Takaisin
15.10.2021 klo 14.38

Naisten Suomen Cup huipentuu finaaliin

Jaa:

Ⓒ Kalevi Hämäläinen

Naisten Suomen Cup huipentuu lauantaina Olympiastadionilla ja silloin selviää, matkaako mestaruuspokaali tänä vuonna Vantaalle vai Ahvenanmaalle. Loppuottelussa vastakkain asettuvat PK-35 Vantaa ja Åland United. Ottelu alkaa klo 13:00 ja lähetys on katsottavissa JIM-kanavalta klo 12:30 alkaen. 

 

Vuosi 2021 on ollut merkittävä, sillä jalkapallo naisten lajina on täyttänyt 50 vuotta ja Naisten Suomen Cupin mestaruuspokaalia on jaettu vuodesta 1981, eli 40 vuoden ajan. Eniten Suomen Cupin mestaruuksia itselleen on kerännyt Helsingin Jalkapalloklubi, jolla pokaali on käynyt 17 kertaa. PK-35 Vantaa on mestaruuksien kahminnan kakkonen neljällä loppuottelun voitollaan ja Åland United tuuletti viime vuonna Suomen Cupin voittoa ensimmäistä kertaa. Lauantain ottelusta on odotettavissa todella tiukkaa kamppailua, kun hallitseva Suomen Cupin mestari Åland United lähtee uusimaan mestaruuttaan erittäin nälkäistä PK-35 Vantaata vastaan. 

PK-35 Vantaa on valmiina kauden tärkeimpään otteluun

PK-35 Vantaa on historiansa aikana voittanut Suomen Cupin neljä kertaa, vuosina 2011, 2012, 2013 ja 2016. Vantaalaiset nähtiin edellisen kerran loppuottelussa vuonna 2017, mutta joukkue kärsi silloin tappion HJK:lle. PK-35 Vantaa on ollut yksi naisten pääsarjatason menestyksekkäimmistä joukkueista, onhan sillä Kansallisen Liigan mestaruuksia taskussaan seitsemän kappaletta. Viimeisimmiltä vuosilta vantaalaisilta ei ole nähty aivan kärkimenestystä. Viikko sitten pelattiin tämän kauden Kansallisen Liigan päätöskierros ja PK-35 Vantaa sijoittui lopulta sarjataulukon viidennelle sijalle. Joukkue onkin varmasti todella latautunut lähtiessään kauden tärkeimpään otteluun lauantaina.

PK-35 Vantaa selvitti tiensä Cupin finaaliin tiukan välieräottelun päätteeksi, kun ratkaisu nähtiin vasta rangaistuspotkukilpailussa. PK-35 Vantaan ykkösmaalivahti Velma Oikarinen nousi välierissä joukkueensa sankariksi torjuen kaksi rankkaria. Punamustien epäonneksi Oikarinen loukkaantui Kansallisen Liigan ottelussa syyskuun alussa juuri Åland Unitedia vastaan pelatussa ottelussa ja on oletettavasti sivussa myös Suomen Cupin finaalista. PK-35 Vantaan veräjänvartijana on viimeisimmissä otteluissa nähty Pauliina Tähtinen, joka on aiemmin tällä kaudella pelannut JYPK/2:n kanssa Naisten Kakkosta. Tähtisellä on pitkä kokemus naisten pääsarjan otteluista aiemmilta vuosilta. 

PK-35 Vantaan pelaajakaartista katseet kannattaa kohdistaa erityisesti joukkueen kapteeniin ja keskikentän moottoriin Sanna Saariseen sekä hyökkäyspään nuoriin ja monipuolisiin pelaajiin Oona Seveniukseen ja Wilma Forsblomiin. Sanna Saarinen kuuluu joukkueen kokeneimpaan pelaajakaartiin ja on saavuttanut PK-35 Vantaan paidassa kaikkiaan seitsemän Suomen mestaruutta, neljä Suomen Cupin voittoa ja kaksi liiganousua. Saarinen johtaa esimerkillään ja on tärkeä palanen joukkueen pelaamisessa. Yhdessä Roosa Bröijerin ja Tia-Maria Jaakonsaaren kanssa kanssa PK-35 Vantaan keskikenttä on terävä ja hyökkäyssuuntaan yllätyksellinen. 

