Takaisin
2.9.2018 klo 16.08

Sällström: ”Tiistai ei ole missään nimessä viimeinen maaotteluni”

Jaa:

Naisten maajoukkue päättää MM-karsinnat tiistaina Itävaltaa vastaan Wiener Neustadissa. Linda Sällström haluaa Helmarien päättävän urakan voittoon - ja auttavan sillä samalla seuraavaa haastetta, eli tulevia EM-karsintoja.

Suomi kärsi perjantaina Espanjalle 1-5-tappion, joka tarkoitti samalla, että joukkueen mahdollisuudet edetä jatkokarsintoihin karisivat. Kapteenin nauhaa kantanut Linda Sällström myönsi, että tällä kertaa tasoero joukkueiden välillä oli liian suuri. 

 

- Peli ei jättänyt hirveästi jossiteltavaa, he olivat parempia. Lukemat ja se, että olimme niin paljon jäljessä harmittaa ja hävettääkin, Sällström toteaa.

 

Sällström laukoi puolen tunnin kohdalla Suomen 1-1-tasoihin komealla osumalla. Kotijoukkue kuitenkin karkasi tämän jälkeen 3-1-taukojohtoon, eikä Suomi saanut toisella puoliajalla aikaiseksi kunnon kiriä.

 

- Toivo syttyi tasoituksesta. Uskoimme ennen peliä vahvasti, että meillä on mahdollisuudet ja tunne voimistui maalista. Emme luovuttaneet missään vaiheessa, pelasimme loppuun asti. Meillä oli pari hyvää jaksoa pelissä, mutta se ei riitä. Sillä tasolla pitäisi pystyä pelaamaan koko peli. Emme ole vielä sillä tasolla, että pystyisimme siihen Espanjan kaltaista vastustajaa vastaan. 

 

Kapteeni Tinja-Riikka Korpela on karsintojen päätösotteluista sivussa loukkaantumisen vuoksi. Sällströmille rooli on melko uusi ja aiheuttikin hieman ”teknisiä ongelmia”. 

 

- Minulla on aina ollut niin iso numero, että olen vain seurannut muita kentälle. En meinannut aluksi tietää mihin mennä ja mitä tehdä, Sällström nauraa.

 

- Minulla oli selkeästi tunne, että nauha kädessä pitää ottaa enemmän vastuuta koko joukkueesta. Ajattelin kentällä, että minun pitää kääntää tilanne niin, että voitamme. Ajattelin aluksi, että apua, mutta hetken sitä mietittyäni koin, että tämä on minullekin tilaisuus kasvaa. Luulen, että tämä tekee minulle hyvää.

 

Sällström on pelannut A-maajoukkueessa toukokuusta 2007 saakka yhteensä 86 ottelua ja tehnyt niissä 36 maalia. Millaisena hän roolinsa ryhmässä kokee? Neuvooko hän nuorempia?

 

- Minä olen aina hoitanut oman tonttini, en ole pyrkinyt ottamaan ekstravastuuta koko joukkueesta. En tietenkään tarkoita tai halua antaa kuvaa, että olisin joku sooloilija. Mielelläni neuvon ja juttelen, jos nuoremmat tulevat kysymään jotain. Koen enemmenkin, että olemme nuorten kanssa tasa-arvoisia ja keskustelemme asioista. En halua asennetta, että ”minä tiedän parhaiten, miten tämä tilanne hoidetaan”. En halua mitään hierarkiaa, vaikka olenkin ollut täällä pidempään.

 

- En koe, että roolini olisi suuresti muuttunut siitä, kun tulin A-maajoukkueeseen. Toisaalta ajattelin silloin, että vau kun nuo muut ovat niin hyviä ja paljon parempia kuin minä. Kunnioitin niin paljon Anne Mäkistä ja Laura Kalmaria. En olisi voinut mennä kommentoimaan heille jotain tilannetta, kun ei minulla ollut hajuakaan asioista. Joukkueemme nuoret ovat nykyään jo tänne tullessaan futareina paljon kypsempiä kuin minä olin aikanaan.

