Naisten SM-sarjan viikkoraportti 8.7.

Naisten SM-sarjassa nähtiin lauantaina 5.7. kaksi piristävää yllätystä. Häntäpään Ilves otti pitkästä aikaa voiton, ja puolestaan sarjakärki FC United antoi muille tasoitusta kotitappion verran. FC United säilytti silti piikkipaikkansa, mutta MPS nousi joukkueen kanssa jo tasoihin.
      MPS pysäytti FC EspoonLauantain kärkikamppailussa toisensa kohtasivat Malmin Palloseura ja FC Espoo. Joukkueet lähtivät otteluun tasapisteistä sarjan toiselta ja kolmannelta sijalta. Voitolla olisi kumman tahansa ulottuvissa piikkipaikka - tosin sarjakärki FC Unitedin olisi sitä varten hävittävä.Ottelu alkoi Helsingin Pukinmäessä tasaisena. Naiset puursivat keskikentällä ilman sanottavampaa painostusta kumpaankaan päätyä kohden. Kunnon maalipaikkoja ei ollut millään syntyäkseen, vaan kädenvääntö keskiympyrässä jatkui aina avausjakson loppuminuuteille asti.Juuri ennen taukovihellystä MPS sai sitten aikaan muutaman kunnon paikan ja ahdisti FC Espoon tosissaan nurkkaan. Ensin Mari Ingman ajoi läpi, mutta espoolaisvahti Katri Savipakka onnistui torjumaan keskikenttäpelaajan viimeistely-yrityksen. Hetkeä myöhemmin pallo pomppi taas vaarallisesti vierasjoukkueen alueella. Pauliina Miettisen tykki ponnahti kuitenkin tolppaan ja siitä ulos. Taukolukemat olivat siis 0-0.Toisella puoliajalla kotijoukkue MPS nousi rohkeammin espoolaismaalille ja pakotti vieraat vetäytymään. Maali tuntui roikkuvan ilmassa, kun erityisesti vaihtopelaaja Jenni Sibelius haki hiki hatussa paikkaa johto-osumalle. FC Espoo puolusti ansiokkaasti aina 72. minuutille asti, kunnes Sibeliuksen raataminen viimein tuotti tulosta. Sibelius pääsi antamaan loistavan maalisyötön takatolpalle, josta Susanna Heikkilä ei enää erehtynyt. Heikkilä laukoi kotijoukkueen 1-0 -johtoon.MPS:n johtoasemassa FC Espoon yritykset jäivät hengettömiksi, eikä varsinaisia vaaran paikkoja ollut malmilaismaalilla lainkaan. Toisessa päässä sen sijaan Savipakalla riitti töitä estää MPS:n lisäosumat. MPS otti siis vahvalla puurtamisella pisteet kotiottelustaan lukemin 1-0. Joukkue kipusi sarjataulukossa ohi FC Espoon, mutta jäi vielä odottamaan tulostietoja Pietarsaaresta ennen sijoituksen varmistumista.FC Unitedille ensimmäinen kotitappioPietarsaaressa hallitseva mestari FC United emännöi Sporting Club Raision vierailua. Kotijoukkueen esitykset olivat olleet vakuuttavia: FC United oli hävinnyt vain vieraissa Malmin Palloseuralle. Aiheellisesti joukkue piti sarjan ykköspaikkaa hallussaan. SCR sen sijaan oli jäänyt vähän mitalitaistelusta jälkeen, mutta oli viime viikkoina petrannut peliään.Peli alkoi Länsikentällä tasaisena uurastuksena, mutta pian FC United otti ohjat käsiinsä. Ottelun 16. minuutilla syntyi avausmaali, kun Milla Mattilan kulmapotku tavoitti takatolpalta Annica Sjölundin. Alle 19-vuotiaiden maajoukkueen maalitykki Sjölund puski kotijoukkueen 1-0 -johtoon. Maalin jälkeen emäntien pelissä alkoi yllättäen ilmetä vaikeuksia. Syötöt lipsuivat raisiolaisille, jotka katkaisivat FC Unitedin hyökkäykset vaivoitta.SCR kuittasi valppaasti FC Unitedin vaikeudet ja yritti tiheämmin nousuja. Kohtalokkain niistä johti 35. minuutilla kulmapotkuun, jonka ruuhkan keskeltä viimeisteli Eveliina Kohvakka. Puoliskon loppuaika pelattiin taas tasaisissa merkeissä, ja taukotilanteeksi jäi 1-1. Toisella jaksolla FC United kompasteli vielä ensimmäistäkin enemmän. Näytti kuin joukkue olisi menettänyt itseluottamuksensa kokonaan, ja koko kentällinen oli sekaisin. SCR vainusi tilaisuutensa tulleen ja otti hiljalleen yliotetta emäntien sekoillessa. Maalia SCR ei kuitenkaan saanut aikaiseksi.Peli ratkesi vasta juuri ennen päätösvihellystä. Vierasjoukkue puski jälleen peliä FC Unitedin päätyyn, kun maalivahti Noora Matikainen lähti verkolta hyökkäystä vastaan. SCR:n keskikenttäpelaaja Katri Lehtoranta hyödynsi maalivahdin virheen ja nosti pallon komeasti yli Matikaisen pään. SCR meni näin 2-1 -vierasjohtoon, ja muutaman minuutin puolustettuaan otti myös Länsikentällä vierasvoiton.FC United kaatui kotikentällään siis ensi kertaa sitten syksyn 2001. Joukkue sai kuitenkin pitää SM-sarjassa piikkipaikkansa mutta vain maalieron turvin ennen MPS:a. SCR:n tilillä