Takaisin
21.10.2021 klo 09.01

Suomi kohtaa Georgian MM-karsinnan ensimmäisessä vierasottelussa

Jaa:

Helmarit jahtaa toista voittoaan torstai-iltana Tbilisissä, kun se kohtaa Georgian Mikheil Meskhi Stadiumilla Suomen aikaa kello 18.00 alkaen. Päävalmentaja Anna Signeul haluaa nähdä uutta vastustajaa vastaan tempoa säätelevän ja kärsivällisen Suomen. Lataa ottelun virallinen digikäsiohjelma tästä!

Maanantaina Helsinkiin kokoontunut Helmarit on valmistautunut torstain koitokseen varsin pikaisella aikataululla, sillä sitä odottaa leirityksen lopussa vielä toinenkin karsintamittelö. Joukkue on harjoitellut kolmesti tulevan Georgia-ottelun alla.

– On ollut hieman stressaavaa, mutta oli todella hyvä kokoontua Suomessa ja harjoitella siellä kaksi kertaa. Samalla olemme joutuneet olemaan varovaisia pelaajien kanssa, sillä moni heistä pelasi seuroissaan vasta sunnuntaina, Sigenul kertaa.

Suomessa kautensa päättäneet ja Ruotsissa viimeisiä sarjakierroksia pelaavat pelaajat eivät Signeulin mukaan näytä väsymyksen merkkejä. Helmarit ovat kaikki pelikuntoisia Georgia-ottelun alla.

– He ovat hyvässä formissa. Olen luottavainen pelaajien suhteen ja he luovat minulle uskoa sillä, miltä he näyttävät kentällä. He ovat olleet hyvin keskittyneitä jokaisessa harjoituksessa.

Suomen joukkueesta jää kuitenkin torstaina sivuun tiukan rupeaman seuraotteluita ja matkustamista juuri läpikäynyt Natalia Kuikka. Kuikka liittyi maajoukkueen vahvuuteen tiistai-iltana mutta ei matkustanut muun Helmariryhmän kanssa seuraavana päivänä Tbilisiin.

– Hänellä on ollut neljä ottelua kahteen viikkoon. Natalia pelaa tällä hetkellä pelipaikkaa, jossa häntä ei pystytä kierrättämään jonkun muun pelaajan kanssa ja matkustamista on tullut todella paljon. 12 tunnin aikaero vielä päälle. Sovimme yhdessä, että on parempi, ettei hän matkusta lisää.

Vastassa ennenkokematon Georgia

Päävalmentaja Signeul on tyytyväinen tiukankin harjoitteluaikataulun antiin. Hän nostaa esiin kolme asiaa, jotka syyskuussa pelatun Slovakia-ottelun ja Georgiasta kaivetun tiedon perusteella ovat päässeet Suomen harjoituksissa tarkempaan syyniin.

– Olemme keskittyneet kolmeen mielestämme pelin kannalta tärkeään pointtiin: prässäämiseen, hyökkäämisen ja rakentelun tehokkuuteen sekä erikoistilanteiden säntillisyyteen.

Suomi ei ole kohdannut Georgiaa aikaisemmin, mutta Signeulin mukaan odotettavissa on matalalta puolustava maa, jota vastaan voi juuri siksi olla haasteellista tehdä maaleja. 

Ruotsia vastaan syyskuussa lukemin 4–0 hävinnyt Georgia pisti olympiamitalisteille sen verran kampoihin, että se päästi ainoastaan erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista syntyneitä maaleja.

– Heillä on vahvuudet hyvässä hyökkääjässä, keskikenttäpelaajassa ja maalivahdissa. Georgian keskilinja on siis melko hyvä. He puolustavat matalalla, ja Ruotsi esimerkiksi oli kovin turhautunut heitä vastaan, koska maalinteko oli vaikeaa.

– Ei siis tule olemaan helppoa ja siksi meidän on oltava kärsivällisiä sekä fiksuja. Kenttä on iso ja siksi hyvä, mutta epätasainen. Sen takia on otettava huomioon riskit maassa pelaamisen suhteen.

Kuten kaikkia maita vastaan, myös tähän otteluun Suomi lähtee vastustajaa kunnioittavalla asenteella. Tästä huolimatta Signeul haluaa, että Helmarit ottaa pelitapahtumat haltuunsa heti alkuminuuteista lähtien.

– Meidän on tärkeää aloittaa kovalla tempolla ja olla kärsivällisiä löytääksemme tapoja saada heidän muotonsa auki. Haluan nähdä, että liikutamme palloa nopeasti.

Suomi haluaa murtautua monipuolisesti

Päävalmentajan mukaan tärkeintä torstain ottelussa tulee olemaan juuri pelitempon säätely pallon kanssa. Matalalla pelaava vastustaja asettaa kuitenkin aina pähkinän purtavaksi.

– Haluamme pitää palloa ja hallita sitä mutta hyvällä vauhdilla. Pitää hyödyntää kenttää, pystyä vaihtamaan puolta tehokkaasti. Sen lisäksi etsimme tapoja pelata sekä leveydessä että murtautua keskeltä.

Suomen hyökkäyspelissä avainasemaan nousevat juuri suoraviivaisuus ja monipuolisuus.

– Heille on vaikeinta puolustaa, jos teemme läpäisevät pystyjuoksut ja syötöt hyvin.

MM-karsintaottelu Suomi-Georgia pelataan torstaina 21.10. klo 18.00 (Suomen aikaa) Mikheil Meskhi Stadiumilla Tbilisissä. Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa sekä Yle Areenassa.

Tulevana tiistaina 26.10. Helmarit puolestaan palaa kotipesään yli 8 vuoden tauon jälkeen, kun Irlanti saapuu vieraaksi Olympiastadionille. Liput tiistain MM-karsintaotteluun voit hankkia TÄÄLTÄ >>