Suomen U19-tytöt oli tyly emäntä - Viro kaatui 15-0

Suomen U19-tytöt (2003 syntyneet ja nuoremmat) hallitsi ottelua Viron U19-tyttöjä vastaan ja otti poikkeuksellisen ylivoimaisen voiton Eerikkilässä pelatussa harjoitusottelussa. Ottelussa nähtiin peräti neljä puhdasta hattutemppua (kolme maalia saman puoliajan aikana ilman, että muut pelaajat tekevät maaleja), kun ensimmäisessä 12 maalissa tämän harvinaisen suorituksen tekivät vuorollaan Oona Sevenius, Ella Koivu ja Oona Jääskeläinen kahdesti.

Ennakkoon odotettiin, että kotijoukkue Suomi olisi vahva ennakkosuosikki lauantaina päivällä pelatussa hallimaaottelussa Viroa vastaan.

Silti pelistä muodostui kenties vieläkin yksipuolisempi kuin kenenkään sopi ennakkoon odottaa. Ensimmäisellä puoliajalla Viro tuskin sai palloa edes Suomen kenttäpuoliskolle, kun taas lähes jokainen Suomen hyökkäävä pelaaja pääsi yrittämään maalintekoa useampaankin otteeseen.

Ensimmäisellä puoliajalla maalinteossa tosin onnistui vain Oona Sevenius, mutta kun HJK:n kanssa vastikään sopimuksen tehnyt hyökkääjä teki osumiaan peräti hatullisen verran, pääsi Suomi tauolle turvallisessa 3-0 -johtoasemassa.

Kaikki Seveniuksen maalit syntyivät oikean laidan hyökkäyksistä. Ensimmäisessä tilanteessa minuutilla 13 Sevenius kärkkyi vasemmalla takatolpalla ja ohjasi oikean laidan keskityksestä saamansa pallon sisään. Toisessa maalissa minuutilla 27 hän jatkoi yhdellä kosketuksella Aada Nurmen pystypallon oikealle laiturille Sofia Määtälle, jonka laukauksen Viron maalivahti torjui maalin eteen. Sevenius ehätti palloon ensimmäisenä ja viimeisteli tyhjiin. Kolmas maali syntyi minuutilla 43, kun Määtän oikean laidan keskitys päätyi pompun kautta maaliviivalle, mistä Seveniuksella oli helppo työ viimeistellä hattutemppunsa tyhjiin.

Toisen puoliajan alla Suomi teki viisi vaihtoa, mutta sama ralli jatkui myös toisella puoliajalla. Minuutilla 53 puoliajalla kentälle tulleen Daniela Tolosen hieno pystysyöttö tavoitti toisen vaihtopelaajan, linjan taakse kipittäneen hyökkääjä Ella Koivun, joka ampui pallon ohi Viron maalivahdin ja tilanteeksi jo 4-0. Suomen viides ja kuudeskin maali syntyivät oikean laidan matalasta keskityksestä. PK-35:n hyökkääjä Koivu teki päivän toisen hattutempun iskettyään maalit Oona Jääskeläisen ja Inka Sarjanojan oikean laidan matalista keskityksistä.

Viron selkäranka näytti olevan täysin poikki, mutta Suomea nämä numerot eivät tyydyttäneet. vaikutti olevan vasta pääsemässä vauhtiin. Seuraavan puhtaan hattutempun teki HFA:ta (Valtti) edustava Jääskeläinen itse. Maalinteon hän aloitti minuutilla 71 tavoitettuaan Viron huolimattoman alakerran syötön maalivahdin nenän edestä ja kierrettyään tämän tehdäkseen päivän seitsemännen maalin. Suomen kahdeksas ja yhdeksäs maali oikean laidan keskityksistä syntyivät, kun pelikellossa oli 75 ja 77 minuuttia.

Päivän neljännen puhtaan hattutempun teki Jääskeläinen uudestaan. Maalit syntyivät minuuteilla 80, 82 ja 84. Suomen 13. maalissa asialla oli neljättä kertaa Ella Koivu. 15-0 -päättyneessä ottelussa Jääskeläinen kaunisteli tilastojaan vielä 89. minuutin ja lisäajan maaleilla, ja näin Suomi voitti tylyin numeroin 15-0. Jääskeläisen kaikki kahdeksan maalia syntyivät vain 20 minuutin sisään.

Suomen päävalmentaja Arttu Pitkäkangas yllättyi murskalukemista.

- Aika hurja peli. Missään nimessä ei tuollaisia lukemia osattu odottaa, Pitkäkangas kommentoi.

- Ensimmäisellä jaksolla loimme tosi paljon maalintekopaikkoja. Toteutettiin sitä, mitä olimme treenanneet. Tehokkuus ei ollut aivan kohdallaan, sillä pelin kuvaan saamiimme maalipaikkoihin nähden meidän olisi pitänyt tehdä enemmän maaleja. Viimeiset valinnat boksin sisällä ja välittömässä läheisyydessä jättivät parannettavaa. Viro toki suojeli omaa maaliaan hyvin, mutta Oona Sevenius painoi siinä hattutempun eli kolme maalia.

