Takaisin
17.12.2021 klo 11.17

Rasmus Schüller on löytänyt kotinsa kentältä – ”Ymmärrys omaan rooliin on kasvanut”

Jaa:

Ⓒ SPL / Juha Tamminen

Rasmus Schüller pelasi loistovuoden sekä Djurgårdenin että Huuhkajien keskikentällä. Viimeisten vuosien aikana Schüller on löytänyt oman peli-identiteettinsä.

Allsvenskanin mestaruustaistelu oli äärimmäisen tasainen, kun neljällä joukkueella oli vielä mestaruusmahdollisuudet pari kierrosta ennen loppua. Djurgården taisteli pitkään Allsvenskanin mestaruudesta, mutta jäi lopulta kolmanneksi vain kaksi pistettä mestaruuden voittaneen Malmön perässä.

- Ennen kauden alkua asetimme joukkueena europaikan tavoitteeksemme, eli paikan kolmen parhaan joukossa, ja sen saavutimme. Upean kevään jälkeen meillä oli mahdollisuudet mestaruuteen, mutta ei siinä ihan onnistuttu. Mestaruus oli pitkään omissa käsissämme, mutta meille tuli liikaa ohipelejä emmekä saaneet tarvittavia pisteitä kasaan. Kuitenkin 30 kierroksen aikana mestaruus ratkeaa oikeudenmukaisesti mikä joukkue sen sitten voittaakin, Schüller miettii kauden kulkua.

- Saimme viimeisen kolmen kierroksen aikana neljä pistettä ja se oli liian vähän. Esityksiä peilaten meidän olisi pitänyt saada näistä peleistä enemmän pisteitä, ja sitä on tullut kauden jälkeen mietittyä. Tätäkin osaa varmasti arvostaa enemmän, kun antaa ajan kulua hieman.

Schüller siirtyi Djurgårdeniin täksi kaudeksi HJK:sta ja pelasi huippukauden tukholmalaisten riveissä. Hän pelasi käytännössä kunnossa ollessaan kaikki pelit alusta loppuun. Schüller nautti kaudesta ja pelaamisesta.

- Sain ison ja hyvän roolin. Nautin joka päivästä, sekä matseista että treeneistä. Seura on Ruotsin mittapuulla todella iso, joka kiinnostaa myös Tukholman ulkopuolella. Mukava olla osa tätä seurayhteisöä.

Schüller pelaa 30-vuotiaana elämänsä parasta jalkapalloa ja hän on osoittanut, että kehitys voi olla jatkuvaa. Uran mittaan omat vahvuudet ovat selkiytyneet, joka on antanut mahdollisuuden keskittyä siihen mikä on hänen kehityksensä kannalta olennaista.

- Mielestäni kehityin pelaajana kauden aikana ja oman jalkapallotehokkuuden ymmärtäminen on vahvistunut viimeisten vuosien aikana. Urapolustani on kuoriutunut tietynlainen pelaajaprofiili. Ennen tuli ehkä tehtyä liikaa asioita kentällä, mutta kokemuksen myötä ymmärrys omaan rooliin on kasvanut, ja olen keskittynyt sen roolin täyttämisen tärkeisiin osa-alueisiin. Se prosessi on vain vahvistunut, Schüller avaa.

Schüller debytoi Huuhkajissa jo vuonna 2013 ja on tasaisesti kasvattanut rooliaan joukkueessa. Syksyn MM-karsintaotteluissa hän oli yksi Suomen tärkeimmistä pelaajista keskikentällä.

- Minulla on hyvin samankaltainen rooli Huuhkajissa kuin Djurgårdenissa ja ero on lähinnä eri ryhmityksessä. Isossa kuvassa se edesauttaa suorittamista, kun maajoukkueessa on lähes sama rooli kuin seurajoukkueessa.

MM-karsinnoista positiivinen jälkimaku

Huuhkajat taisteli paikasta MM-jatkokarsintoihin viimeiseen otteluun saakka, mutta lopulta kisahaaveet murenivat. Vaikka MM-kilpailut jäivät haaveeksi, niin joukkueen kokonaispanos karsinnoissa oli erinomainen.

- Karsinnoista jäi ihan hyvä maku. Tavoite oli päästä jatkokarsintoihin, joka jäi täyttymättä. Keväällä olisi ollut hieno pelata vielä kovia matseja, mutta meille tuli karsintojen aikana pelejä, joista emme kaivaneet tarvittavia pisteitä ja ne lopulta maksoivat jatkokarsintapaikan. En tarkkaan muista kaikkia Suomen MM-karsintoja, mutta isossa kuvassa tämä oli varmasti yksi parhaimmista MM-karsintasuorituksista eikä meidän tarvitse hävetä. Olimme lähellä vielä viimeisessä pelissä, mutta maailmanmestari Ranska oli liian kova, arvioi Schüller.

Syksyn otteluissa Suomi pelasi ajoittain erinomaisesti ja erityisesti pallollinen pelaaminen otti harppauksia eteenpäin.

- Olemme pelanneet nyt 5-3-2 jonkin aikaa ja koin, että nyt syksyllä pelasimme pallollisesti parasta peliämme tuolla systeemillä. Se on aina prosessi ja on hieno nähdä, että kehitystä on tapahtunut. Ne pelaajat, jotka ovat olleet jo mukana, mutta saivat nyt enemmän vastuuta, täyttivät paikkansa. Totta kai jäämme kaipaamaan maajoukkuelegendoja, jotka päättivät maajoukkueuransa, mutta voimme olla luottavaisina, kun tilalle on noussut hyviä pelaajia täyttämään paikat.

Schüller viittasi maajoukkuelegendoilla Paulus Arajuureen ja Joona Toivioon, jotka jättivät lähtemättömän jäljen Huuhkajiin ja suomalaiseen jalkapalloon. Schülleriltä loppuvatkin ylisanat kaksikkoa kehuessa.

- Olemme yhdessä saaneet kokea ainutlaatuisia hetkiä, ja niitä tulen kantamaan lämmöllä mukanani koko elämäni. He ovat upeita jalkapalloilijoita, mutta mikä on entistä tärkeämpää, niin he ovat aivan upeita persoonia. Iso kiitos heille siitä työstä minkä he ovat tehneet maajoukkueelle ja suomalaiselle jalkapallolle, suitsuttaa Schüller.