Pohjapelaajat kantavat suurta vastuuta puolustuspelaamisesta

Julkaistu

  • Futsal
  • Maajoukkueet

Suomen Futsalmaajoukkueen ja Akaa Futsalin pohjapelaaja Jussi Nyström kertoo haastattelussa siitä, millainen on pohjapelaajan rooli futsaljoukkueessa ja millaisia pelaajia pohjapelaajat usein ovat.

Nyström ei jännitä kovia otteluita

Jussi Nyströmillä on jo takanaan pitkä ja menestynyt ura futsalissa. Akaa Futsalin kapteenin nauhaa kantava pohjapelaaja ylitti helmikuussa 300 tehopisteen rajapyykin Akaa Futsalissa, eikä merkkejä tahdin hiljenemisestä ole näkyvissä. Akaa Futsalin viimeisimmässä ottelussa Nyström tehtaili tehot 1+1 ja sitä edellisessä ottelussa niin ikään 1+1. Ennen akaalaisten seuraavaa liigaottelua Nyströmillä on edessään tiukat ottelut Italiaa ja Montenegroa vastaan Suomen futsalmaajoukkueen kanssa.

31-vuotias Nyström kuuluu jo joukkueen kokeneempaan kaartiin. Hän sai ensimmäisen kerran kunnian vetää Suomi-paidan päälleen vuonna 2017, kun Suomi pelasi Puolassa neljän joukkueen turnauksessa. Nyström oli mukana pelaamassa Puolaa, Bosnia-Hertsegovinaa ja Sloveniaa vastaan. Varsinainen läpimurto maajoukkueessa on tapahtunut kuitenkin vasta viime aikoina. Nyström on noussut tärkeään rooliin futsalmaajoukkueen pohjapelaajana meneillään olevissa EM-karsinnoissa. Kokenut pelaaja kuului myös Suomen runkopelaajiin MM-jatkokarsinnoissa.

Vaikka vastuu maajoukkueessa on kasvanut suureksi, ei Nyströmiä silti jännitä kohdata Italiaa.

– Ei tässä nyt vielä ole syytä jännittää. Enemmänkin on sellainen mukava odotus. Harmi vaan, kun yleisöä ei pääse paikalle, Nyström pohdiskelee.

 
Pohjapelaajalla suuri vastuu puolustuspelaamisesta

Suomen futsalmaajoukkueen vahvuuksiin luetellaan useimmiten kirurgisen tarkka puolustuspelaaminen. Viimeksi kun Suomi kohtasi Italian helmikuun alussa, ei Suomi pystynyt pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

– Puolustuspelaamisessa on pystyttävä parempaan, Nyström toteaa.

Suuri vastuu puolustuksen organisoinnissa on pohjapelaajalla. Pelipaikka muistuttaa alaspäin pelatessa hieman jalkapallon puolella topparin pelipaikkaa, sillä pohjapelaajilla on usein joukkueiden parhaat puolustusominaisuudet.

– Pohjapelaajan pitää osata lukea peliä tosi hyvin ja pohjan pitää pystyä kommunikoimaan selkeästi muille kenttäpelaajille. Kokemuksesta on paljon apua sijoittumisessa ja pelin lukemisessa. Eikä se toki riitä, että ohjaa muita, vaan itse pitäisi myös olla hyvä puolustamaan. 

Pelaaja pelaajaa vastaan puolustaminen futsalissa pohjalla taas eroaa topparina pelaamisesta hyvinkin paljon. Pohjapelaajan pitää tehdä jatkuvasti päätöksiä, pyrkiikö hän hyökkäävän pelaajan etupuolelle katkomaan vai jääkö peittämään oman maalin puolelle. Kun vastustajan pivot-pelaaja (eli hyökkäävin pelaaja) saa pallon selkä maaliin päin, pitää pohjapelaajan pystyä estämään kääntyminen.

– Aina on hyvä tutkailla vähän ennakkoon, millaisia pivot-pelaajia vastustajalla on. Eli onko pelaaja näppärä kääntyilemään vai onko hän enemmän sellainen, että syöttelee ja jakaa palloa muille. Jotkut pivotit myös yrittävät kääntää pallon pelille niin, että saavat 1v1-tilanteen pohjaa vastaan, Nyström kertoo.

Pohjapelaajan onkin hyvin tärkeää osata muokata omaa 1v1-pelaamistaan sen mukaan, millainen vastustaja on kyseessä.

– Niitä tulee usein katseltua videolta ennakkoon ja mietittyä miten näissä tilanteissa itse kannattaa pelata. Jos vastustajalla on vahvat pivotit, voi myös tarkkailla miten joukkue pyrkii heille pelaamaan. Jotkut joukkueet heittävät pitkää palloa suoraan pivotille, jolloin olisi hyvä päästä katkomaan etupuolelle. Tärkeää on pystyä pelaamaan vastustajan vahvuudet pois, kuka se vastustaja ikinä onkaan.

Jussi Nyström kamppailemassa EM-karsintaottelussa Belgiaa vastaan. Kuva: Photo News

 

Pohjapelaajat yhä hyökkäävämpiä

Jussi Nyström on itse pelannut pohjalla nelisen vuotta. Tuona aikana pohjapelaajien pelitapa on muuttunut jonkun verran, vaikka hän ei olekaan pohjalle pelannut vielä silloin, kun pohjapelaajan rooli oli hyvin staattinen.

– Ennenhän se oli jossain joukkueissa niin, että pohjapelaaja oli aina alhaalla vääntämässä pivotin kanssa, vaikka pallo oli ihan muualla. He jäivät sinne silti kaivelemaan nenää, vaikka pallo oli toisessa päässä. Siitä ajasta pohjapelaajan rooli on muuttunut hyvinkin paljon, Nyström naureskelee.

Pohjapelaajan vastuu pelin rakentamisesta on suuri, ja pohjan pitää pystyä avaamaan peliä laadukkaasti myös kovan paineen alla. Nykyfutsalissa paikat vaihtuvat paljon, ja pohjapelaajatkin osallistuvat hyökkäyspeliin melko aggressiivisesti. Nyströmin mukaan pohjapelaajan yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on erinomainen syöttötaito.

– Itsekin tykkään nousta pohjan paikalta aika paljon. Jotkut pohjat hakeutuvat lähes aina vetopaikoille, kun taas osa ei vedä juuri koskaan vaan pyrkii lähes aina syöttämään vielä. Vaikea sanoa, kumpi sitten on parempi, mutta ainakin syöttö on usein hieman arvaamattomampi vastustajalle, Nyström päättää.

 
Suomi kohtaa Vantaalla EM-karsintaottelussa Italian perjantaina 5. maaliskuuta ja Montenegron maanantaina 8. maaliskuuta. Koronarajoitusten takia ottelut pelataan ilman yleisöä, mutta otteluiden seuraaminen on mahdollista Yle Areenassa ja Yle TV2 kanavalla.

  • futsal