Takaisin
3.9.2021 klo 20.51

Pikkuhuuhkajilla hieno karsinta-avaus – Viro kaatui vakuuttavasti

Jaa:

Ⓒ Jana Pipar / jalgpall.ee

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue aloitti EM-karsintataipaleensa Pärnussa Rannastaadionilla.

Juha Malisen miehistö palasi pelaamaan pisteistä vajaan vuoden tauon jälkeen, kun karsinnat vuoden 2023 EM-lopputurnaukseen käynnistyivät Pikkuhuuhkajien osalta. Suomea isännöinyt Viro oli jo avannut karsintansa 0–2-tappiolla Itävaltaa vastaan.

Kotijoukkue onnistui luomaan pienoista painetta Suomen maalille ottelun alussa pitkien sivurajaheittojen kautta. Pian Pikkuhuuhkajat kuitenkin otti pelin haltuunsa. Oliver Antman pujotteli ohi useamman Viron puolustajan viiden minuutin pelin jälkeen, mutta viimeinen syöttö ei löytänyt valkopaitaista pelaajaa. Pian tämän jälkeen Anssi Suhonen ja Antman pääsivät laukomaan hyviltä paikoilta. 

Kellossa oli 18 minuuttia, kun Antman haastoi jälleen laidallaan ja pelasi pallon keskelle. Laitapakin paikalta tilanteeseen noussut Julius Tauriainen laukoi kovaa, mutta päin Viron maalia vartioinutta Mattias Sappia. Kaksi minuuttia tästä ja oli Naatan Skytän vuoro yrittää maalintekoa. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan laukaus leijaili Suomen epäonneksi reilusti Viron maalin yli.

Eetu Mömmö oli karata läpiajoon ensimmäisen jakson puolivälissä. Kristo Hussar kaatoi Lecce-pelurin ja Suomi sai vapaapotkun erinomaisesta paikasta, mutta Skytän laukaus ei osunut maalipuiden väliin.

Pikkuhuuhkajien painostus palkittiin 29 minuutin kohdalla. Tauriainen keskitti vasemmalta ja Anthony Olusanya ohjasi pallon maaliin ja vei vieraat ansaittuun johtoon.

Viro oli lähellä kuitata Suomen johtomaalin nopeasti. Rocco Robert Sheinin laukaus ohitti kapteeni Viljami Sinisalon, mutta pysähtyi ylärimaan. Sheinin seuraava yritys vapaapotkusta painui selvästi ohi vieraiden maalin.

Virolla oli suuria vaikeuksia vikkelän Antmanin kanssa. Oikealla laidalla pelannut Antman pelasi hienosti yhteen Olusanyan kanssa, kun kellossa oli 38 minuuttia. Sapp onnistui juuri ja juuri torjumaan läpiajossa olleen laiturin viimeistely-yrityksen. Hetki tästä ja Nordsjælland -pelaajan laukaus painui niukasti ohi Viron maalin takatolpasta. Lisämaaleja ei enää nähty, ja tauolle lähdettiin Suomen 0–1-johdossa.

Pikkuhuuhkajat jatkoi aktiivista ja rohkeaa hyökkäyspeliään myös toisen jakson alussa. Puoliaikaa oli pelattu vain neljä minuuttia, kun Suomi tuplasi johtonsa. Antman keskitti oikealta ja Viron maalivahti Sapp ei onnistunut koppaamaan palloa käsiinsä.  Peliväline pomppi kotijoukkueen verkon perukoille ja Suomi pääsi kahden maalin johtoasemaan.

Viro hyökkäyspeli perustui pitkälti erikoistilanteisiin. Kulmapotkut ja pitkät sivurajaheitot eivät kuitenkaan tavoittaneet Viron isokokoisia pelaajia, vaan Pikkuhuuhkajien puolustus selvitti tilanteet toistuvasti topparipari Ville Kosken ja Robin Tihin johdolla. 

Tauriainen pääsi tekopaikkaan Mömmön syötöstä tunnin pelin jälkeen. Sapp sai kätensä väliin laitapuolustajan pienestä kulmasta lähteneeseen laukaukseen. Seuraavaksi Olusanya yritti tuplata maalisaldonsa, mutta HJK-hyökkääjän laukaus karkasi läheltä yli. 

Pikkuhuuhkajat hallitsi peliä hienosti toisella jaksolla. Pitkä painostusjakso oli päättyä kolmanteen maaliin 70 minuutin pelin jälkeen. Sapp onnistui kuitenkin torjumaan Mömmön terävän laukauksen. Sinisalo pääsi näyttämään torjuntataitojaan hetki tämän jälkeen, kun Mihkel Jarviste testasi Aston Villan maalivahtia.

Yritteliäästi pelannut Mömmö pääsi viimeinkin tuulettamaan maalia vartti ennen täyttä peliaikaa. Suhonen vapautti laiturin ja elokuussa Ilveksestä Italiaan siirtynyt pelaaja viimeisteli varmasti maalin etukulmaan. Paine kotijoukkueen maalilla jatkui kolmannenkin osuman jälkeen ja maalipaikkoja syntyi kuin liukuhihnalta. Paikkoja siunaantui muun muassa Mömmölle, Skytälle ja Suhoselle.

Pikkuhuuhkajat käytti kaikki pelaajavaihtonsa ottelun loppuvaiheessa. Suomi loi vielä muutamia puolittaisia paikkoja, mutta lopulta erotuomari Goga Kikacheishvili vihelsi viimeisen kerran pilliinsä ja Pikkuhuuhkajat pääsi juhlimaan hienoa voittoa.

EM-karsinnat jatkuvat tiistaina 7.9. Oulussa, kun Pikkuhuuhkajien vieraaksi saapuu Kroatia. Hanki lippusi otteluun täältä >>  

Viro-Suomi 0-3 (0-1)
29' Olusanya 0-1
49' Sapp (oma maali) 0-2
75' Mömmö 0-3 

Suomi:
1 Viljami Sinisalo (mv, C)
3 Taneli Hämäläinen (86' Matti Peltola)
4 Robin Tihi
7 Oliver Antman (80' Daniel Håkans)
8 Anssi Suhonen (86' Pyry Hannola)
9 Anthony Olusanya
10 Naatan Skyttä (86' Niklas Pyyhtiä)
11 Eetu Mömmö
13 Adam Marhiev (80' Leo Walta)
15 Ville Koski
22 Julius Tauriainen