Suomen Cup: Jaron kokemus ratkaisi

Suomen Cupin kierroksen ottelussa sunnuntaina (6.7.) Kolmosessa pelaava Järvenpään Palloseura kohtasi kotonaan FF Jaron. Hyvästä esityksestä huolimatta kotijoukkue ei pysynyt 90 minuuttia liigaseuran vauhdissa, vaan lopputulokseksi kirjattiin 0-3 (0-0).
      Vauhdikas ensimmäinen jakso

Keskuskentälle saapuneet 1050 katsojaa elivät ottelun käänteissä hyvin mukana. JäPS:n ennätysyleisö sai todeta jo minuutin pelin jälkeen Jaron Jukka Suikin vaarallisuuden, kun hyökkääjä pääsi hätyyttelemään JäPS-vahti Joni Turusen vartioimaa maalia lähietäisyydeltä. Suikin laukaus suuntautui kuitenkin ohi.

Ensimmäisen jakson paras maalipaikka tuli vain kolme minuuttia myöhemmin Jaron Fredrik Svanbäckille. Turusen arvioitua väärin keskityspallon sai Svanbäck pelivälineen vapaaseen paikkaan takatolpalle. JäPS:n Matti Laurénin jalka ilmestyi kuitenkin kuin tyhjästä laukauksen tielle. Svanbäck pääsi yrittämään vielä uudelleen parista metristä, mutta Turusen upea heittäytyminen toi helpotuksen kotiyleisölle ja kulmapotkun vierailijoille.

Muut Jaron maalipaikat tulivat Suikille, joka ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssä. Suikki myös jatkoi usein palloja taaksepäin maalialueella, mutta Svanbäck, Jimmy Wargh ja John Weckström eivät onnistuneet laukauksissaan. Keskuskentän pitkä nurmi hidasti peliä eikä Turunen joutunut alun huippupelastuksen jälkeen venymään parhaimpaansa.

JäPS väläytteli

Kymmenen minuutin pelin jälkeen JäPS alkoi päästä peliin mukaan. Endre Kolarin laatiman taktiikan mukaisesti joukkue keskittyi vastahyökkäyspeliin. Kärjessä Jouni Salmirinne jahtasi Turusen pitkiä avauksia ja keskikentältä mukaan lähtivät pirteä Janne Karppinen sekä kärkäs Timo Mäkinen. Mäkinen aiheuttikin vasemmalla laidalla vartin kohdalla paniikkia Jaron puolustajille. FC Kontun kasvatti rynni vauhdilla ohi vartijastaan, mutta laukaus suuntautui yli maalin. Salmirinne haastoi myös rohkeasti pietarsaarelaisia, mutta jäi useimmiten liian yksin.

JäPS:n paras maalipaikka tuli 41 minuutin pelin jälkeen, kun Mäkistä rikottiin rangaistusalueen tuntumassa. Karppinen ampui lujan, kierteisen laukauksen kohti oikeaa nurkkaa. Antti Peltonen kuitenkin näki pallon jo kaukaa ja ehti torjumaan.

Sade ja Muurimäki muuttivat ottelun kulun

Puoliajalla alkanut kaatosade muutti pelin kulun. Märällä alustalla Jaro pystyi liikuttamaan palloa nopeammin ja JäPS:n pelaajat alkoivat väsyä. Ensimmäisen kerran järvenpääläisyleisö haukkoi henkeään 60 minuutin kohdalla, kun Suikki tuikkasi pallon Turusen kainalon alta kohti alanurkkaa. Apuun liukunut puolustus putsasi pelivälineen tolpan ja monen säären kautta kulmapotkuksi. Suikin aneluista huolimatta erotuomari Petri Pahtakari ei näyttänyt keskiympyrää maalin merkiksi.

Vain kolme minuuttia myöhemmin vaisusti pelannut Jimmy Wargh otettiin vaihtoon Mikael Muurimäen tullessa tilalle. Muurimäki ennätti olla kentällä vain neljä minuuttia, kun hän vei Jaron 0-1-johtoon puskulla Svanbäckin keskityksestä. Tilanteessa Turunen arvioi pallon lentoradan väärin, eikä Muurimäellä ollut vaikeuksia viimeistelyssä.

Toisen maalinsa Jaro-hyökkääjä iski 70 minuutin kohdalla rangaistuspotkulla. Hyvän ottelun pelannut JäPS-kapteeni Lasse Palovaara rikkoi vahvaa Suikkia, eikä Pahtakarilla ollut muuta mahdollisuutta kuin tuomita pallo pilkulle. Turunen oli Muurimäen laukauksessa hyvin mukana, mutta pallo pomppasi märän kentän kautta hänen kainalonsa alta alanurkkaan. Kahden maalin tappioasemassa jäpsiläisten päät alkoivat painua.

Muurimäen ilta täydentyi neljä minuuttia ennen loppuvihellystä, kun hän viimeisteli hattutempun Mattias Ainasojan keskityksestä. Lopputulos 0-3 kuvaa toisen puoliajan, muttei koko ottelun tapahtumia. JäPS:n taistelu ensimmäisellä jaksolla ja kotiyleisön eläytyminen olivat oiva osoitus paikkakunnan noususuhdanteessa olevasta jalkapallosta. Tappiosta huolimatta JäPS ei poistunut pukukoppiin tyhjin käsin. Parhaana Kolmosen joukkueena Kolarin suojatit nähdään myös Suomen Cupin Pikku Finaalissa.

Jaron valmentaja Sixten Boström oli helpottunut ottelun jälkeen. Hän kiitteli ennen kaikkea pelin aikana muuttuneita olosuhteita.

- Tiesimme etukäteen, ettei ottelusta tulisi helppo. Alempien sarjatasojen joukkueet jaksavat aina taistella. Lisäksi ei ole helppo pelata, kun vastustaja luovuttaa suosiolla pelin hallinnan. Tiesin kuitenkin, että jossain vaiheessa se maali tulee. Onneksi sade tuli vielä apuun ja kasteli kentän. Ensimmäisellä jaksolla pallo ei liikkunut pitkän nurmen takia ja JäPS pysyi paremmin vauhdissa mukana, Boström kertoi.

Fair Play-palkinnot Muurimäelle ja Karppiselle

Suomen Palloliiton kilpailupäällikkö Petri Heikkisen jakamat Fair Play-palkinnot luovutettiin Jaron Mikael Muurimäelle ja JäPS:n Janne Karppiselle. Valinta ei ollut helppo, sillä molemmat joukkueet pelasivat rehtiä ja kovaa jalkapalloa.

Suomen Cupin seitsemäs kierros pelataan 10.8. Mukana on Jaron lisäksi vielä HJK, FC Hämeenlinna, FC KooTeePee, MyPa ja Inter. Lisäksi ottelut Tampere United - RoPS ja TP-47 - AC Allianssi ovat vielä pelaamatta.