Naisten SM-sarjakierroksen raportti 10.6.

Naisten SM-sarjassa palattiin maajoukkuetauon jälkeen taas ruotuun. Viikonloppuna pelattiin täysi kierros, jonka jälkeen HJK otti mestarisuosikkina paikkansa sarjakärkenä. Sijoituksista käy tosin kova taistelu niin taulukon ylä- kuin alapäässä.
      Ilveksen verkko venyi jälleenSunnuntain sarjakierroksen potkaisivat Tampereella käyntiin Ilves ja vierailija Kuopion Mimmifutis. Ilveksen esitykset olivat edellisviikoilla olleet heikkoja, kun taas KMF oli petrannut peliään. KMF tuli siis Tammelan kentälle hienoisena ennakkosuosikkina.Peli alkoi melko tasaisena. KMF tunnusteli altavastaajan päivän virettä, ja Ilves tyytyi odottelemaan. Emännät näyttivät päättäneen varjella omaa päätyä ennemmin kuin hyökätä vastakkaiseen. Kunnollista pelinrakentelua nähtiin vasta, kun KMF parinkymmenen minuutin kuluttua heräsi. Pallo kulki rivakasti keskikentältä kärkiparille, mutta vaaran paikkoja ei käytetty hyväksi.Ilves odotteli jo taukovihellystä, kun 43. minuutilla Laura Hyvönen laukoi tarkasti kohti tamperelaisverkon alanurkkaa. Ilves-vahti Satu Peltonen ei ehtinyt tielle, vaan vierailija KMF siirtyi 1-0 -taukojohtoon.Toisella jaksolla KMF kiristi tahtia entisestään. Ilves joutui tappioasemassa nostamaan muodostelmaansa, ja KMF hyödynsi heikentyneen puolustuksen. Ottelun 61. minuutilla Heini Tiilikainen vei vieraat 2-0 -johtoon. Ilves kuitenkin rokotti heti nopealla hyökkäyksellä, jonka KMF:n maalivahti Riikka Pehkonen täpärästi torjui kulmapotkuksi. Kulmuria seurasi ruuhka maalin edessä, josta Miia Heinonen survoi verkkoon 2-1 -kavennuksen.Ilveksen kavennettua KMF panosti puolustukseen, eikä Ilves saanut enää tekopaikkoja. Kuopiolaispelaaja Nelli Berg sen sijaan teki päätöslukemiksi 3-1, kun peliä oli jäljellä kymmenisen minuuttia.Kotitappion tulisi ennustella Ilvekselle jonkinlaisia toimenpiteitä omaan päätyyn. Joukkue on nyt päästänyt omaan verkkoon enemmän maaleja kuin yksikään kilpakumppaneista. KMF sen sijaan siirtyi uuden, räväkän hyökkäyspelinsä ansiosta sarjaneloseksi.SCR taisteli MPS:lta pisteetRaisiossa vastakkain asettuivat Sporting Club Raisio ja Malmin Palloseura. Kaksikosta SCR oli aloittanut kauden ailahtelevammin. Erityisesti maalinteko oli ollut raisiolaisille vaikeaa. MPS puolestaan oli voittanut kaikki neljä otteluaan.Ensimmäisten kymmenen peliminuutin aikana MPS vyörytti hurjasti. Vieraat halusivat kipeästi ratkaista ottelun heti, mutta SCR-vahti Minna Meriluoto oli yritysten tiellä. Kun MPS turhautui, meno myös laimeni ja joukkueiden erilaisuus tuli esiin. MPS rakensi tapansa mukaan hyökkäyksiä, mutta aina oli katkomassa SCR, jonka strategiana oli estää malmilaisten maalinteko. SCR:n taktiikka tuottikin taukolukemat 0-0.Toisella jaksolla SCR jatkoi pallotteluaan ja MPS:n tylsyttämistä. Malmilaiset alkoivat ilmiselvästi jo turhautua emäntien otteisiin ja pyrkivät luomaan kunnon painetta. Vartin pelin jälkeen MPS saikin aikaan yritysten suman, josta Mari Ingmanin pusku livahti raisiolaisverkkoon asti. Lukemiksi kirjattiin näin 1-0 vieraiden eduksi.SCR