PAVE:ssa kannustetaan lapsia jalkapallon pariin harraste- ja perhefutiksen avulla

Julkaistu

  • Seuratoiminta

Nykyään 70- ja 80-lukujen jalkapallolegenda Atik Ismail valmentaa iisalmelaisessa PAVE:ssa, jonka onnistunut harrastefutiskonsepti on houkutellut lajin pariin satoja lapsia. 

Ismail kertoo, että vuonna 2019 PAVE:n Markku ja Tommi Röntynen sekä Jukka Pääkkönen päättivät käynnistää seurassaan lapsille suunnattua matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Silloin mukaan kysyttiin myös Ismailia, joka oli valmentanut paikkakunnan kilpaseura PK-37:ssä vuosien ajan.

- Oli mulle hirveän positiivinen yllätys, että lapsia tuli pilvin pimein mukaan. Yli sata lasta, Ismail kertoo.

Harrastefutiksen suosio ei jäänyt pelkkään alkuinnostukseenkaan. Ismail kertoo, että lukuun ottamatta joitakin korona-ajan poikkeuksia on harjoituksiin tullut joka kerta 40-100 lasta. Toimiva ja lapsia houkutteleva konsepti ei syntynyt sattumalta, vaan sitä suunniteltiin ja ideoitiin tarkasti etukäteen.

- Mietittiin, että annettaisiin lapsille valvottu ympäristö harrastaa, vähän kuin nykypäivänä kadonneet pihapelit olivat aikoinaan. Meillä oli ajatus siitä, että PAVE:n harrastefutiksen pitäisi olla mahdollisimman edullinen. Kun saatiin yhteistyökumppaneita vähän mukaan ja avustusta tuli sekä Palloliitosta että ihan valtion opetus- ja kulttuuriministeriöstä asti, jää koko kauden harrastusmaksuksi 20 euroa, Ismail iloitsee.
 
PAVE:n harrastefutis pyörii kerran viikossa, nyt talvella torstai-iltaisin, joten se ei vaadi vetäjiltä liikaa aikaa. Tavallisissa harjoituksissa kentällä on 6-7 ohjaajaa, ryhmiä ikäluokittain neljä tai viisi, ja kussakin ryhmässä on 10-15 lasta. 
 
Ismail kertoo, että harrastefutiksen perusideana on pitää harjoitukset hyvähenkisinä. Alkulämmittelyiden ja leikkien jälkeen lasten annetaan pelata mahdollisimman paljon.
 
- Aika valmiit sapluunat tässä kolmessa vuodessa on syntynyt. Meillä on ollut apuohjaajina joitakin PAVE:n edustusjoukkueen pelaajia, ja perhefutiksessa on ollut pelaajien lapsia mukana. Se on ollut aika luontaista, Ismail kertoo.

Harrastefutiksessa on ensisijainen pyrkimys saada aikaan tasaisia pelejä ja kaikille mukana oleville onnistumisia sekä mukavia jalkapallokokemuksia. 

- PAVE:ssa meidän yhteinen näkemyksemme on sosiaalinen. On kavereita, jotka tuntevat epäonnistumisen häpeää, ja heitä haluamme rohkaista. Jokainen kehittyy iästä huolimatta eri tavalla, ja Suomen jalkapallossa on paljon esimerkkejä pelaajista, jotka eivät ole olleet lapsitähtiä vaan kehittyneet vähän myöhemmässäkin vaiheessa, Ismail painottaa.
 
Viime talvena PAVE:ssa ryhdyttiin miettimään tapoja kehittää harrastefutista entisestään. Silloin seuran puuhahenkilöt kuulivat Palloliiton perhefutiskonseptista, jonka avulla seurat voivat osallistaa harrastukseen entistä nuorempia lapsia vanhempineen. Seura päättikin osallistua Palloliiton aiheesta järjestettyyn teams-koulutukseen. 
 
- Olen Palloliitolle vilpittömästi kiitollinen tästä koulutuksesta. Ennen kaikkea saatiin vanhemmatkin mukaan liikkumaan ja leikkimään, Ismail kehuu. 

Palloliiton Perhefutis
 
- Perhefutis on lapsen ja vanhemman yhteinen, suosittu harrastus, jossa nautitaan liikunnasta monipuolisesti ja turvallisesti ilman suorituspaineita.
- Perhefutiksessa lapset ja vanhemmat pääsevät tutustumaan jalkapalloon sekä liikkumaan ja leikkimään yhdessä sitä varten rakennetussa ympäristössä.
- Toiminta opettaa lapselle liikkumisesta ja vuorovaikutuksen perussäännöistä leikkien ja kisailujen muodossa.
- Valtakunnallinen Perhefutis-toiminta on myös osa Palloliiton Volkswagen-yhteistyökumppanuutta.


