Pikkuhuuhkajille upea voitto EM-karsinta-avauksesta

U21-maajoukkue haki Zaporizhiasta 2-0 (1-0)-vierasvoiton Ukrainasta EM-karsintojen avausottelustaan. Maalit tekivät Benjamin Källman ja Onni Valakari.

Ukraina loi ottelun ensimmäisen vaarallisen paikan seitsemännellä minuutilla. Dmytro Topalov puski maalin edestä, mutta pallo meni tolppaa hipoen ohi maalista.

Suomi rakensi hyökkäyksen Onni Valakarin ja Eetu Vertaisen toimesta, mutta kaksikko ei saanut kunnon viimeistely-yritystä aikaan. Akhmed Alibekov laukoi toisessa päässä yli maalin.

Suomi pääsi loistavaan vastaiskuun Ukrainan kulmapotkun jälkitilanteesta. Aapo Halme taisteli keskellä ja häntä rikottiin. Tuomari kuitenkin katsoi hyödyn ja Mikael Soisalo pääsi läpi. Maalivahti torjui hänen laukauksensa upean juoksun jälkeen.

Benjamin Källman vei 18. minuutilla Suomen 1-0-johtoon. Valakari laukoi oikealta ja ”Benkku” iski jatkopallon verkon perukoille. Ukraina hyökkäsi pian jälleen vaarallisesti, mutta takatolpalle noussut pelaaja ei aivan ehtinyt palloon - Suomen onneksi.

Ukraina hyökkäsi 25. minuutilla vaarallisesti oikealta, mutta Halme ohjasi pallon maalin edestä päätyrajasta yli. Isännillä oli vahva ote pelitapahtumista.  William Jääskeläinen venytti upeaan torjuntaan alakulmaan ja esti Serhiy Buletsan maalinteon. Buletsa pääsi yrittämään pian uudestaan, mutta Jääskeläinen oli jälleen parempi.

Suomi pääsi Ukrainan vahvan painostusjakson jälkeen paremmin peliin mukaan. Hyökkäys vietiin boksiin, mutta Vertainen oli ehtinyt paitsioon. Ukrainan 1-1-tasoitus oli erittäin lähellä juuri ennen taukoa. Topalov jatkoi pallon maalin edestä ylärimaan.

Jääskeläinen joutui pian toisen puoliajan alussa torjuntatöihin. Vaihdosta sisään tullut Heorhii Tsitaishvili laukoi läheltä rangaistuspilkkua, mutta suomalaisvahti oli hyvin hereillä.

Seuraavaksi Suomi rakensi erinomaisen hyökkäyksen. Lucas Lingman löysi laidalta Juho Hyvärisen, joka pelasi Soisalolle. Laituri harhautti ja keskitti tarkasti ja Källman puski, mutta yritys blokattiin kulmaksi. Pian tämän jälkeen Soisalo alusti ja Valakari haki viimeistelyä, mutta tilanne päättyi jälleen kulmapotkuun.

Huippuottelun pelannut Jääskeläinen venyi aivan huipputorjuintaan, kun Tsitaishvili jatkoi matalasta keskityksestä maalin edestä. Suomi sai hyvästä paikasta vapaapotkun, kun Alibekov rikkoi Lingmania varoituksen arvoisesti 64. minuutilla. Kaan Kairinen laukoi vapaapotkun jälkitilanteesta, mutta maalivahdilla oli helppo tehtävä torjua. Ukraina sai hässäkän Suomen maalille vastahyökkäyksestä, mutta Jääskeläinen koppari pallon.

Suomi oli karata erinomaiseen vastaiskuun, kun Källman taisteli jälleen vahvasti kärjessä ja sai pallon Valakarille. Seuraava syöttö Saku Ylätuvalle, mutta pallo karkasi. Ukraina rakensi jälleen paikan Suomen boksiin, mutta tällä kertaa tilanteen pelasti Joonas Sundman purullaan.

Kairinen antoi vasemmalta erinomaisen vapaapotkun ja upeasti tilanteeseen noussut Juhani Pikkarainen puski pallon tolppaan. Alibekov rikkoi tämän jälkeen Tobias Fagerströmiä ja pallo vietiin pilkulle 80. minuutilla. Valakari laukoi rangaistuspotkun tolpan kautta maaliin ja Suomi johi kesän U20-ikäluokan maailmanmestaria vieraissa 81. minuutilla 2-0.

Ukraina haki vimmatusti kavennusta loppuun saakka, mutta Suomi kesti. Näin Juha Malisen suojatit avasivat EM-karsinnat upealla vierasvoitolla.

Suomi jatkaa karsintoja tiistaina 10.9. Oulussa Raatin stadionilla. Ottelu alkaa klo 19 ja lippuja on vielä saatavilla. Kamppailu näkyy suorana myös VeikkausTV:stä.

Ukraina-Suomi 0-2 (0-1)

18’ 0-1 Benjamin Källman
81’ 0-2 Onni Valakari rp.