 

Sällströmin tapa ilmaista itseään on hyvin itseironinen. Hän perustelee kommenttia ”ei ollut hajuakaan” sillä, että hän ”oppi” jalkapalloa kunnolla vasta lähdettyään Ruotsiin. Nuorempana hän harrasti yleisurheilua ja pärjäsi pitkälle jalkapalloilijanakin nopeusominaisuuksillaan. Ruotsissa hänen pelaaminen monipuolistui huomattavasti.

 

- Tein nuorena niin kuin valmentaja käski, eli juoksin sinne mihin piti. En pysähtynyt miettimään kysymystä miksi. Aloin ajatella sitä Ruotsissa enemmän. Nyt takana on paljon pelejä ja palavereita, kokemus on opettanut.

 

Uudet haasteet Ranskan pääsarjassa

 

Sällström siirtyi elokuussa kymmenen ja puolen kauden jälkeen Ruotsista Ranskan pääsarjaan. Nyt 30-vuotiaana hän pelaa elämänsä parasta jalkapalloa.

 

- Toisaalta olen huomannut selvästi kuinka taso maailmalla on noussut. Huomasin sen erityisen selkeästi, kun olin loukkaantumisen vuoksi sivussa lähes kolme vuotta. Toinen selvä mittari ovat arvokisat. Kesän 2017 EM-kisat olivat mahtavat. Ennen oli ne muutamat kovat maat ja sitten eroa seuraaviin. Nyt ne ”huonommat” maat ovat parantaneet tosi paljon. 

 

Sällström on aiemmin hoitanut kaikki seurasiirtonsa itse. Viime syksynä hän hommasi kuitenkin agentin, sillä erityisen onnistuneen kauden jälkeen hän mieli päästä haastamaan itseään lisää ja muualla kuin Ruotsissa. Kuten kaikki suomalaiset jalkapalloihmiset tietävät, hänen historiassaan on kolme polvivammaa. Sällström on hyvin harmissaan siitä kuinka monta ovea vammat häneltä sulkevat. Kiinnostuneita seuroja oli enemmänkin, mutta keskustelut päättyivät tähän tietoon.

 

- Minulle ei ole mikään ongelma, jos joku perustelee, etten ole tarpeeksi hyvä. Huippuseuroihin on tosi paljon tunkua ja heillä on paljon pelaajia. Tiedostan omat rajoitteeni ja jos minulle sanotaan, etten ole tarpeeksi taitava, niin se on täysin ok. 

 

- Minulta ei ole kuitenkaan jäänyt yhtään peliä välistä yli kahteen vuoteen. Polvissani ei ole mitään vikaa. Silloin on ikävä kuulla, että ”muuten ok, mutta nuo vammat”. Toisaalta ymmärrän senkin, jos markkinoilla on samantasoinen, mutta kymmenen vuotta nuorempi vaihtoehto. 

 

Hyökkääjän uusi seura on ranskalainen Paris FC ja hän on sopimuksesta todella iloinen. Joukkueessa ei ollut viime vuonna yhtään ulkomaalaista pelaajaa. Juuri ennen maaottelutaukoa alkaneelle kaudelle ostettiin Sällströmin lisäksi hyökkääjät Yhdysvalloista ja Sveitsistä. Suomalainen laukoi heti ensimmäisessä sarjaottelussaan maalin ja kehuu muutenkin olevansa oikein tyytyväinen uuteen ympäristöönsä.

 

- Siirto on ollut vielä paljon enemmän kuin osasin odottaa tai toivoa. Joukkuekaverit ovat mukavia ja ottaneet minut todella hyvin vastaan.

