Takaisin
19.10.2021 klo 10.45

Poikien maajoukkueet marssivat EM-jatkokarsintoihin – ”Meiltä tulee koko ajan enemmän ja enemmän hyviä pelaajia, jotka uskovat itseensä”

Jaa:

Ⓒ SPL / Tiina Pirilä

Arvokisapaikkojen metsästys jatkuu maaliskuussa. Jatkokarsintojen lohkoarvonnat suoritetaan joulukuussa.

U17- ja U19-pojat pääsivät lokakuussa pelaamaan EM-karsintoja pitkän odotuksen jälkeen. Kumpikin joukkueista sijoittui karsintaturnauksessaan toiseksi ja eteni EM-jatkokarsintaan eli Elite Roundille.

U17-pojat (2005 ja myöhemmin syntyneet) isännöi karsintaturnausta Vantaan Myyrmäessä. Sekä Sveitsiä että Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Suomi nousi tappioasemasta 1–1-tasapeliin, ja viimeisessä ottelussaan Erkka V. Lehtolan suojatit tyylittelivät suvereeniin 4–0-voittoon Gibraltarista.

U19-pojat (2005 ja myöhemmin syntyneet) sen sijaan aloitti karsintaurakkansa komealla 3–1-voitolla isäntämaa Puolasta. Avausvoiton jälkeen vatsatauti vaivasi Peter Lundbergin luotsaamaa joukkuetta, ja Ukrainaa vastaan tuloksena oli 1–2-tappio. Päätöspelissä Suomi tarvitsi voiton Maltasta – tällainen myös tuli lukemin 1–0, ja joukkueen taistelu palkittiin jatkopaikalla. 

Vuodesta 2010 lähtien U17- ja U19-maajoukkueet ovat karsineet 21 kertaa ja päässeet yhdeksän kertaa Elite Roundille. Neljästä viime karsinnasta Suomi on edennyt jatkoon joka kerta, joten viime vuosien trendi on ollut nouseva.

Huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala kertoo seuranneensa maajoukkueiden esityksiä suurella ylpeydellä. Rantala toteaa, että Suomella on hienoja nuoria pelaajia, joilla on edessään hyvä tulevaisuus – jos ja kun kova työnteko jatkuu.

– Iso kiitos kuuluu pelaajien lisäksi ”Lundikselle” sekä Erkalle, jotka valmennustiimeineen saivat nopeassa ajassa joukkuepelin kuntoon. Peliesitykset olivat hienoja ja molemmat ikäluokat osoittivat myös luonteenlujuutta. U19 taisteli Puolassa oksennustaudin kourissa ja U17 nousi Sveitsiä ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan tappioasemasta tärkeisiin tasapeleihin, Rantala sanoo.

– Joulukuussa arvotaan Elite Round -lohkot, jotka pelataan maaliskuun lopulla. Loistavaa, että kovat pelit jatkuvat. Nämä ovat upeita turnauksia, joita on odotettu.

Karsintaikäluokkien lisäksi muutkin maajoukkueet ovat venyneet syksyllä hyviin tuloksiin. Tänä vuonna on pelattu kaikkiaan 14 poikien maaottelua (U15–U19), joista saldona on kymmenen voittoa, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota.

– Kiitos kuuluu myös seuroille, sillä tulokset kertovat jatkuvasti kehittyvästä seuratoiminnasta. Meiltä tulee koko ajan enemmän ja enemmän hyviä pelaajia, jotka uskovat itseensä.