- Puoliajalla kävimme asiaa läpi ja katsoimme muutamia klippejä. Johtopäätöksemme olivat, että meidän pitäisi murtautua enemmän leveältä ja päästä antamaan viimeinen syöttö lähempää maalia, sillä Viron puolustuslinja oli puristunut tosi kapealle.

Toisella jaksolla murtautuminen leveältä onnistui entistä useammin. Suomi loi maalipaikkoja erityisesti oikean laidan kautta.

- Lopulta murtauduimme ihan joka kohdasta, eikä pelkästään sieltä linjan päästä. Etenimme useasti vastustajan puolustuslinjan eteen ja murtauduimme keskeltäkin todella monta kertaa suoraan vaarallisille paikoille.

- Viimeisen puolen tunnin aikana Viron selkäranka taisi katketa ja heidän pelin hajosi kokonaan, jolloin maaleja rupesi vain tulemaan todella tiuhaan tahtiin. Oona Jääskeläisen sisääntulo oli hurja ja hän viimeisteli erinomaisesti käytännössä jokaisesta hyökkäyksestämme. Emme missään nimessä odottaneet tuollaisia lukemia.

Vaikka Viro oli lopussa jo kanveesissa, pelasi Suomi loppuun asti aivan täysillä.

- Koen, että olivat lukemat mitä tahansa, pitää pallo viedä keskelle ja sitten jatketaan. Halusimme ulosmitata pelistä kaiken ja tehdä kaikki asiat niin hyvin kuin mahdollista, sillä se on paras tapa kunnioittaa peliä, Pitkäkangas uskoo.

- Iso hatunnosto pelaajille, sillä juuri niin he tekivätkin.

Kokonaisuutena Pitkäkangasta tyydytti, että lähes kaikki Suomen maalit syntyivät organisoiduista hyökkäyksistä.

- Se oli asia, mitä harjoiteltiin paljon. Saimme täytettyjä tiloja dynaamisesti ja tehtyä tiettyjä rotaatioita, jossa eri pelaajat täyttivät tiloja. Sitä emme aikaisemmin olleet niin paljon tehneet, mutta tässä pelissä sitä tuli paljon. Pelaajat tukivat toisiaan täydentävin liikkein, ja siihen olen tyytyväinen, Pitkäkangas summasi pelin.

Kehitettävääkin jäi tulevaa varten.

- Videot pitää vielä nähdä ensin, mutta äkkiseltään analysoituna hyökkäyspään erikoistilanteet Viro puolusti hyvin. Meidän oli tarkoitus alkuun pelata palloja taka-alueelle ja tehdä tiedyt blokit, mutta emme siinä onnistuneet olemaan vaarallisia. Muutimme sitä pelin aikana, ja asiat alkoivat toimia vähän paremmin, mutta yhtä kaikki, hyökkäyspään kulmien tehokkuus ei ollut sitä, mitä tavoittelimme. Meidän pitää niitä asioita vielä jumpata harjoituksissa, sillä jatkokarsinnoissa tuollaiset asiat voivat olla erittäin oleellisia EM-kisapaikan suhteen.

- Saimme tältä leiriltä hyökkäyspelaamiseen paljon lisää. Nyt sitten takaisin arkeen painamaan hommia. Joululomat välissä, ja kohti helmikuun ikkunaa, jolloin tulee varmasti kovia pelejä.

Helmikuussa joukkueen tavoitteena on päästä leireilemään ulkomaille. Siellä Pitkäkangas odottaa paljon kovempia vastustajia.

- Siellä haaste kovenee ja vastustajat tulevat olemaan toista luokkaa. Tarvitsemme sitä, sillä tiedämme, että EM-jatkokarsinnoissa lohkossamme on yksi Euroopan parhaista maista. Koronatilanteen aikana haluttujen otteluiden järjestäminen ei vain valitettavasti ole itsestäänselvyys.

- Mutta karsinnoissa vastaan tulee myös yksi tai kaksi maata, jotka tulevat todennäköisesti puolustamaan syvällä. Oli tärkeää saada tämä kokemus alle, sillä meillä on aiemmin ollut haasteita organisoituneissa hyökkäyksissä syvällä puolustaneita joukkueita vastaan.

Ennen Viro-ottelua edeltänyttä leiriä Suomella oli ollut useita ikäviä sairasteluja sekä pelaajistossa että taustahenkilöstössä. Lisäksi maalivahti Liisa Tuomi joutui jäämään sivuun alkuverryttelyn jälkeen.

- Selvisimme siitä huolimatta leiriltä erittäin hyvin. Pikaista paranemista kaikille näille ihmisille, Pitkäkangas toivoo.

Suomen maalit:
13' Sevenius 1-0
27' Sevenius 2-0
43' Sevenius 3-0
53' Koivu 4-0
67' Koivu 5-0
69' Koivu 6-0
71' Jääskeläinen 7-0
75' Jääskeläinen 8-0
77' Jääskeläinen 9-0
80' Jääskeläinen 10-0
82' Jääskeläinen 11-0
84' Jääskeläinen 12-0
86' Koivu 13-0
87' Jääskeläinen 14-0
90+1 Jääskeläinen 15-0