Takaisin
5.12.2020 klo 19.00

Suomen Leijonan ritarimerkki Jari Litmaselle

Jaa:

Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari tasavallan presidentti on päättänyt antaa ansioituneille Suomen kansalaisille kunniamerkkejä itsenäisyyspäivänä. Kunniamerkin saajien joukossa on myös Jari Litmanen, jolle myönnettiin Suomen Leijonan ritarimerkki.

Litmanen kuuluu paitsi suomalaisen jalkapallon myös koko suomalaisen urheilun ehdottomiin suuriin nimiin. ”Kuningas” nousi urallaan ehdottomalle huipulle maailman harrastetuimmassa lajissa ja viitoitti samalla tietä monille, monille seuraajille.

Jari Litmanen on ollut ja on esikuva ja syyt ovat ilmeiset. ”Litti” on kautta aikain eniten A-maaotteluita (137) pelannut suomalaispelaaja, samoin eniten maaleja (32) miesten A-maajoukkueessa tehnyt pelaaja. Hän on ensimmäinen Mestarien liigan suomalaisvoittaja ja peliura kattaa kotimaan kenttien lisäksi Hollannin, Espanjan, Englannin, Saksan ja Ruotsin kivikovat sarjat.

Litmasen ura ja saavutukset jalkapalloilijana ovat suomalaisittain ainutlaatuiset ja globaalissakin mittakaavassa vaikuttavat. Litmanen kuuluu itseoikeutetusti kärkipäähän listalla jalkapalloilijoista, jotka eivät koskaan urallaan edustaneet maataan arvokisojen lopputurnauksessa. 

Maataan Litmanen kuitenkin kunnialla edusti ja edustaa edelleen. Maajoukkuepaita oli hänelle kunnia-asia ja mukana Litmanen oli aina kuin suinkin mahdollista, mistä kertoo huikea maaottelumääräkin. Kenties vielä suurempi merkitys hänellä oli kuitenkin siinä, kuinka hän toimi parhaana mahdollisena lähettiläänä maailmalla. Monissa kolkissa maapallolla tuskin Suomesta mitään tiedettiin, mutta Jari Litmanen tunnettiin – Suomi henkilöityi Litmaseen ja monin paikoin henkilöityy edelleenkin. Se ei ole ihan pieni saavutus.

Palloliitto onnittelee Jari Litmasta kunnianosoituksen johdosta.