Takaisin
4.9.2020 klo 15.02

Naisten Suomen Cup saa lokakuussa uuden mestarin - TiPS ja Åland United tavoittelevat ensimmäistä cup-voittoaan

Jaa:

Naisten Suomen Cupin finaali pelataan 4.10. Myyrmäen jalkapallostadionilla. Naisten Suomen Cupia on pelattu vuodesta 1981 lähtien, mutta tänä vuonna Suomen Cup saa varmuudella uuden mestarin. Molemmat finaalijoukkueet siis tavoittelevat ensimmäistä cup-voittoaan. 

Finaalijoukkueilla lyhyt Cup-historia

Naisten Suomen Cupissa kaikkien aikojen eniten mestaruuksia on ylivoimaisesti napsinut HJK. Myös viime vuonna HJK juhli Suomen Cupin voittoa. Finaalissa sillä oli vastassaan ensi kertaa cupin finaaliin edennyt Åland United. Finaaliottelun ratkaisuosuma nähtiin jo 15. otteluminuutilla, kun Klubin Emmaliina Tulkki laukoi pallon maaliin Jutta Rantalan keskityksestä. 

Kaudella 2018 Suomen Cupia ei naisten puolella pelattu sarjauudistuksen takia. Sitä edeltäneellä kaudella ahvenanmaalaisten matka katkesi puolivälierissä FC Hongan toimesta. 

TiPS:a taas ei ole ennen tätä kautta Suomen Cupin loppuottelussa nähty. Lähimpänä se on finaalipaikkaa ollut kaudella 2019, jolloin se ylsi cupin puolivälieriin. Puolivälieräottelussa vastassa oli tämän kauden kovin kilpakumppani Åland United, joka voitti ottelun lukemin 2-3. Molemmilla joukkueilla on siis edessään historiallinen tilaisuus. 

Åland United nippu kovempi kuin koskaan

Cup-menestyksen historiaa merkityksellisempää on joukkueiden tämän kauden kunto. Kuka tahansa naisten jalkapalloa seuraava tietää, että finaalin asetelma tällä kaudella on hyvin kutkuttava. TiPS ja Åland United ovat tällä hetkellä Kansallisen Liigan kärjessä vain kolmen pisteen erolla toisiinsa. Kumpikin joukkue on suoriutunut sarjassa tasaisen vahvasti, ja molemmat joukkueen kuuluvat liigan mestarisuosikkeihin. 

Åland Unitedin joukkueesta löytyy monia kokeneita pelaajia, jotka kykenevät pitämään pakan kasassa myös tiukoissa paikoissa. Puolustuslinjasta löytyy mm. 124 maaottelua pelannut Anna Westerlund sekä niin ikään maajoukkuenainen Tiia Peltonen. Kovassakaan paineessa ei murru myöskään Åland Unitedin viisi maaottelua pelannut 25-vuotias maalivahti Anna Tamminen.

Kovia naisia löytyy myös ahvenanmaalaisten hyökkäyslinjasta. Signy Aarna on Viron maajoukkueen pelaajia ja Ode Fulutudilu edusti Etelä-Afrikkaa vuoden 2019 MM-kisoissa. Joukkueen kantavia voimia on myös Suomen kentillä paljon kokenut espanjalaiskeskikenttäpelaaja Rosa Maria Herreros Ossorio. Rehellisesti sanoen Åland Unitedin nipusta ei heikkoja lenkkejä löydy ollenkaan. 

TiPS vuosi vuodelta kovempi

Siinä missä Åland United vilisee kokeneita vastuunkanatajia, on TiPS täynnä tulevaisuuden lupauksia. 19-vuotias Oona Siren kykenee hallitsemaan keskikenttää ja tuomaan palloa menestyksekkäästi hyökkäyssuuntaan. Siren tekee otteluissa valtavan määrän töitä molempiin suuntiin. Kaksoissisko Emmi Siren taas vaikuttaa joukkueen puolustuspäässä. 

Valitettavasti joukkueen paras maalintekijä, kapteeni Roosa Ariyo loukkaantui heinäkuussa pelatussa ottelussa JyPK:a vastaan. Vastuunkantajia on kuitenkin löytynyt TiPS:n nuorista lupauksista. Sirenien tapaan 19-vuotias hyökkääjä Nora Lehto viimeisteli jo kauden neljännen maalinsa viime viikolla Ilvestä vastaan. Lehdon ja Sirenien 01-syntyneiden ikäluokka onkin Tikkurilassa eräänlainen kultainen sukupolvi, ja monet tämän ikäluokan pelaajat ovat edustaneet myös Suomea tyttömaajoukkueissa. Koko Kansallisen Liigan syöttöpörssin jaetulta ykkössijalta löytyy TiPS:n keskikenttäpelaaja Elli-Noora Kainulainen, joka siirtyi joukkueeseen PK-35 Vantaan riveistä tälle kaudelle. Mielenkiintoisen lisän joukkueeseen tuo myös kesken kauden Tikkurilaan saapunut jenkkihyökkääjä Vanessa Kara

TiPS:n nuoren joukkueen runko on ollut kasassa jo pitkään, ja Petteri Kaijasillan johdolla vantaalaiset onnistuivat kaudella 2019 jo nousemaan pääsarjatasolla mitaleille. Kaudelle 2020 puikkoihin astui suomalaisiin jalkapallolegendoihin lukeutuva Pauliina “Pade” Miettinen. Paden johdolla TiPS on noussut aivan uudelle tasolle.

Joukkueiden tarkastelu osoittaa, että kauden 2020 naisten Suomen Cupin finaalia voidaan siis hyvällä omalla tunnolla kutsua kahden kovan kohtaamiseksi.