Takaisin
7.4.2020 klo 12.13

Suomen Cupia vuosien takaa: Jättiläisten kohtaaminen kaudella 1985

Jaa:

Lokakuussa 1985 Helsingin Olympiastadionille asteli kaksi joukkuetta, joita tänä päivänä voidaan pitää Suomen Cupin jättiläisinä. HJK on eniten Suomen Cup -mestaruuksia voittanut joukkue kautta aikojen 13 mestaruudellaan. FC Haka tulee hyvänä kakkosena 12 mestaruudellaan. Vuonna 1985 voimasuhteet cupissa olivat toisenlaiset.

Vahva cup-joukkue FC Haka pyyhälsi vuonna 1985 Suomen Cupin finaaliin jo yhdeksännen kerran. Näistä yhdeksästä pelaamastaan finaalista se oli voittanut peräti seitsemän. Edellinen voitto oli tullut kolme vuotta sitten. Myös tätä seuraavana vuonna Haka taisteli itsensä finaaliin asti, mutta silloin lahtelainen FC Kuusysi oli vahvempi. 

Kuusysi pääsi finaaliin myös vuonna 1984, jolloin se sai vastaansa HJK:n. Klubista ei vielä tällöin voinut puhua Cupin jättiläisenä, sillä se oli voittanut sen vain kaksi kertaa aikaisemmin vuosina 1981 ja 1966. HJK oli kuitenkin Kuusysiä vahvempi ja vei cupin nimiinsä kaudella 1984.

Kausi hallitsevana mestarina ei ollut Suomen Cupin osalta klubille ruusuilla tanssimista. HJK:lla oli vaikeuksia Suomen Cupin välierässä, kun siihen aikaan kolmosdivarissa pelannut HaPK oli lähellä päästä yllättämään helsinkiläiset. Tuskainen ottelu Haminassa kuitenkin päättyi 1-2 ja Klubi pääsi etenemään FC Hakan seuraksi Suomen Cupin finaaliin.

Finaalissa FC Haka otti pelin haltuunsa jo kahdeksan peliminuutin jälkeen, kun Ilkka Mäkelä yllätti klubi-maalivahdin. Juuri toisen puoliajan startatessa Jussi Laihanen lisäsi pökköä pesään päästäen valkeakoskelaiset turvallisen tuntuisen kahden maalin karkumatkalla.

Puoliaika ehti vanheta kymmenisen minuuttia, kun Klubin peliin takaisin iski mies, josta nykyään pohjoiskaarteen laulut kertovat: Markku Kanerva. 76 minuutin kohdalla Jari Parikka toi HJK:n tasoihin, eikä peliajan puitteissa enää maaleja nähty.

Tasapelistä seurannut rangaistuspotkukilpailu oli niin vähämaalinen, että brittilehti The Guardian listasi sen vuosia myöhemmin kautta aikojen toiseksi huonoimmaksi rangaistuspotkukilpailuksi heti vuoden 1986 Eurooppa Cupin finaalin jälkeen. Väite ei ole täysin kohtuuton, sillä ensimmäinen maali koko kilpailussa nähtiin vasta neljännellä kierroksella, kun Klubin Juha Dahllund upotti pallon verkkoon. Ottelun Hakan hyväksi kuitenkin ratkaisivat maalivahti Olavi “Olli” Huttunen ja Mika-Matti “Mixu” Paatelainen, jotka molemmat Kanervan tavoin ovat myöhemmin kunnostautuneet Suomen maajoukkueluotsina.