Naisten SM-sarjan viikkoraportti 24.9.2003

Naisten SM-sarjassa nähtiin reilun viikon aikana neljä harvinaista 0-0 –tasapeliä. Yksi näistä oli kauden kärkiottelu MPS:n ja HJK:n välillä. Sarjan piikkipaikalla jatkaa pistejaon myötä MPS. Häntäpäässä puolestaan FC Sportin putoaminen Ykköseen varmistui, kun vahva pronssiehdokas SCR kaatoi vaasalaiset kotonaan.Daniela Tjeder musersi IlveksenLauantain kierros pyörähti käyntiin Leppävaaran urheilupuistossa, jossa pronssimitaliehdokas FC Espoo otti vastaan Ilveksen Tampereelta. Iltapäivän emännillä oli tuoreessa muistissa edellisviikkoinen tappio SCR:lle, joka kenties vei joukkueelta mitalimahdollisuudet. Mikäli SCR kuitenkin kompuroisi vielä viimeisillä kierroksilla, voisi Ilves-voitto nostaa espoolaiset taas keulille.Ottelu alkoi yllättävänkin tasaisena. Vierasjoukkue Ilves oli hyvin mukana FC Espoon juonikuvioissa ja sai aikaan myös omia yrityksiä. Parhaat paikat tulivat hyökkääjille Anni Patjas ja Sanna Talonen, mutta maalinteko ei kaksikolta onnistunut. Toisaalta ei myöskään kotijoukkue onnistunut käyttämään hyväksi lukuisia omia mahdollisuuksiaan, joten tauolle mentiin lukemissa 0-0.Toisella puoliajalla FC Espoo otti yliotteen. Vierasjoukkue joutui vaihtamaan kentältä niin tehokkaan Patjaksen kuin puolustuspään Mariani Syrjäläisen, mikä näkyi tamperelaisten pelissä heti. Jo ottelun 49. minuutilla iskivät Tjederin kaksoset FC Espoolle. Daniela Tjeder alusti ja Jannica Tjeder viimeisteli lähietäisyydeltä 1-0 –osuman.Ilves tuli tasoihin neljä minuuttia myöhemmin Iina Taipaleen osumalla, ja joukkueet kalistelivat peitsiään rinta rinnan aina 65. minuutille asti. FC Espoo oli kuitenkin hallitseva osapuoli, ja myös se joukkue, joka sai uuden vaihteen silmään: Daniela Tjeder iski jälleen sisarensa syötöstä. Lukemissa 2-1 taittui hiljalleen Ilveksen selkä, ja FC Espoo todisti paremmuuttaan vielä kahden maalin verran viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Molemmilla kerroilla oli maalintekijänä taas Daniela Tjeder, jonka tiliin kaikki neljä osumaa siis kirjattiin.FC Espoolle 4-1 –voitto tiesi pronssimahdollisuuksien säilymistä riippumatta siitä, miten FC United ja SCR selviäisivät omista otteluistaan. Ilves puolestaan on edelleen melko selvillä vesillä sarjapaikan suhteen, sillä matkaa putoamiskarsintaan on viisi pinnaa. Tosin viime kierroksilla vastassa ovat nimenomaan karsinnasta pois yrittävät Junioriklubi ja Honka, joten täyttä keskittymistä tamperelaisilta yhä vaaditaan.Kärkijoukkueet jakoivat pisteetHelsingin Pukinmäessä oli katkolla mestaruus, kun Malmin Palloseuran vieraaksi tuli Helsingin Jalkapalloklubi. SM-sarjan kärkikaksikko lähti peliin tasaisista asetelmista: HJK oli yhden pisteen MPS:aa jäljessä. Siniraidalliset pääsivät kuitenkin lievästi ennakkosuosikkeina lauantain otteluun, sillä joukkue ei ollut koko kaudella hävinnyt kertaakaan. Toisaalta HJK:n oli pakko hakea voittoa, kun taas MPS:lle riittäisi tasapelikin.Ottelu alkoi MPS:n määrätessä. Henkinen etulyöntiasema auttoi emäntiä rakentamaan peliä vieraitaan paremin, mutta HJK pärjäsi hermostuneenakin puolustuspäässä hyvin. Toisaalta joukkueen apuna oli kova