Paikkansa harrastefutis iisalmelaisessa jalkapallossa siis täyttää, mutta huippupelaajia kerran viikossa pelaamalla ei tietenkään synny. Sen Ismail vanhana huippufutaajana toki hyvin tietää, joten hyvien suhteiden säilyttäminen kaupungin kilpaseuroihin on PAVE:lle tärkeää. Futiskärpäsen kunnolla puraisemat lapset ohjataan PAVE:n harrastetreeneistä mukaan kaupungin kilpailullisempien seurojen, PK-37:n ja Klubi-36:n toimintaan.
 
- Ollaan huomattu, että tänä päivänä aika moni nauttii ihan tästä kerran viikossa pelaamisesta, mutta toisaalta olen henkilökohtaisesti painottanut, että ne, joilla on hyvä intohimo ja rakkaus lajiin, menevät eteenpäin. Joitakin on aina lähtenyt, ja kyllä me pyrimme kannustamaan lapsia siihen, että he saisivat jatkuvammankin innon jalkapalloiluun, Ismail huomauttaa.

Entisellä hyökkääjällä on urheilutaustaa futiksen lisäksi myös yleisurheilun ja käsipallon parista. Ismailin mukaan monipuolisesta liikunnallisuudesta syntyvä rytmi, koordinaatio ja motoriikka on nuorille urheilijoille hyvin tärkeää.

- Olemme kannustaneet lapsia harrastamaan muutakin liikuntaa kuin jalkapalloa. Ettei ihan pienestä pitäen tehtäisi vain yhtä juttua, Ismail sanoo.

“Jalkapallo ei ole ottanut multa mitään pois”

Kaikista lajeistaan eniten kiitollinen Ismail on kuitenkin jalkapallosta. Futis on antanut Ismailille niin paljon eväitä elämään, että lasten ohjaaminen ja kannustaminen lajin pariin on hänelle selvästi sydämen asia. 

- Jalkapallo ei ole ottanut multa mitään pois, se on ihan fakta. Se on antanut minulle paljon muistoja, toisten hyväksymistä ja opetusta kohti yhteisöllisyyttä. Ne eivät ole aina olleet niin helppoja ja itsestäänselvyyksiä. Jokainen juniorivalmentajani on antanut tilaa erilaisille yksilöille ja ollut kannustavainen sekä rohkaiseva. Heihin kuului esimerkiksi legendaarinen huoltaja Gunnar Yliharju, joka vei meidät A-nuorten Suomen mestaruuteen, Ismail muistelee.

“Gunun” lisäksi Ismail ehti värikkäällä peliurallaan tutustua moniin muihinkin mielenkiintoisiin hahmoihin, joista osa vaikuttaa suomalaisessa jalkapallossa yhä edelleen.

- Iloisena katson nykyisen maajoukkueen pelejä. Maajoukkueen valmentaja Markku Kanerva pelasi mun kanssa vuosina 83-84. “Rive” aloitti hyökkääjänä ja oli kopissa aina hiljainen kuuntelija, joka ei montaa lausetta sanonut, Ismail nauraa.

Paitsi ihmissuhteita ja liikunnallista elämäntapaa, on jalkapallo antanut Ismailille muutakin. Hän kuvailee lajin pelaamisen vaativan hahmottamista “aina varpaasta aivojen ylimpään nurkkaan”.

- Jalkapallosta saatu avaruudellinen hahmotuskyky on antanut itselleni eväitä muuhunkin luovuuteen kuin jalkapalloon, kuten taiteeseen ja kirjallisuuteen, muun muassa kirjoja ja runoja oman peliuransa jälkeen julkaissut Ismail uskoo.

Ismail kertoo, että hänen oma kannustava lauseensa nuorille futaajille on vähän negatiivinenkin. Sen viisauden hän kuitenkin kehottaa pitämään mielessä erityisesti silloin, kun on vaikeaa.

- Kukaan ei koskaan ole kesyttänyt palloa täydellisesti. Ei edes Lionel Messi! Hänkin joskus epäonnistuu, Ismail muistuttaa.

PAVE:n harrastefutiksesta lisää tietoa seuran nettisivuilla >>