Naisten SM-sarjan viikkoraportti 1.7.

Naisten SM-sarjaa pelattiin lauantaina 28.6. neljän ottelun verran. Kun HJK ja MPS jatkoivat vielä juhannustaukoa, pääsi nousukuntoinen FC Espoo livahtamaan sarjan kakkostilalle. Kärjessä jatkaa yhä FC United.
      FC Sportille tuttu kohtalo KerttulassaKierros potkaistiin käyntiin Raision Kerttulassa, jonne Sporting Club Raision vieraaksi saapui vaasalainen FC Sport -39. SCR oli ennakkoon selvästi vieraitaan vahvempi, sillä FC Sport oli sarjan ainoa ryhmä, joka ei vielä ollut avannut voittotiliään. Vahvana kotijoukkueena tunnettu SCR puolestaan oli kerännyt seitsemästä pelistä yksitoista pistettä.Lauantain peliin SCR sai parhaan mahdollisen alun. Ei ehditty pelata minuuttiakaan, kun Essi Kivirannan vasemman laidan keskitys osui FC Sportin omaan puolustajaan ja sujahti vaasalaisverkkoon. Salamamaali oli katkaista FC Sportin selkärangan alkuunsa. Emäntien syötöt viuhuivat vaasalaisten ohi näiden seuratessa hämmentyneinä pelin tapahtumia. Vierasjoukkue pelasi aivan liian lepsusti eikä pystynyt tuottamaan omia aivoituksia lainkaan, vaan jakson tahdin määräsi SCR. Avauspuoliskon toinenkin maali kirjattiin odotetusti SCR:n nimiin 31. minuutilla.Tauon jälkeen, 2-0 -tappioasemassa, FC Sport puristi itsestään kaiken irti. Vierasjoukkue pakotti SCR:n omalle puolustusalueelle ja haki aktiivisesti kavennusosumaa. Suomen 19-vuotiaiden maajoukkuevahti Minna Meriluoto poimi kuitenkin kaukolaukaukset näppärästi.FC Sportin painostaessa kotijoukkue sai tilaisuutensa. Katri Lehtoranta lähti nopeaan vastaiskuun ja lähetti kaaripallon yli Sport-vahti Malin Åstrandin. Pallo upposi verkkoon, ja SCR siirtyi jo 3-0 -johtoon. Lisämaali tuli niin vieraiden kuin ottelun viihdyttävyyden kannalta huonoon paikkaan. FC Sportin yritykset olivat viimeisen puolen tunnin ajan ponnettomia, eikä vaaran paikkoja enää SCR:n päädyssä ollut.SCR tahkosi siis Kerttulassa vahvan 3-0 -voiton sarjajumbosta. FC Sportin asemaa taulukon hännillä ei tappio tietenkään muuttanut, mutta SCR otti harppauksen kohti tavoitettaan eli mitalitaistoa. SM-pronssi on nyt neljän pisteen päässä.KMF tyytyi tasapeliin Junioriklubia vastaanHelsingin Jalkapalloklubi ei viikonloppuna pelannut, mutta HJK-juniorit oli kentällä. Vieraaksi Myllypuron urheilukentälle tuli Kuopion Mimmifutis, joka on kauden aikana esiintynyt varsin kypsästi.Helsingin vierailunsa KMF kuitenkin aloitti varautuneesti. Junioriklubi sai pyörittää peliä laajalla säteellä. Taitavat nuoret emännät pääsivät tuon tuostakin nousuihin kohti KMF-maalia, mutta kuopiolaispuolustus oli hyvällä pelipäällä. Muuri Riikka Pehkosen maalin edessä tuntui olevan Junioriklubille ylittämätön este.KMF puolestaan loi tilanteita vastaiskuilla. Juuri ennen taukoa hedelmää toi erikoistilanne, kun Jaana Lyytikäisen jalasta lähti komea vapaapotku suoraan Junioriklubin verkkoon. Taukolukemat olivat siis 1-0 vierailija KMF:n hyväksi.Toisen puoliajan emäntäjoukkue aloitti terhakkaasti. Jo 48. minuutilla Tytti Mäkelä teki kaukolaukauksella tasoituksen. Mäkelän maalin jälkeen KMF sitten otti ohjat käsiinsä ja pelasi tarkasti ja tosissaan. Kuopiolaiset pääsivät piikittämään maalivahti Tiina Suhosta kohti pari kertaa, mutta maali jäi tekemättä.Peli päättyi tasalukemissa 1-1. Molemmille joukkueille piste oli arvokas. KMF:lla on mahdollisuus nousta vielä jopa mitaleille, ja Junioriklubi puolestaan tarvitsee pinnoja sarjapaikan säilyttämiseksi.FC Espoo potki sarjakakkoseksiTampereen Lamminpäässä Ilves emännöi FC Espoota. Kotikenttäedusta huolimatta