tuuli, joka puhalsi MPS:aa vastaan.Jakson edetessä myös HJK sai oman pelin uomiinsa ja pääsi kokeilemaan MPS:n alakerran kestävyyttä. Vieraat hakivat ratkaisua pääasiassa pystysyötöillä, mutta niille ei löytynyt viimeistelijää. HJK:n paras paikka oli vartin kohdalla keskikenttäpelaaja Johanna Hytillä, joka tykitti lujaa, mutta malmilaismaalivahti Johanna Lindell venyi torjuntaan. Kotijoukkue sen sijaan rakensi laitojen kautta taitavasti. HJK:n maalivahti Petra Häkkinen kuitenkin luki peliä niin mainiosti, että vastaantulot olivat aina oikea-aikaisia eikä MPS päässyt tuhannen taalan paikkoihin lainkaan. Taukotilanne oli 0-0.Toisen puoliajan aloitti räväkämmin HJK, joka pelasi selkä seinää vasten. Heti jakson alussa Linda Lindqvist sai loistopaikan MPS-verkolla, mutta ohjasi pallon ohi maalin. Vieraiden painostus jatkui, mutta toisaalta MPS sai hyviä vastaiskupaikkoja läpijuoksuillaan. Jakson loppua kohden alkoi HJK:n peli käydä mielikuvituksettomaksi, kun MPS ei kerta kaikkiaan taipunut. Kotijoukkue esiintyii antautuvasti ja rauhallisesti, kun HJK haki vimmalla johtomaalia - ja samalla myös mahdollista mestaruutta. Pelin viime minuuteilla väsynyt vierasjoukkue joutui puolustusasemiin, kun MPS sai aikaan painostusta ja muutaman vaaran paikankin. Pelatut 90 minuuttia tuntuivat kuitenkin jaloissa, eikä maalia syntynyt.Kierroksen ja koko kauden ykkösottelu päättyi siis Pukinmäessä maalittomana. Lukemat 0-0 takasivat MPS:lle edelleen yhden pinnan etulyöntiaseman ennen viimeisiä pelikierroksia. Sekä malmilaisilla että HJK:lla on kuitenkin edessään ottelut pronssimitaliehdokkaita vastaan, joten mitään ei vielä ole ratkaistu.Honka taivutti FC Unitedin tasapeliinPietarsaaren Länsikentälle tuli FC Unitedin vieraaksi FC Honka. Honka kaipasi pisteitä pussinsa täytteeksi, jotta säästyisi ainakin suoralta putoamiselta ja mahdollisesti myös putoamiskarsinnalta. FC United puolestaan menettäisi asemiaan pronssikisassa, ellei voittoa espoolaisryhmästä irtoaisi.Kotijoukkue oli alkuminuuteilta lähtien hallitsevampi osapuoli. Honka pitäytyi omalla kenttäpuoliskolla ja puolustusasemissa, kun SM-sarjan hallitseva mestari jylläsi. Jokaisen hyökkäyksen tiellä oli kuitenkin espoolaisten puolustuslinja ja erityisesti Hongan maalilla debytoinut Hanna Vehviläinen. Kovin lujille ei Vehviläinen kuitenkaan joutunut, sillä FC Unitedin yrityksistä puuttui ruutia. Honka puolestaan sai vastaiskupaikkoja emäntien virheistä, mutta tulosta ei syntynyt. Taukotilanne oli 0-0.Toisella jaksolla sama asetelma jatkui, mutta Honka esitti, jos mahdollista, vieläkin tarkempaa puolustuspeliä. FC United ei tahtonut päästä edes rangaistusalueelle, kun espoolaisalakerta jo pysäytti emäntien kujeet. Jakson paras paikka tuli tunnin kohdalla Pia Malmstenille, jonka laukaus meni maalivahti Vehviläisen mutta myös maaliverkon ohi.Ottelu päättyi monien turhien yritysten jälkeen lukemissa 0-0. FC Unitedille kotitasuri oli kova pettymys, sillä joukkue menetti sen myötä teoreettisen etulyöntiasemansa pronssitaistelussa. Vaikka pietarsaarelaiset voittaisivatkin rästipelinsä Junioriklubia vastaan, ei FC United silti nousisi mitaleille ilman