Takaisin
27.12.2018 klo 11.00

Nora Heroum elää unelmaansa AC Milanissa Italiassa

Jaa:

Ⓒ Jussi Eskola

Nora Heroum on pelannut A-maajoukkueessa 63 ottelua ja ulkomailla kahdessa hyvin erilaisessa jalkapallokulttuurissa. Silti kausi 2018-2019 on päässyt yllättämään helsinkiläisen.

Nora Heroum on itähelsinkiläisen FC Viikinkien kasvatti. Hän pelasi Naisten Liigaa pääkaupunkiseudulla HJK:ssa ja FC Hongassa ennen muuttoaan Ahvenenmaalle Åland Unitedin riveihin kaudeksi 2014.

 

Seuraava etappi oli Tanska ja Fortuna Hjørring, jossa hän pelasi vuoteen 2017. Keväällä 2018 ”Snöge” voitti Italian Serie A:n hopeaa Brescian kanssa. Uran, ainakin ulkopuolisen silmin, merkittävimmän muutoksen aika oli pian edessä.

 

- Jo pitkään kulki huhuja, että AC Milan haluaisi joukkueen naisten Serie A:han ja heidän pitäisi tätä varten ostaa liigapaikka joltain seuralta Milanon lähialueelta. He ostivat sen lopulta Brescialta. He ottivat yhteyttä pelaajiin keitä he halusivat joukkueeseensa ja minä olin yksi heistä. Kyseessä oli minusta mielenkiintoinen projekti ja olin mahdollisuudesta todella innoissani, Heroum kertaa.

 

Suomalaiset Tuija Hyyrynen ja Sanni Franssi saivat olla mukana historiallisella kaudella viime vuonna, kun Juventuksen naiset olivat ensimmäistä kertaa Serie A:ssa. Heroum elää nyt siis samassa tilanteessa. 

 

- On iso asia, kun suurseura tekee ensimmäistä kertaa naisten joukkueen. Sen huomaa kaikessa. AS Roma teki sen yhtä aikaa meidän kanssa täksi kaudeksi ja Internazionale saattaa olla seuraava. Heidän naisten joukkueensa tekee nousua Serie B:stä. Tämä suuntaus vie ehdottomasti naisten sarjan tasoa eteenpäin. 

 

- Helppo esimerkki on verrata Brescian ja AC Milanin naisten toimintaa. Treeniolosuhteet ja kaikki mahdollisuudet ovat paljon paremmat, panostus on ihan eri luokkaa. Nämä seurat ovat niin kilpailunhaluisia, että he haluavat myös naisten joukkueensa menestyvän. Miestenkin joukkueet saavat tästä positiivista huomiota.

 

AC Milanin miehet ja reservit harjoittelevat Milanellossa, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kaikki loput joukkueet, mukaan lukien naiset, ovat Vismaran harjoituskeskuksessa.

 

- Se on suljettu alue, jonka porteilla on ovimiehet. Siellä on monia kenttiä, kuntosaleja, fysiot, lääkärit ja kaikki mahdollinen. Jos tulee joku pienikin vaiva, niin se hoidetaan heti. Saamme harjoitella täysin rauhassa ja ammattimaisesti. Valmentajiakin on useita, kuten henkilökohtaisia valmentajia.

 

24-vuotias Heroum on siis täysi ammattilainen. Esimerkkipäiväksi kuvailemaan arkeaan hän valitsi pyynnöstä maanantain 17.12. Viikonloppuna oli ollut peli, joten ohjelmassa oli palauttava päivä, joka alkaa Vismarassa klo 10.

 

- Olen tuolloin viimeistään klo 9.30 kopilla vaihtamassa vaatteita ja käymme yhdessä nopeasti läpi viikonlopun peliä. Maanantaisin meillä on yleensä aina ensimmäisenä 45 minuutin jooga ja venyttelyharjoitus. Salilta menemme kentälle ja on palloharjoitus. Yleensä menen näiden jälkeen hierontaan tai johonkin hoitoon, jos tarvis.

 

- Tiistaisin taas on videopalaveri, josta mennään salille ja sen jälkeen futiskentälle. Olen aika pitkän ajan treenikeskuksessa joka päivä.

 

Uusi haaste

 

Syksy on ollut Nora Heroumille aivan erityinen. Jos muutokset eivät vielä riittäneet, niin päävalmentaja Carolina Morace järjesti niitä vielä lisää.

 

- Meillä oli toiset treenit ja hän tuli luokseni. ”Nora, et sinä ole keskikenttäpelaaja. Minulle olet puolustaja ja niin tulemme tekemään.” Niin hän sanoi ja olen pelannut kaikki pelit oikeana tai vasempana pakkina ensimmäistä kertaa elämässäni, Heroum sanoo äänessään selvästi vieläkin hämmästystä.

