Takaisin
7.9.2021 klo 23.45

Ranska kukisti Suomen MM-karsintalohkon kärkikamppailussa: "MM-karsinnan vaikein ottelu"

Jaa:

Ⓒ Jyri Sulander / SPL

Huuhkajat taipui hallitsevalle maailmanmestarille Lyonissa pelatussa MM-karsintaottelussa. Kotijoukkueen sankariksi nousi Antoine Griezmann, joka vastasi Ranskan molemmista osumista.

MM-karsinnat vaisuhkosti aloittanut Ranska näytti tiistaina, että joukkueesta löytyy tarvittaessa laatua. Didier Deschampsin suojatit saivat revanssin viime vuoden marraskuisesta maaottelusta, kun Ranska oli Lyonin tiistai-illassa vahvempi 2-0-lukemin. 

Suomen ensimmäinen tilanne avautui parin minuutin kohdalla, kun Daniel O'Shaughnessyn pitkää sivurajaheittoa seurasi Suomen ensimmäinen kulmapotku. 

Muuten ottelun alku eteni kotijoukkueen hallinnassa. Ranska sai viiden minuutin sisään viisi kulmapotkua, mutta Suomen maali pysyi koskemattomana.

Huuhkajat pääsi Ranskan alkurynnistyksen jälkeen paremmin mukaan, ja Teemu Pukin nousu tuotti hyvän maalipaikan 12. minuutin kohdalla. Ranskan puolustus pääsi kuitenkin keskityksen väliin ennen Joel Pohjanpaloa

Ennakkoluulottomasti kolmannessa A-maaottelussaan esiintynyt Urho Nissilä pääsi puolestaan virittelemään laukaustaan 18. minuutin kohdalla, mutta Hugo Lloris torjui Nissilän yrityksen kulmapotkuksi. Leo Väisänen pääsi vielä puskemaan kulmatilannetta seuranneesta Rasmus Schüllerin keskityksestä, mutta vaikeasta asennosta lähtenyt puskuyritys meni yli maalin. 

25. minuutin kohdalla nähtiin väläys Ranskan supertähtien osaamisesta. Kesän EM-kisoihin Ranskan maajoukkueeseen kuuden vuoden jälkeen palannut Karim Benzema tarjoili Griezmannille, joka laukoi pallon ulkosyrjällään takanurkkaan. 

Myös avausjakson loppupuolisko eteni kotijoukkueen hallinnassa ja tauolle mentiin Ranskan 1-0-johdossa. 

Toisella jaksolla Ranska jatkoi siitä, mihin avausjaksolla jäi. Griezmann kaunisteli maalisaldoaan 54. minuutin kohdalla, kun hän onnistui ohittamaan Hradeckyn pienestä kulmasta jälleen Benzeman alustuksesta. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Griezmann oli onnistua hattutempussa upean syöttökuvion päätteeksi, mutta viimeistely meni yli maalin. 

Suomi suoritti ensimmäiset pelaajavaihtonsa reilun tunnin kohdalla, kun toisen jakson alussa jalkaansa satuttanut Jere Uronen sai tehdä tilaa Pyry Soirille. Ranskaa vastaan viime marraskuussa A-maajoukkueuran avausmaalinsa iskenyt Onni Valakari tuli puolestaan Rasmus Schüllerin tilalle. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Kaan Kairinen korvasi pirteästi esiintyneen Nissilän ja Fredrik Jensen vaille vaarallisia maalipaikkoja jääneen Joel Pohjanpalon. 

Suomi haki viimeisellä kymmenminuuttisella kavennusosumaa. Vaihdosta sisään tullut Jukka Raitala oli päästä hyvän hyökkäyksen päätteeksi iskemään kakkospalloon, mutta Ranskan puolustus pelasti tilanteen. 

Molemmat maalit alustanut Benzema pääsi virittelemään vetoaan 85. minuutilla hyvästä paikasta, mutta Hradecky venyi pallon eteen. 

Teemu Pukki pääsi vastakkain Llorisin kanssa, kun hänet kaadettiin rangaistusalueella muutama minuutti ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Tilanteesta ei kuitenkaan tuomittu rangaistuspotkua. 

– Mielestäni se näytti selvältä, mutta tuomari sanoi, että kosketus oli niin kevyt. No, se olisi ollut kosmetiikkaa, mutta pienen hässäkän olisi voinut saada, jos tuosta pilkusta olisi tehnyt, päävalmentaja Markku Kanerva sanoi pelin jälkeen.

Enempää maaleja ei toisella jaksolla nähty, joten taululle jäivät 2-0-lukemat. 

"MM-KARSINNAN VAIKEIN OTTELU"

Kanerva ei lähtenyt ottelun jälkeen kiistämään vastustajan paremmuutta.

–  Kaikki, jotka peliä seurasivat, näkivät, että vaikea pelihän se oli. Ranska osoitti tasonsa. Tiesimme, että tämä on MM-karsinnan vaikein ottelu ja sitä se todella oli.

Päävalmentajan mukaan Suomi ei päässyt osoittamaan parhaimpaansa. 

–  Ranskan yksilötaito, fyysisyys, pelinopeus ja yksittäisten pelaajien nopeus tulivat tänään hyvin esiin. Me olimme askeleen jäljessä. Sitä voi kompensoida tiiviillä puolustuspelillä, mutta tänään emme ihan onnistuneet, Kanerva harmitteli.

– Kokonaisuutena pojat panivat itsensä likoon. Kovasti kundit tekivät töitä ja antoivat kaikkensa. Tästä saa paljon oppia, otetaan sitten revanssi Olympiastadionilla.

Ranska jatkaa D-lohkon kärjessä 12 pisteellä. Suomi on sarjataulukossa kolmantena tasapisteissä toisena olevan Ukrainan kanssa. Ukrainalla on kuitenkin ottelu enemmän pelattuna.

Suomen MM-karsinnat jatkuvat lokakuun alussa juuri Ukrainaa vastaan. Ottelu pelataan 9. lokakuuta Helsingin Olympiastadionilla kello 19.00 alkaen.

Ranska-Suomi 2-0 (1-0) 

25' Griezmann 1-0 
54' Griezmann 2-0

1. Lukas Hradecky
2. Paulus Arajuuri (C)
3. Daniel O'Shaughnessy
5. Leo Väisänen
6. Glen Kamara
10. Teemu Pukki
11. Rasmus Schuller 62' Onni Valakari 
16. Urho Nissilä 73' Kaan Kairinen
17. Nikolai Alho 81' Jukka Raitala 
18. Jere Uronen 62' Pyry Soiri 
20. Joel Pohjanpalo 73' Fredrik Jensen

Juttua päivitetty 8.9 klo 1.00: Lisätty Markku Kanervan kommentteja.