Ilves lähti otteluun altavastaajana. Tamperelaisten tilillä oli kolmesta viime pelistä nolla pistettä ja synkkä maaliero 1-14. FC Espoolla puolestaan oli alla kolme voitto-ottelua ja paljon valoisammat maalinumerot 13-2.Ilves kuitenkin rynnisti pelin alussa yllättävän kovaa. FC Espoo ei pelannut tilanteita loppuun asti, ja Ilves saikin heti tilaisuuden jättää vieraat kyydistä. Pelattiin vasta neljättä minuuttia, kun Sanna Talonen teki Jenni Kousan syötöstä avausmaalin espoolaisverkkoon.Tupsukorvien tuuletuksista FC Espoo sai ryhtiä omaan peliinsä, eikä mennyt kauan ennen kuin peli oli jälleen tasan. Ottelun 14. minuutilla maalitykki Jannica Tjeder viimeisteli hallitusti kulmapotkusta lukemat 1-1.Tasatilanteessa Ilves menetti pikamaalista saamansa itseluottamuksen. FC Espoo sai hyvin tilaa kentällä, ja toinen osuma seurasikin varttia myöhemmin. Tjeder katkaisi Ilveksen syötön ja jatkoi Päivi Kivistölle maalin eteen. Kivistö siirsi vieraat 2-1 -taukojohtoon.Toisella puoliajalla Ilves yritti turhaan koota kentällistään. Tappiotilanne vei jälleen emäntien mehut, ja FC Espoo pääsi pelaamaan aivan vapaasti heti jakson alusta lähtien. Ottelun 54. minuutilla Kivistö viimeistelikin vieraiden kolmannen maalin.Ilveksen voitonunelmat haudattiin viimeistään, kun tamperelaispuolustaja teki rangaistusalueella käsivirheen. Pilkulta asettui laukomaan puolustaja Heidi Ahonen, joka tosin ensin ampui ylärimaan, mutta vei paluupallosta FC Espoon jo 4-1 -vierasjohtoon. Viimeisen naulan Ilveksen arkkuun löi 85. minuutilla vikkelä Essi Sainio taitavalla sijoituksella alanurkkaan.Ilves kaatui siis kotonaan lukemin 5-1 ja pysyi sarjan kolmanneksi viimeisenä. FC Espoo sen sijaan nousi pistepotin turvin sarjakakkoseksi. Joukkue tosin ohitti Malmin Palloseuran vain maalieron turvin.FC United suvereeniin voittoonSM-sarjan kierrokselta oli poissa kaksi kovaa, mutta hallitseva mestari FC United oli tositoimissa. FC United matkusti lauantaina Espooseen FC Hongan vieraaksi suurin toivein, sillä Honka oli ollut alkukaudella pettymys. Joukkue oli sarjan toiseksi viimeisenä. Voittoon espoolaiset olivat pystyneet vain kerran.Honka ottikin heti käyttöön peruutusvaihteen: kun rohkea FC United nousi, emännät yrittivät paitsioansaa. FC United ei kuitenkaan haksahtanut vaan löysi pian avaimet alakerran lukkoon. Avausmaali syntyikin jo 16. minuutilla, kun ykköshyökkääjä Annica Sjölund sai keskityksen maalin eteen ja puski lukemat 1-0.Maalin jälkeen FC United jatkoi paitsion rajamailla, kun Honka ei näyttänyt keksivän muutakaan taktiikkaa. Vierasjoukkue pääsi yhä helpommin läpi, mutta toista maalia odotettiin pitkään. Vasta 41. minuutilla Katri Nokso-Koiviston läpiajo tuotti tulosta. Taukolukemat olivat 2-0 vieraiden eduksi.Toisella puoliajalla Hongan naisten päät painuivat entisestään. Emännät eivät saaneet omaa keskikenttäänsä kuntoon, minkä vuoksi kärkipelaajat jäivät vaille hyviä syöttöjä.FC United sen sijaan piti huolta, että ykkösvahti Inkeri Anttilaa tuuranneella Mira Muikulla oli kädet täynnä töitä. Vierasjoukkue mursi Hongan puolustuksen tasaisen helposti. Jakson ainoa maali syntyi kuitenkin rangaistuspilkulta 70. minuutilla. FC Unitedin osuman laukoi sisään Heidi Matinlassi.FC United otti näin Tapiolan urheilupuistossa 3-0 -voiton siitäkin huolimatta, että joukkue ei pystynyt hyödyntämään kuin murto-osan maalintekopaikoistaan. Kolmella pisteellä pietarsaarelaiset tukevoittivat asemaansa sarjan kärjessä kahden takaa-ajajan poissa ollessa. Kaulaa sarjakakkoseen on nyt kolme pistettä.