Takaisin
7.10.2021 klo 14.08

Pikkuhuuhkajien EM-karsinnat jatkuvat Azerbaidzhania vastaan – ”Me haluamme määrätä pelin suunnan”

Jaa:

Ⓒ SPL / Elias Mustonen

Perjantaina kello 19:30 Suomen aikaan alkava ottelu näkyy suorana Yle Areenasta.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2000) kokoontui Helsingissä maanantaina ja matkusti Azerbaidzhaniin eilen keskiviikkona. Suomi pelaa EM-karsintojen kolmannen ottelunsa perjantaina Sumqayitissa noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Bakusta.

Pikkuhuuhkajat aloitti karsinnat syyskuussa komealla 3–0-vierasvoitolla Virosta. Muutamaa päivää myöhemmin Suomi kärsi Kroatialle 0–2-kotitappion – paremmalla viimeistelyllä Suomi olisi hyvinkin voinut saada vähintään tasapelipisteen Oulussa pelatusta ottelusta.

– Syyskuun maajoukkuetapahtuma oli yksi selkeimmistä ja yhtenäisimmistä projekteista, mitä meillä on Pikkuhuuhkajissa ollut. Viro-pelissä menestyimme hyvin, ja tappiosta huolimatta pelasimme Kroatiaa vastaan pääosin erinomaisesti. Pari virhettämme kostautuivat, ja Kroatia vei tylysti pisteet, päävalmentaja Juha Malinen toteaa.

– Meillä on taitavia pelaajia, ja moni pelaaja on saanut enenevässä määrin vastuuta seurajoukkueissaan. Nouseva käyrä on aistittavissa, kun pelaajat tulevat maajoukkueen mukaan – he ovat todella halukkaita tekemään töitä itsensä ja joukkueen eteen.

Suomi on kolmella pisteellään A-lohkon neljännellä sijalla. Niin ikään kaksi ottelua pelanneet Norja ja Kroatia jatkavat toistaiseksi puhtaalla pelillä, ja kolme ottelua pelannut Itävalta on kuudessa pisteessä. Romaniassa ja Georgiassa kesällä 2023 pelattavaan lopputurnaukseen pääsee suoraan lohkovoittajat sekä paras lohkokakkonen. Muut lohkon toiseksi sijoittuneet karsivat neljästä kisapaikasta syksyllä 2022. 

Perjantain vastustaja Azerbaidzhanin pistetili on toistaiseksi avaamatta joukkueen hävittyä vierasottelunsa Kroatialle maalein 2–0 ja Itävallalle murskalukemin 6–0. Tappioista huolimatta Malinen ei lähde missään nimessä aliarvioimaan Azerbaidzhania.

– Olemme käyneet joukkueen läpi azerbaidzhanilaisten taustaa, ja tiedämme, että he keksivät keinot selviytyä myös kentällä. Tämän joukkueen pääpiirteitä on raivoisa prässi. Kun siihen liitetään luovuus sekä hyvä pallollinen tekniikka, löytyy joukkueesta potentiaalia. Emme saa päästää sitä konetta vauhtiin, Malinen sanoo.

– Meidän täytyy olla tarkkana heti alusta alkaen ja pitää huolta siitä, että vastustaja ei pääse missään vaiheessa pelaamaan vahvuuksillaan. Me haluamme määrätä pelin suunnan. Olemme käyneet viikon mittaan läpi asioita, millä pidämme siitä huolen.

Vahvoja otteita syyskuun karsintapeleissä esitellyt Anssi Suhonen kärsii Azerbaidzhania vastaan pelikiellosta, ja niin ikään mainiosti keskikentän pohjalla pelannut Adam Marhiev on loukkaantunut, eikä hän ole pelikunnossa perjantaina. Keskialueelle on siis tulossa kaksi muutosta, mutta Pikkuhuuhkajien onneksi keskikentän kilpailutilanne on poissaoloista huolimatta hyvä.

– Vaikka meiltä puuttuu erittäin hyvin pelanneen kaksikon lisäksi loukkaantuneet Leo Walta ja Jere Kallinen, meillä ei ole hätää. Jaakko Oksanen, Santeri Väänänen, Juho Kilo ja Pyry Hannola ovat kaikki pelanneet hyvin seuroissaan – kenet vaan heistä voi pistää avaukseen.

Täysillä mukana pelissä alusta asti

FC Hongan Ville Koski on yksi Pikkuhuuhkajien pelaajista, jotka ovat nousseet tällä kaudella tuntemattomuudesta Veikkausliigan ystävien tietoisuuteen. Viime syksynä liigassa debytoinut Koski sai vielä Suomen Cupissa maltillisesti vastuuta, mutta lähes heti sarjakauden alettua 19-vuotias toppari nousi suureen rooliin. Koski on pelannut täyden 90-minuuttisen kaikkiaan 14 liigaottelussa. 

– Tämä vuosi on ollut minulle erittäin positiivinen yllätys. En odottanut yhtään näin paljoa peliaikaa, ja kokonaisuutena kausi on mennyt tosi hyvin. Koen, että olen päässyt hyvin mukaan U21-maajoukkueeseen, ja pystyn toteuttamaan asioita samalla tavalla kuin poikamaajoukkueissa, Koski kertoo.

Hyvät otteet espoolaisseurassa ovat nostaneet Kosken myös U21-maajoukkueen vakiokalustoon. Poikamaajoukkueet läpikäynyt TuPS:n ja PKKU:n kasvatti debytoi Pikkuhuuhkajissa kesäkuussa, ja syyskuussa pelatuissa EM-karsintojen avausotteluissa hän muodosti toppariparin Robin Tihin kanssa. 

– On ollut tosi kiva pelata Robinin vierellä, vaikka uuden pelaajan kanssa menee vähän aikaa totutteluun. Hän on liikkuva, nopea ja aika samantyyppinen toppari kuin minä. Se, että keskikenttä muuttuu ensi peliin syyskuusta, vaikuttaa tietenkin myös meidän peliimme. Se vaatii vielä ripauksen lisää keskittymistä, Koski sanoo.

– Viro-voitto oli tärkeä saada karsintojen alkuun, ja me ansaitsimme sen. Kroatia-pelistä jäi vähän katkera fiilis, kun pelasimme hyvin, mutta pari virhettä maksoi meille pisteen. Meille olisi ollut enemmän tarjolla. 

Vaikeat vierasottelut ovat tulleet Koskelle tutuksi niin maajoukkueessa kuin FC Hongassa. Toppari tietää hyvän alun merkityksestä koko ottelua ajatellen.

– Alusta alkaen tulee olla täysillä pelissä mukana. Muutamaan ensimmäiseen kaksinkamppailuun pitää mennä todella kovaa. Jos saamme tehtyä avausmaalin tai kaksi maalia alkuun, pelistä tulee paljon helpompi. 

Pikkuhuuhkajat palaa kotimaahan lauantaina, ja Suomi isännöi Itävaltaa tiistaina 12. lokakuuta kello 19:30. Liput Tampereen Ratinassa pelattavaan otteluun löydät täältä.