Joukkueen nuoria lupauksia ovat Oona Sevenius ja Wilma Forsblom, jotka ovat kunnostautuneet kuluneella Kansallisen Liigan kaudella joukkueen selkeimpinä maalintekijöinä. Forsblom viimeisteli kauden aikana 12 ja Sevenius 13 maalia. Forsblom odottaa Cupin finaalista tapahtumarikasta ja kovaa peliä. 

 - Meillä on aina ollut aika isonumeroisia pelejä Åland Unitedia vastaan, niin varmasti tulee paljon maaleja. Peliin tulee olemaan todella kova lataus, koska tämä on meille kauden tärkein ottelu. Olisi tosi hienoa päästä voittamaan Cupin finaali ja se on ollut minulle henkilökohtainen unelma. 

Åland United hakee toista mestaruutta putkeen

Hallitseva Suomen Cupin mestari Åland United on selvittänyt tiensä jo kolmatta vuotta peräkkäin Cupin loppuotteluun. Viime kaudelta Ahvenanmaalle rantautui tulpamestaruus, sillä joukkue sai tuulettaa myös Kansallisen Liigan voittoa. Tänä vuonna Åland United sijoittui Kansallisessa Liigassa kolmanneksi. 

Åland United kertoo verkkosivuillaan, että joukkue valmiina antamaan kaikkensa Suomen Cupin finaalissa ja joukkue lähtee uusimaan mestaruutta. Jokainen joukkueeseen kuuluva haluaa päättää kauden 2021 Suomen Cupin voittoon. Ahvenanmaan leirissä on kärsitty pienistä loukkaantumisista, kun Sarah Troccoli, Selma Viktorsson ja Mariana Jaleca ovat kukin kuntouttaneet omia vaivojaan, mutta ovat näillä näkymin pelikunnossa lauantaina. 

Kansallisen Liigan viimeinen ottelu viime viikonlopulta oli Åland Unitedilta rikkonainen ja joukkue kärsi selvän 0-3-tappion HJK:ta vastaan. Ottelun kulkuun ja pelaajien suorituksiin saattoi vaikuttaa se, että joukkue oli jo varmistanut sijoituksensa Kansallisen Liigan kolmanneksi, eikä ottelun lopputuloksella ollut sijoituksen kannalta ahvenanmaalaisille merkitystä. Lauantaina nähdään, saako Åland United pelinsä vielä viimeisen kerran tälle kaudelle kasaan, sillä edellisen ottelun taso tuskin riittää loppuottelun voittoon.

Maalinteossa ahvenanmaalaisten joukkueesta ylivoimaisesti vaarallisin on ollut Cassandra Korhonen, joka viimeisteli Kansallisessa Liigassa 21 maalia. Korhonen on suorastaan tuulen nopea ja tunnettu pystyjuoksuistaan vastustajan puolustuslinjan taakse. Hyökkääjälle ei kannata antaa tilaa, eikä linjalla ole varaa virheisiin, sillä Korhonen hakee ahnaasti paikkoja läpiajoilleen, ja maalivahdit ovat olleet pääasiassa täysin neuvottomia Korhosen tarkan viimeistelyn edessä. Toisaalta, jos Korhosta pyritään liikaa pelaamaan pois tilanteista, pystyvät keskikentältä erityisesti Dana Leskinen ja Sarah Troccoli ratkaisuihin kaukaakin. Puolustuksen tasapainon tulee siis säilyä Åland Unitedia vastaan. Toppari Anna Westerlund on Åland Unitedin puolustuksen lukko, mutta pystyy myös antamaan loistokkaita pitkiä syöttöjä jopa suoraan vastustajan linjan taakse. Erinomaisen pelin avaamisen lisäksi Westerlundia kannattaa seurata ahvenanmaalaisten erikoistilanteissa. Toppari viimeisteli tällä kaudella Kansallisessa Liigassa kahdeksan maalia ja valtaosa syntyi juuri erikoistilanteista. 

Tällä kaudella Kansallisessa Liigassa yhdeksän maalia viimeistellyt Dana Leskinen kertoo, että naisten Suomen Cupin finaali on joukkueelle yksi kauden tärkeimmistä otteluista ja että joukkue hakee kultaista mitalia kaulaansa ottelun päätteeksi.

 - Finaaliin satsataan täysiä. Merkitsee todella paljon sekä seuralle että joukkueelle, että saadaan toinen Cupin mitali. Jokaisen pelaajan yksilösuoritus muodostaa kokonaisuuden, miten joukkue pärjää. Itse tietenkin annan kaikkeni!