apuja muilta kisaajilta. Honka puolestaan jatkaa pyrkimistä pois putoamiskarsijan paikalta. Matkaa turvaan oli kierroksen jälkeen kaksi pinnaa, joskin kilpakumppani Junioriklubi oli vielä pelannut yhden ottelun vähemmän.SCR sinetöi FC Sportin kohtalonMyös Vaasan Hietalahdessa oli panoksena niin ensi kauden sarjapaikka kuin toisaalta pronssimitalit, kun vastakkain asettuivat FC Sport –39 ja Sporting Club Raisio. FC Sport oli Hongan tasurin myötä pudonnut seitsemän pisteen päähän karsintaviivastakin, joten joukkue tarvitsi ehdottomasti voittoa iltapäivän pelistä. SCR puolestaan putoaisi tappion sattuessa pronssikisassa FC Espoon taakse.FC Sport taisteli rajusti alusta alkaen. Joukkue kuljetti palloa hyvin raisiolaisten kenttäpuoliskolle, mutta rangaistusalueen rajalla vieraat pysäyttivät vaasalaisten nousut. SCR oli kuitenkin selvästi alakynnessä pallonhallinnan osalta, sillä FC Sport pelasi todella nokkelasti ja taisteli ansiokkaasti sarjapaikkansa edestä.Pidemmän korren veti avausjaksolla kuitenkin SCR. Ottelun 18. minuutilla entinen Sport-peluri Nora Jåfs antoi kulmapotkun, joka lähti kiertämään raisiolaispelaajalta toiselle. FC Sportin maalilla kävi aikamoinen hässäkkä, kun Marja Seppänen puski ylärimaan ja lopulta Ulla Sippola viimeisteli vieraiden 1-0 –osuman. Maalin jälkeen FC Sport jatkoi pystypäin painostustaan ja aivan jakson lopuilla kotijoukkue sai niin ikään kulmapotkun jälkitilanteesta survottua pallon maaliin. Erotuomari Eivor Lehtiheimo kuitenkin hylkäsi maalin tilannetta edeltäneen rikkeen vuoksi. Taukotilanne oli 1-0.Toisella jaksolla FC Sport oli ainakin taisteluhalun puolesta ylivoimainen. SCR joutui puolustuskannalle, sillä vieraiden oli vältettävä lisäloukkaantumisia ja pelattava jokseenkin varman päälle. Muun muassa raisiolaisten maalitykki Katri Lehtoranta oli jo poissa Vaasan ottelusta, mikä näkyi myös toisen jakson hyökkäysinnossa. SCR pysytteli tiiviisti omalla kenttäpuoliskolla eikä saanut oikeastaan yhtään kunnon maalipaikkaa koko puoliajalla.FC Sport sen sijaan pääsi yrittämään viimeistelyä useammankin kerran, mutta hyökkääjistö ei tiukassa paikassa kyennyt ottamaan sankarin viittaa ylleen. Toisaalta maalivahti Minna Meriluoto oli oivassa vireessä ja pelasti joukkueensa takaiskulta.Ottelu päättyi SCR:n 1-0 –voittoon, mikä lopetti FC Sportin pyristelyt sarjan hännillä. Ero Honkaan on nyt seitsemän pistettä, eikä sitä kahdella jäljellä olevalla pelikierroksella kurota umpeen. Ensi kaudeksi vaasalaiset siis palaavat Ykköseen. SCR sen sijaan jatkaa pronssikisaa hyvistä asemista, sillä joukkueella on nyt kahden pisteen kaula FC Espooseen ja neljä pinnaa eroa FC Unitediin, joka tosin on pelannut yhden ottelun vähemmän.KMF:n tappioputki poikki kotonaKuopion Väinölänniemellä ottivat yhteen Kuopion Mimmifutis ja HJK-juniorit. Joukkueet kuuluivat taulukon alempaan puoliskoon, mutta kummankaan sarjapaikka ei toistaiseksi ollut vaarassa. Junioriklubi tosin oli noussut karsijan sijalta vasta edellisviikolla taltutettuaan Hongan lukemin 5-1. Putoamispeikko vaani siis helsinkiläisten kintereillä.Ottelu oli alusta alkaen ennakkoasetelmien kaltainen. Kumpikaan joukkue