Takaisin
19.2.2021 klo 22.06

Pikkuhuuhkajien Jaakko Oksasen edessä mielenkiintoinen kevät

Jaa:

Oksanen kamppailee sarjapaikasta lainalla AFC Wimbledonissa ja jännittää samalla Brentford FC:n nousutaistelua.

Brentford FC:n Jaakko Oksanen seurasi viime syksynä Marcus Forssin jalanjälkiä siirtyessään lainalle AFC Wimbledoniin. Forssin visiitti The Donsissa oli menestys, ja myös Oksasen lainapesti alkoi lupaavasti – peliin puuttui nilkkavamma, mutta nyt keskikenttämies on jälleen kunnossa.

– Nivelsiteeni eivät onneksi revenneet, mutta jouduin olemaan sivussa pari kuukautta. Nyt olen päässyt aika hyvin mukaan, ja nilkka tuntuu hyvältä, 20-vuotias Oksanen kertoo.

Paluu tositoimiin tapahtui tapaninpäivänä, ja sittemmin Oksanen on pelannut neljässä seitsemästä League Onen ottelussa. Joulupyhien jälkeen on ehtinyt sattua ja tapahtua myös kentän ulkopuolella, sillä Wimbledonin päävalmentaja Glyn Hodges sai väistyä tehtävästään tammikuun lopussa. Tilalle nousi pitkään seurassa palvellut Mark Robinson.

– Uusi päävalmentaja pyrkii muuttamaan pelityyliämme pallonhallintafutikseen päin. Näen sen itselleni positiivisena asiana – saa nähdä, miten avauskokoonpano tässä muotoutuu.

Kulttiseuran keskikentällä

KP-75:ssa uransa aloittanut ja KOPSE:n kautta HJK:hon siirtynyt Oksanen muutti Englantiin kolme vuotta sitten. Hän debytoi Championshipissä toukokuussa 2019, mutta pelasi pääasiassa Brentford B:ssä, joten lainasiirto oli luonteva tapa hakea lisävastuuta.

Oksanen kehuu AFC Wimbledonia, jolla on varsin vaiheikas historia. The Crazy Ganginä tunnetun Wimbledon FC:n kannattajien vuonna 2002 perustama seura on tehnyt parissa vuosikymmenessä hienon nousun kolmannelle sarjatasolle, jossa se pelaa tällä hetkellä viidettä kauttaan. 

– On hieno olla mukana matkassa. Seuraa yritetään viedä kovasti eteenpäin – meille valmistui marraskuussa uusi stadion, Plough Lane, jonka fanimme rahoittivat.

Brentfordin sekä Wimbledonin kotipyhättöjen välillä on vain kolmen vartin mittainen ajomatka, joten Oksasen ei tarvinnut muuttaa kauas tutuilta kulmilta. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet ovat aiheuttaneet sen, etteivät uudet maisemat ole tulleet erityisen tutuiksi. 

Tänään lauantaina AFC Wimbledon matkaa Peterboroughin vieraaksi. Joukkue nappasi edellisellä kierroksella elintärkeän voiton Wigan Athleticistä, mutta on edelleen viimeisen putoajan paikalla. Vierasvoitto niin ikään sarjapaikastaan taistelevasta Wiganistä tuli oivaan paikkaan ja katkaisi peräti 11 sarjaottelun voitottoman putken.

– Tietynlaiset paineet totta kai näkyvät joukkueessa, mutta jengi on pysynyt yllättävän positiivisena. Jätkillä on vankka luotto siihen, että nousemme keskikastiin.

Brentford taistelee samaan aikaan noususta Valioliigaan. Joukkue on tällä hetkellä Championshipin toisella sijalla eli kiinni suorassa nousussa, mutta haastajat hengittävät niskaan. Brentford on kärsinyt tappiot kahdessa edellisessä ottelussaan, ja kurssin olisi käännyttävä mahdollisimman pian, mikäli joukkue mielii pääsarjaan.

– Nousu olisi seuralle ihan massiivinen juttu. Viime kaudella nousu jäi todella lähelle, ja se olisi iso askel Brentfordille.

Revanssihenkeä Norjaa vastaan

Poikamaajoukkueiden vakiokasvona tunnettu Oksanen debytoi Pikkuhuuhkajissa jo maaliskuussa 2019, ja on pelannut kaikkiaan 11 U21-ottelussa. Edellisissä EM-karsinnoissa Oksanen sai vastuuta seitsemässä pelissä.

– U21:ssä on ollut siistiä pelata. Kaikki matsit ovat kovia, ja niissä pääsee mittaamaan omaa tasoa eri maiden pelaajia vastaan. Ne ovat hienoja pelejä. Meillä oli viime karsinnoissa tiukkoja matseja, jotka jäivät kiinni pienistä jutuista. Koin, että kehityin peleissä, ja olen nyt valmiimpi tuleviin karsintoihin lähdettäessä.

Pikkuhuuhkajat aloittaa tulevan EM-karsintaurakkansa syksyllä Tallinnassa. Viron lisäksi samassa lohkossa pelaavat Kroatia, Norja, Itävalta sekä Azerbaidzhan.

– Helppoja matseja ei ole luvassa yhtään. Lähdemme voittamaan jokaista peliä, ja uskon, että meillä on hyvät saumat menestyä.

Norja on Oksaselle tuttu vastus kesältä 2018, kun maat kohtasivat U19-poikien EM-kisoissa. Erling Braut Hålandin sekä Jens Petter Haugen tähdittämä Norja nousi loppuhetkillä dramaattiseen 3–2-voittoon, ja täyden 90-minuuttisen ottelussa pelanneella Oksasella riittää revanssihaluja – vaikkakin tuorein muisto Norja-peleistä on komea 8–3-voitto keväältä 2019.

Norjalaistähtien lisäksi moni muukin Seinäjoella sekä Vaasassa käynyt nuorukainen, kuten Portugalin Francisco Trincão sekä Italian Moise Kean, pelaa nykyään Euroopan huipulla. Oksanen kertoo vastikään katselleensa turnauksen pelaajalistoja ystävänsä kanssa.

– On ollut siistiä nähdä, kuinka paljon parissa vuodessa voi edetä urallaan. Se on tosi motivoiva asia.