Ruotsissa saatiin kausi päätökseen – Summaselle ja Rantalalle pronssimitalit

Ruotsissa saatiin Damallsvenskan päätökseen viikonloppuna. Jännittävien vaiheiden jälkeen Eveliina Summanen ja Jutta Rantala pääsivät juhlimaan pronssimitalia.

Damallsvenskanin kaksi ensimmäistä sijaa olivat jo ratkenneet ennen päätöskierrosta, mutta pronssiin oli mahdollisuudet vielä kolmella joukkueella. Lopulta Summasen ja Rantalan Kristianstad pääsi juhlimaan pronssia voittamalla Piteån 2-1 (1-1). Summanen ja Rantala pelasivat koko pelin.

Summanen pelasi kaudella 20 ottelussa ollen jokaisessa niistä avauskokoonpanossa. Hän teki myös yhden maalin. Rantala pelasi kaikissa 22 ottelussa, joista hän aloitti 13. Maaleja kertyi kaksi.

Kristianstad nappasi pronssi paremman maalieron turvin, kun Eskilstuna United keräsi samat pisteet. Eskilstuna voitti päätöskierroksen ottelussaan hopeajoukkue Häckenin, mutta sen maaliero oli kaksi heikompi kuin Kristianstadilla.

Mestaruuden jo aiemmin varmistanut FC Rosengård päätti kautensa 2-0 (2-0)-voittoon Djurgårdenista. Ria Öling oli tuttuun tapaan Rosengårdin avauskokoonpanossa pelaten 63 minuuttia. Ensimmäistä kauttaan Rosengårdissa pelannut Öling kirjautti kauden aikana 21 ottelua ja yhtä lukuun ottamatta hän oli kaikissa avauskokoonpanossa. Lisäksi hänelle kertyi komeasti viisi maalia.

Julia Tunturi pääsi maalijuhliin kauden päätösottelussa, kun se Vittsjö varmisti viidennen sijan voittamalla Örebron peräti 8-2 (3-0). Elli Pikkujämsä viimeisteli Örebron avausmaalin. Maali oli samalla hänen kauden ensimmäinen ja ylipäänsä ensimmäinen Damallsvenskanissa. Tunturi tuli 72. minuutilla kentälle ja Örebron joukkueesta Pikkujämsä pelasi koko pelin, Amanda Rantanen tuli 63. minuutilla kentälle ja Heidi Kollanen sekä Olivia Mattsson olivat penkillä.

Tunturi pelasi tällä kaudella 13 ottelussa ollen neljästi avauskokoonpanossa. Örebron joukkueesta Pikkujämsä pelasi 21 ottelussa ollen kaikissa avauksessa, pitkän loukkaantumisen jälkeen kentille palanneelle Kollaselle kertyi yhdeksän ottelua ja yksi maali, kesällä joukkueeseen siirtynyt Rantanen ehti pelata yhdeksässä pelissä tehden kaksi maalia ja Mattsson pääsi haistelemaan Damallsvenskanin tunnelmaa neljässä pelissä loppuminuuteiksi. Örebro sijoittui sarjassa kahdeksanneksi.

Olga Ahtisen ja Anna Koivusen Linköping varmisti kuudennen sijan voittamalla AIK:n päätöskierroksen ottelussa 2-0 (0-0). Ahtinen pelasi ottelussa 74 minuuttia ja kauden aikana pelejä kertyi 16, joista hän oli yhtä lukuun ottamatta kaikissa avauskokoonpanossa. Koivunen sai vastuuta ensimmäisellä kaudellaan yhdeksässä ottelussa.

Maiju Ruotsalaisen luotsaamassa AIK:ssa Milla-Maj Majasaari torjui 21 ottelussa ja Emma Santamäki kuului luottopelaajiin pelaten 21 pelissä ollen avauksessa 20 kertaa. Jenny Danielssonin kausi päättyi aiemmin loukkaantumiseen, mutta ennen sitä hän pelasi 16 pelissä tehden kaksi maalia. Kaisa Collin siirtyi AIK:n riveihin kesken kauden ja hän ehti pelata viidessä pelissä tehden yhden maalin. Collin aloitti kauden Eskilstuna Unitedissa, jossa kertyi seitsemän ottelua. Majasaari, Santamäki ja Collin olivat tuttuun tapaan avauksessa myös päätösottelussa ja Collin tuli reilun tunnin jälkeen vaihtoon muiden urakoidessa koko pelin.

Anna Tammisen ja Eva Nyströmin sarjanousija Hammarby taisteli kauden aikana jopa mitalista, mutta jäi lopulta seitsemänneksi. Kausi päättyi kuitenkin 2-0 (2-0)-voittoon Emmi Alasen, Adelina Engmanin, Juliette Kempin ja Vera Variksen Växjöstä.

Tamminen pelasi ensimmäisellä Damallsvenskanin kaudellaan kaikki pelit alusta loppuun ja Nyströmiltä jäi väliin vain yksi peli. Nyström oli joka kerta avauksessa ja kahta ottelua lukuun ottamatta pelasi täydet minuutit.

Växjön putoaminen oli varmistunut jo aiemmin, mutta suomalaiset olivat joukkueen kantavia voimia. Kolmannen kautensa Växjössä pelannut Alanen pelasi täydet minuutit kaikissa 20 pelaamassaan ottelussa ja teki kolme maalia. Kesällä joukkueeseen liittyneet Engman ja Kemppi olivat avauskokoonpanossa jokaisessa kymmenessä ottelussa. Engman jäi maaleitta, mutta Kemppi sai yhden merkinnän maalitilastoon. Varis pelasi yhden pelin.

Italian Serie A:ssa nähtiin suomalaisten kohtaaminen, kun Anna Auvisen Sampdoria sai Tuija Hyyrysen Juventuksen vierailulle. Sampdoria ei kyennyt pysäyttämään Juventuksen voittokulkua, vaan torinolaiset hakivat 1-0 (0-0)-voiton molempien suomalaisten kirjauttaessa täydet minuutit.

Nora Heroumin Lazion tappioputki piteni entisestään dramaattisten vaiheiden jälkeen 3-4 (2-1)-tappiossa Napolia vastaan. Lazio johti ottelua kahteen otteeseen, mutta Napoli nousi voittoon tehden voittomaalin lisäajalla. Ottelussa nähtiin peräti kolme rangaistuspotkua. Heroum pelasi tuttuun tapaan täydet minuutit.

Englannissa Tinja-Riikka Korpela pääsi pitkästä aikaa Superliigassa tositoimiin, kun Tottenham pelasi 1-1 (0-1)-tasapelin Manchester Unitedia vastaan. Tottenham on sarjassa kolmantena.

Emma Koivisto kirjautti normaaliin tapaan täydet minuutit, kun Brighton & Hove Albion voitti Evertonin vieraskentällä 1-0 (0-0). Brighton on heti Tottenhamin perässä neljäntenä.

Espanjan liigassa Sanni Franssi jäi tällä kertaa maaleitta, mutta Real Sociedad katkaisi kahden ottelun tappioputkensa 4-0 (3-0)-voitolla Real Betisistä. Franssi pelasi ottelussa tunnin. Real Sociedad on sarjassa toisena.

Iina Salmi sai vastuuta 70 minuuttia Valencian pelatessa 1-1 (1-1)-tasapelin Atletico Madridia vastaan. Valencia on putoajan paikalla sijalla 14.