ei lähtenyt yltiöpäisesti hyökkäämään, kun ottelun tärkeys ei ollut suuri mutta vastustaja oli samantasoinen. Molemmat panostivat puolustukseen, ja niin pelin pääpaino oli keskikentällä. KMF pidättäytyi vielä vieraitaan tarkemmin oman pään suojeluun, sillä kuopiolaisilla oli takanaan kuuden ottelun tappioputki, jonka joukkue halusi katkaista. Junioriklubinkin jaloissa tuntui olevan hiukan liikaa painoa, jotta tuttu, taitava ja liikkuva peli olisi päässyt esiin. Taukotilanne oli 0-0.Toisella jaksolla tasainen asetelma jatkui, ja kumpikin joukkue oli vuoroin niskan päällä. Ratkaisumaalia ei kuitenkaan pystytty tekemään, sillä hyökkäystyöskentelyssä oli parantamisen varaa molemmilla. Junioriklubin vahva keskikenttä ei saanut emäntien pussituksessa tarpeeksi pelitilaa pystyäkseen rakentamaan totutulla tavalla maalijuhlia.Myös Väinölänniemellä päädyttiin siis 0-0 –pistejakoon. KMF:n osalta tasapeli katkaisi onnettoman tappioputken ja lähestulkoon varmisti ensi kauden sarjapaikan. Honka ja karsintaviiva jäivät viiden pinnan päähän. Junioriklubi puolestaan oli kaksi pistettä Hongalta karussa ennen FC United -peliä.Mitali lipsumassa FC UnitediltaTiistaina 23.9. oli ohjelmassa tärkeä rästiottelu, kun FC United tuli Junioriklubin vieraaksi Helsinkiin. Pietarsaarelaiset tarvitsivat voittoa pysyäkseen mukana pronssikisassa, kun taas toisaalta emännät yrittivät tehdä pesäeroa putoamiskarsintaan.Ottelu alkoi Töölön pallokentällä tasaisena, mutta pian vierasjoukkue FC United otti ohjat käsiinsä. FC United sai aikaan selvää painostusta, muttei päässyt maalintekoon. Joko hyökkäykset tyssäsivät Junioriklubin antaumuksella pelaavaan puolustukseen tai viimeistään maalivahti Kristel Mönkköseen. Mönkkösen loistovire varsinkin ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä piti Junioriklubin pelissä mukana. Kotijoukkue ei itse saanut kuin kaksi puolittaista hyökkäystä, ja Noora Matikaisen vartioima maali säästyi yllätyksiltä melko vaivattomasti. Taukolukemat olivat 0-0.Toiselle jaksolle FC United tuli maalinteko yhä vahvemmin mielessään, mutta onni ei ollut vieraiden puolella. Pietarsaarelaiset saivat pallon kertaalleen tolppaan ja kahdesti aivan maaliviivan tuntumaan, mutta Junioriklubin pelaajat ehtivät aina siivoamaan pelivälineen turvallisille vesille. Pelastukset olivat usein kovin hätäisiä, eikä vastaiskutaktiikka oikein soveltunut emäntien pelityyliin. Junioriklubi ei saanut koko toisella puoliajalla oikeastaan ainoatakaan vaaran paikkaa aikaiseksi.Ottelun viime hetkillä vierasjoukkue panosti hyökkäykseen niin vahvasti, että maali tuntui jo leijuvan ilmassa. Maalivahti Mönkkönen venyi kuitenkin väliin, kun Irina Vaelma laukoi ratkaisevan tuntuisesti kovaa. Pelikellon käydessä lipuivat mitalit FC Unitedista aina vain edemmäs.Peli päättyi lukemiin 0-0, kuten joukkueiden viikonlopun ottelutkin. Kotijoukkue Junioriklubi nousi tasapelipisteellä yhden voiton verran Hongan edelle. FC United sen sijaan jäi lopputuloksen myötä pronssimitaleista kolmen pinnan päähän. Joukkueella on tosin mahdollisuus kuroa ero samantien umpeen, kun se kohtaa kolmossijalla olevan SCR:n seuraavalla kierroksella.