanssa työskentely on selkeästi tukenut hänen kehittymistään.

– Saan treeneissä ja niiden jälkeen paljon henkilökohtaista palautetta. Pelien jälkeen katsomme yhdessä klippejä. Saan paljon apua muun muassa viikkorytmin järjestämiseen, Lilja kertoo.

Maajoukkueesta seuroihin uusien ideoiden kanssa

Utriainen aloitti talenttivalmentajana joulukuussa 2019, joten koronavirustilanne on aiheuttanut työskentelylle haasteensa lähes koko pestin ajan. Olosuhteista huolimatta Utriainen on nauttinut ajastaan JyPK:ssa – samalla hän toimii Idän alueen aluevalmennustehtävissä ja tukee sitä kautta myös alueen muiden potentiaalisten pelaajien kehittymistä

– Vuosi sitten pyrimme viemään toimintaa aika vahvasti eri etätyöskentelyalustoille, jonne pelaajat saivat materiaalia omatoimiseen harjoitteluun. Nyt vuoden viisaampana monet toimintamallit ovat pelaajillekin paljon tutumpia. Koen, että pelaajien valmiudet harjoitella etänä ovat nyt paremmat, Utriainen toteaa.

– Työni on ollut nyt paljon pelaajien omien prosessien seuraamista sekä pelaajien auttamista – esimerkiksi tuomalla työkaluja etäkoulun ja -harjoittelun yhdistämiseen. 

Arki on koronan myötä ollut täysin erilaista kuin Utriainen tehtävässä aloittaessaan kuvitteli, mutta hän kertoo olevansa yhä yhtä innoissaan kuin aloittaessaan.

– Tämän toimintaympäristön ja näiden ihmisten takia tätä työtä tekee. Mielestäni olemme saaneet koronasta huolimatta vietyä tiettyjä prosesseja eteenpäin seura-, joukkue- ja pelaajatasolla. Urheilullisesti kulunut vuosi ei varmasti ollut kenelläkään optimaalinen, mutta varsinkin minun toimenkuvastani katsottuna voimme pitää vuotta onnistuneena.

Tyttöjen maajoukkueissa on jo vuosien ajan ollut linjana, että yhteistyön lisäämiseksi, valmennusosaamisen kehittämiseksi ja kansainvälisen vaatimustason jalkauttamiseksi talenttivalmentajia on käytetty nuorten maajoukkueiden valmennustiimeissä. 

Utriainen toimii Arttu Pitkäkankaan U18-maajoukkueen valmennustiimissä, ja toinen Liljalle tuttu talenttivalmentaja, FC Hongan Omar Adlani, on taas työskennellyt Pitkäkankaan U19-maajoukkueen valmennustiimissä. Lokakuussa 2019 espoolaisseurassa aloittanut Adlani on työskennellyt U19-maajoukkueen lisäksi Etelän aluevalmennustehtävissä

– Maajoukkue on ollut minulle todella hyvää oppia. Se on erilainen ympäristö kuin seurajoukkue, ja olen oppinut paljon uutta lyhyessä ajassa. Koska maajoukkueen tapahtumat ovat tiiviitä, valmentajan tulee sisäistää asiat nopeasti – ja opettaa ne pelaajille, Adlani toteaa.

– Erityiskiitoksen haluan antaa Artulle, joka on auttanut ja kannustanut minua sekä antanut minulle suuren roolin U19-tytöissä. Olen tullut maajoukkueen tapahtumista uusien ideoiden kanssa ja pyrkinyt jalkauttamaan niitä FC Honkaan.

Artikkelin kuva: JyPK