puolestaan on nyt 14 pistettä kuten sarjanelosella, Helsingin Jalkapalloklubilla. SCR tosin on pelannut kaksi peliä HJK:a enemmän, joten ero mitalitaistelun ja raisiolaisryhmän välillä voi vielä venähtää isoksi.Junioriklubi nöyryytti FC SportiaHJK-juniorit saivat Myllypuron urheilukentällä vastaansa sarjajumbo FC Sport -39:n. Kaksikko oli pelannut alkukauden heikonlaisesti, mutta Junioriklubi oli nostanut edelliskierroksilla profiiliaan. FC Sport sen sijaan ei ollut vielä ottanut kauden avausvoittoaan. Maalinteko oli ollut vaasalaisille erityisen hankalaa: seitsemässä pelissään FC Sport oli osunut vain kerran.Peli alkoi Helsingissä tasaisena, mutta vain taktiikkaerojen vuoksi. Tavalliseen tapaansa Junioriklubi pelasi iloista, hyökkäävää jalkapalloa. FC Sport puolestaan joutui lähinnä suojelemaan omaa maaliaan emäntien juonilta, mutta sai kerran pallon emäntien maalin ylärimaan.Maalihanat aukesivat 29. minuutilla, kun kärkipelaaja Heidi Lindström viimeisteli kulman jälkitilanteesta Junioriklubin 1-0 -johdon. FC Sport pyristeli vielä tappioasemassa ja yritti hakea tasoitusta, mutta helsinkiläispuolustus piti. Vierasjoukkue sen sijaan joutui taipumaan, kun Lindström osui vielä kahdesti juuri ennen taukovihellystä. Puoliajalle mentiin siis lukemissa 3-0 emäntien hyväksi.Pukukopissa FC Sport terästäytyi ja pysyi toisen puoliajan alussa taas Junioriklubin menossa mukana. Joukkue sai kolmen kärjen taktiikalla aikaan muutamia hyviä nousujakin, mutta verkkoon asti ei pallo mennyt. Ottelun edetessä Junioriklubi alkoi löytää FC Sportin heikentyneestä puolustuksesta aukkoja, ja maalivahti Paula Myllyoja joutui koville. Ottelun 58. minuutilla Lindström teki jo päivän neljännen maalinsa. Neljä minuuttia myöhemmin osui Lena Thornin syötöstä Margareta Normén.Viiden maalin tappioasemassa FC Sport viimein murtui. Junioriklubi onnistui aina kun vain viitsi rakentaa kunnon hyökkäyksen. Kotijoukkue latoi viimeisen kymmenminuuttisen aikana neljä maalia ja otti lopulta erittäin selvän 9-0 -voiton FC Sportista. Loppulukemat tiesivät sarjajumbon taivaalle lisää synkkiä pilviä: maaliero on nyt murheellinen 1-27.Ilves palasi voittojen tielle EspoossaTapiolan Urheilupuistossa ottivat yhteen FC Honka ja tamperelaisvieras Ilves. Honka oli viimeksi ottanut kotivoiton toukokuun 10. päivänä, mutta lähti silti iltapäivän peliin ennakkosuosikkina. Ilves kun ei ollut viimeisestä viidestä pelistään saalistanut pistettäkään, ja kauden aiemmat vieraspelit olivat päättyneet rökäletappioihin.Avausjaksolla peli oli tasaista. Naiset taistelivat häntäpään joukkueiden asein: vaanivat vastustajan virheitä, pelasivat tilanteet loppuun ja hyödynsivät saamansa mahdollisuudet. Molemmille viimeistely oli kuitenkin ylivoimaista, eikä maaleja ensimmäisellä puoliajalla syntynyt.Toisella jaksolla ilma väreili alusta alkaen. Ilves sai heti jakson alussa aikaan painostuksen tynkää, joka kantoi 51. minuutilla myös hedelmää. Maalin viimeisteli paluupallosta Honka-verkkoon Tanja Petäjä, joka pelasi jälleen koko ottelun hyvin.Emännät ottivat eron kiinni salamannopeasti. Tasoituksesta vastasi kaksi minuuttia myöhemmin Eeva-Maria Saari, jonka laukaus yllätti alueen rajalta Ilves-vahti Minna Kallion. Tasoituksen tullessa oli aiemmin Ilves masentunut, mutta nyt tupsukorvat pitivät päänsä pystyssä ja taistelivat. Hongalla oli heti maalin jälkeen paikkoja johto-osumaan, mutta emännät olivat hermostuneita ja tamperelaiset selvisivät säikähdyksellä.Sitten alkoi Ilveksen painostus. Kiitos tasalukemien säilymisestä kuului eritoten Hongan maalivahti Mira Muikulle - mutta 90 minuutin täyttyessä espoolaisvahti joutui antautumaan. Ilveksen 2-1 -maali tosin syntyi emäntien omasta harhasyötöstä, jonka Iina Taipale raa'asti käytti hyväkseen. Taipaleen veto vapautti vielä vieraat toiseenkin täysosumaan, sillä hetkeä myöhemmin maalivahti Muikun kaima Mira Nieminen viimeisteli tämän selän taa päätöslukemat 3-1 vastahyökkäyksestä.Ilves otti siis vierasvoiton entistäkin heikommasta Hongasta. Joukkue nousi samalla seitsemään sarjapisteeseen. Ilves on nyt ainakin yhden kierroksen ajan sarjan peränpitäjien ulottumattomissa, sillä eroa Honkaan ja FC Sportiin on neljä ja viisi pistettä.