 

- Mietin kun menin sinne, että miksi he haluavat kolme uutta hyökkääjää kun heillä oli hyviä jo omasta takaa. Joukkue on pelannut tasaisia otteluita kärkijoukkueita vastaan, mutta seura ajattelee, että heiltä on puuttunut se jokin pieni lisä. He ajattelet, myös pelaajat, että me ulkomaalaiset voimme tuoda jotain erilaista. Oli ihanaa kuinka iloisia kaikki olivat puolestani, kun tein sarja-avauksessa maalin. Olen yllättynyt, kuinka aitoja ja mukavia kaikki ovat. 

 

Kuten todettua Sällström pelasi uransa tähän mennessä parhaan kauden 2017. Hän viimeisteli 22 ottelussa 15 maalia. Tänä kesänä niitä ehti syntyä ennen siirtoa 11 ottelussa seitsemän. Missä hän vielä haluaa erityisesti kehittyä?

 

- Haluan olla entistä monipuolisempi - en vain juosta pystyyn. Koen, että olen kehittynyt siinä viime vuosina, pelaaja toteaa.

 

”En ole missään nimessä ajatellut, että pelaisin tiistaina viimeisen maaotteluni”

 

Suomi päättää MM-karsinnat tiistaina. Joukkue kohtaa Itävallan Wiener Neustadissa klo 18 Suomen aikaa. Sällström vahvistaa, että hänen uransa Helmareissa jatkuu tämänkin jälkeen.

 

- Asiat menevät harvemmin niin kuin suunnittelen, siksi pyrin elämään hetkessä. Haluan ottaa kaiken irti tästä hetkestä ja nauttia pelaamisesta. En ota mitään enää itsestäänselvyytenä, sen olen oppinut polvivammoista. Minua harmittaa, että olin EM-kotikisoissa niin nuori. Olisin voinut saada niistä niin paljon enemmän irti ja erilaisia asioita. Silloin katse oli koko ajan tulevaisuudessa ja seuraavassa askeleessa. Nyt olen täysin ”tässä ja nyt”.

 

- En ole missään nimessä ajatellut, että pelaisin tiistaina viimeisen maaotteluni. Minusta on kiva pelata futista, en halua lopettaa vielä. Meillä on kovia hyökkääjiä, joten tietysti minun pitää ansaita paikkani. Mutta olen käytettävissä, Sällström nauraa.

 

Helmarit ei siis pelaa enää tiistaina MM-kisapaikasta. Kapteeni Sällström ei kuitenkaan näe ottelua yhtään vähemmän tärkeänä.

 

- Pelillä on iso merkitys seuraavien karsintojen kannalta. Voimme tehdä asiat itsellemme EM-karsintoja varten vähän helpommaksi tai vaikeammaksi. Minä haluan ainakin pelata vielä yhdet kisat, ennen kuin lopetan!

 

- Ja onhan Suomi-paidassa aina hieno ja kunnia-asia pelata ja edustaa maata. Kannamme paitaa ylpeänä. En usko, että tulee olemaan mitenkään vaikeaa sytyttää joukkuetta tuohon peliin. Kaikki ovat menossa voittamaan Itävaltaa. Meillä on myös kova sisäinen kilpailu. Kenenkään paikka avauksessa ei ole sementtiin valettu.

 

Suomi on ottanut karsintojen seitsemästä ottelusta kymmenen pistettä. Voitot ovat tulleet Serbiasta kahdesti ja Israelista kerran. Vieraspeli Israelia vastaan päättyi tasan. Espanjalle on kärsitty kaksi tappiota. Kotiottelu Itävaltaa vastaan päättyi 0-2.

 

- Tiesimme etukäteen, että Espanja on suosikki. Israel vieraissa olisi pitänyt hoitaa, tuollaiset pelit pitää vain voittaa. Serbian hoidimme puhtaasti. Se mitä tiistain pelissä käy, määrittää paljon kokonaiskuvaa näistä karsinnoista. Voitto tiistaina nostaa yleisarvosanaa ehdottomasti. 

 

Itävalta-Suomi pelataan tiistaina 4.9. Wiener Neustadissa klo 18 Suomen aikaa. Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä.