Otteluraportti: Mikä trilleri! Åland United 0-2 tappioasemasta voittoon ja finaaliin

Hurjan jännittävässä Suomen Cup -finaalipaikan metsästyksessä Åland United nousi 0-2 tappioasemasta koko ottelun voittoon.

ÅLAND UNITED – KUPS 2-2 (1-2), RPK 4 - 3

Åland Unitedin ja KuPS:n välinen ottelu tarjosi katsojilleen elämyksen. KuPS:n päävalmentaja Ollipekka Ojala sanoitti tätä hyvin.

– Yksi kovimmista, vauhdikkaimmista ja laadukkaimmista naisten otteluista, joissa olen ollut valmentajana, Ojala kuvaili päivän ottelua.

Åland Unitedin ja KuPS:n ottelussa Kuopion joukkue hallitsi selvästi ensimmäistä puoliaikaa. KuPS:lta nähtiin aggressiivista prässiä ja paljon laukauksia. Kun 10 minuuttia oli pelattu, Aino Kröger pääsi laukomaan komean kierrepallon vasempaan yläkulmaan. Heti tämän perään Gentjana Rochi veti ylärimaa nuolevan laukauksen vain hitusen maalin yli.

Rochi sai kuitenkin hetkensä, kun puolen tunnin jälkeen KuPS sai pilkun, josta Rochi latasi pallon varmasti vasempaan alakulmaan. Åland Unitedin maalivahti Anna Tamminen oli tähän asti tehnyt todella hyviä torjuntoja, mutta ei oikeasta aavistuksesta huolimatta aivan pystynyt venymään Rochin laukaukseen saakka.

KuPS:n valmentaja Ojala yhtyy ajatukseen KuPS:n hallinnasta pelin alkupuoliskolla.

– Eka jakso oli vahvasti meidän hallussamme, ja 2-0 maalin jälkeen oli kyllä tilaisuus saada 3-0-maali, jolla olisimme voineet niitata koko pelin, Ojala kommentoi.

Ensimmäisen puoliajan viimeiset minuutit venyivät, kun Åland United sai vapaapotkun aivan boxin kulmalta. Pallo ei aivan tästä vielä maaliin jysähtänyt, mutta ÅU sai vielä kulmapotkun, jonka jälkitilanteessa Monica Hagström sai pussitettua poukkoilevan pallon maaliviivan paremmalle puolelle, ja kavensi tilanteen 1-2.

– Toisella puoliajalla ottelu oli huomattavasti tasaisempaa, ja KuPS ei hallinnut enää peliä samalla tavalla. 68 minuutin kohdalla nähtiin todella hyvä maalipaikka Åland Unitedilta, kun kotijoukkue taisteli tiensä aivan keltaisen vierasjoukkueen maalin eteen. Viimeisin veto osui kuitenkin tolppaan.

Toisen puoliajan loppumetreillä koko tarina muuttui trilleriksi, ja katsojille todella tarjoiltiin henkeäsalpaavan jännittäviä tilanteita yksi toisensa jälkeen. Virallisen otteluajan viimeisillä minuuteilla Åland Unitedin nopea Ode Fulutudilu pääsi painamaan päätyyn, mutta ei aivan saanut vetoa aikaiseksi. Tästä tilanteesta koitui kuitenkin kulmatilanne, jossa koko ÅU:n joukkue nousi keltaisten päätyyn. Tilanteesta ei syntynyt maalia, vaan KuPS:n vastahyökkäys.

Åland United sai tilanteen pelastettua, ja pääsi pian taas vastapuolen päätyyn. Tässä vaiheessa pelattiin jo lisäaikaa, ja kotijoukkue tarjosi yleisölleen parasta herkkua, kun Emelie Johansson onnistui tasoittamaan tilanteen 95. peliminuutilla!

Lisäajalla molemmat joukkueet näyttivät voitonnälkäänsä, ja Wiklöf Areenalla nähtiin erittäin sielukasta ja aktiivista pelaamista läpi täyden jatkoajan ja edettiin aina rangaistuslaukauksiin asti. Tasainen kamppailu ratkesi kotijoukkueen voitoksi, kun neljä viidestä ÅU:n laukojasta sai pallot KuPS:n verkkoon – siinä missä KuPS onnistui upottamaan vain kolme. Tämä, jos mikä oli satumainen nousutarina, kun Åland United onnistui kapuamaan itsensä 0-2 tappioasemasta voittoon ja Suomen Cupin finaaliin!

Hurjassa maratonissa vaadittiin molemmilta joukkueilta paljon kestävyyttä, ja palautuminen ensi viikon otteluihin saattaa olla haastavaa. Ojala uskoo, että vaikka tällainen ottelu vie fyysisesti joukkueen voimia, niin se tulee lopulta kasvattamaan joukkuetta henkisesti paljon.

– Uskoisin, että kun tällainen kokemus käännetään voimavaraksi, niin KuPS tulee olemaan vaikea joukkue voittaa loppukaudella, Ojala totesi.