 

- Aluksi olin aivan shokissa. Mutta, mutta, olen tykännyt. Saan paljon palloa, pääsen avaamaan peliä ja olen nouseva puolustaja. Olo on kuin pikkutytöllä. Olen harjoitellut uudenlaisia asioita, kun en tietenkään ole ennen harjoitellut puolustuslinjan kanssa. Uusi pelipaikka on ollut mukava, mutta ajattelen silti itse olevani enemmän keskikenttäpelaaja kuin pakki.

 

Heroum voitti viime kaudella Brescian kanssa hopeaa, mutta hän ei kuulunut joukkueen runkopelaajiin. Peliminuutit tulivat pääosin vaihdosta, toisin kuin nyt. Tällä kaudella Heroum on avannut kauden kymmenestä ottelusta yhdeksän ja tullut kerran vaihdosta sisään.

 

- On vaikeaa sanoa pelaanko elämäni parasta jalkapalloa, kun pelipaikka on niin eri. Tämä kausi on lähtenyt hyvin käyntiin, kuten myös joukkueelta. Mutta kyllä, pelaan henkilökohtaisesti hienoa kautta.

 

Italialaista jalkapalloa pidetään äärimmäisen taktisena. Heroum vahvistaa, että sama pätee myös heidän joukkueeseensa. 

 

- Ehdottomasti. Tiesin viime kaudella, että taktiikka on tärkeää, mutta olin vielä hieman sooloilija. Uskon, että se myös kostautui minulle siinä, etten saanut niin paljon peliaikaa. Joukkueessa jokainen tietää oman roolinsa kentällä ja taktisia asioida käydään paljon läpi harjoituksissa. 

 

 Välillä mietin, että minun pitäisi kirjoittaa esimerkiksi kulmakuvioita käsiin, Heroum naurahtaa.

 

Heroum lähti pääkaupunkiseudulta vuonna 2014 ja on sen jälkeen pelannut Ahvenanmaalla, Tanskassa ja nyt Italiassa. Hän myöntää, ettei jokainen päivä ole helppo, mutta positiivinen elämänasenne auttaa.

 

- Olen spontaani luonne ja lähden helposti uusiin juttuihin. Sen vuoksi minun ei ollut vaikea lähteä Tanskaan ensimmäistä kertaan. Englantini ei ollut silloin kovin hyvää ja tajusin oikeastaan vasta paikan päällä, että täällä sitä nyt todella ollaan. Positiivisuudella on iso merkitys. Tietysti perhettä ja ystäviä on välillä ikävä, mutta olen ollut niin onnekas, että he ovat käyneet tervehtimässä minua, kun en itse niin usein pääse Suomeen.

 

- Matka on kasvattanut minua myös ihmisenä paljon. Vaikuttaa varmasti pelaamiseenkin, kun olen vahvistunut persoonana. Nämä kaikki asiat ovat auttaneet osaltaan siinä, että tämä kausi on mennyt niin hyvin. 

 

Italian Serie A:ssa pelaa suomalaisista Heroumin ja Hyyrysen lisäksi Tavagnaccossa urakoiva Heidi Kollanen ja Sassoulon Riikka Hannula.

 

Maajoukkue Kyprokselle

 

Suomen naisten maajoukkue avasi valmistautumisen syksyllä 2019 alkaviin EM-karsintoihin marraskuussa Kiinan kansainvälisessä turnauksessa. MM-karsinnat olivat päättyneet kuukausi aiemmin pettymykseen, mutta Yongchuanissa Anna Signeulin joukot pelasivat hyvät ottelut Thaimaata, Kiinaa ja Portugalia vastaan.

 

- Se oli todella hyvä leiri ja turnaus. Jokainen sai peliaikaa ja mahdollisuuden näyttää. Meillä on tasainen joukkue ja kaikki pelasivat hyvin. Seuraava tavoitteemme on EM-kisoissa ja valmistautuminen jatkuu tammikuussa, Heroum toteaa.

 

Helmarit matkaa 15. tammikuuta Kyprokselle ja kohtaa Tanskan maaottelussa 21.1. EM-karsintalohkot Englannissa kesällä 2021 pelattavaan lopputurnaukseen arvotaan 21. helmikuuta.

 

- En osaa vielä sanoa miten uusi pelipaikkani seurajoukkueessa tulee vaikuttamaan, mutta henkilökohtaisesti tavoitteeni on saada karsintajoukkueesta iso rooli. Otan vastaan myös paikan puolustajana, kummalla laidalla vain, jos niin halutaan, Heroum naurahtaa.