haki tappioasemassa uutta asennetta, kun taas MPS hiljalleen valui puolustusasemiin. Vieraat alkoivat vaikuttaa väsyneiltä SCR:n tahkoamiseen, eikä kunnon hyökkäyksiä enää syntynyt. SCR sen sijaan yllätti 83. minuutilla, kun Marja Seppäsen laukaus sujahti ohi MPS-vahti Johanna Lindellin. Tasatilanne hämmensi MPS:ää sen verran, että SCR sai uuden mahdollisuuden: juuri peliajan täyttyessä Anna Helenius vei emännät 2-1 -johtoon.Peli päättyi Kerttulan kentällä kotijoukkueen 2-1 -voittoon. MPS:lle tappio oli epäilemättä kirvelevä, sillä joukkue hallitsi tapahtumia alusta loppuun. SCR kuitenkin hyödynsi omat paikkansa sataprosenttisesti ja otti siksi ansaitusti pisteet.Menoa ja meininkiä pääkaupunkiseudun paikallispeleissäPääkaupunkiseudulla pelattiin sunnuntaina kaksi paikallisottelua. Helsingissä ottelu oli Töölön Pallokentällä, jossa kohtasivat Helsingin Jalkapalloklubi ja HJK-juniorit. Kaksikko oli nokat vastakkain viimeksi vain kaksi viikkoa sitten, kun HJK otti Junioriklubista tiukan 2-1 -voiton Suomen Cupissa.Nyt Junioriklubi joutui antamaan isommilleen karkumatkan heti pelin alussa. Jo kuudennella minuutilla Minna Mustonen teki Christina Forssellin syötöstä lukemiksi 1-0. Mustosen maalin jälkeen Junioriklubi heräsi puolustamaan, eikä ensimmäisellä jaksolla enää maaleja tehty.Toiselle jaksolle Junioriklubi vaihtoi kentälle hyökkäävämpää kalustoa. Riskipeli kostautui heti: vain kolme minuuttia ehdittiin pelata, ennen kuin HJK:n keskikenttäpelaaja Karin Forsström siirsi joukkueensa 2-0 -johtoon. Häämöttävä tappio alkoi masentaa Junioriklubin kenttää, eikä joukkue enää jaksanut tosissaan taistella. Minna Mustonen sen sijaan jatkoi HJK:n maalintekoa vielä kolmen osuman verran.Peli päättyi Pallokentällä tylyissä numeroissa 5-0 HJK:n hyväksi. HJK otti sarjassa kärkipaikan, ja Junioriklubi tukevoitti asemaansa taulukon pohjalla. Ottelun myötä Minna Mustonen siirtyi yksin maalintekijätilaston kärkeen kahdeksalla osumalla.Espoossa paikalliskamppailusta odotettiin aiheellisesti tasaisempaa. Vastakkain asettuivat FC Espoo ja FC Honka, jotka kilpailevat keskikastin sijoituksista. Kaksikko tarjosi toisilleen mainion tilaisuuden kartuttaa pistetiliä.Kotijoukkue FC Espoo aloitti vahvemmin. Pelaajilla oli selvästi enemmän nälkää kuin varautuneilla vastustajillaan, joille oli hankalaa saada edes kosketusta palloon. Hyökkäämään FC Honka ei emäntien pyörityksessä päässyt lainkaan.Avausmaali syntyi Leppävaaran urheilupuistossa 25. minuutin kohdalla, kun FC Espoon tähtihyökkääjä Daniela Tjeder paukautti vapaapotkun jälkitilanteesta lukemiksi 1-0. Varttia myöhemmin asialla oli kaksossisko Jannica Tjeder, joka viikolla palkittiin SM-sarjan toukokuun parhaana pelaajana. Nyt Tjeder seikkaili yksin läpi FC Hongan puolustuksen ja viimeisteli ennakkoluulottomasti taukotilanteen 2-0.Toisella jaksolla FC Honka otti ohjat käsiinsä. Joukkue pelasi valtavalla sykkeellä ja paljon rohkeammin sen sijaan että olisi keskittynyt lisämaalien estämiseen. FC Honka loikin komeita tilanteita, mutta onnistui maalinteossa vain kerran. Kavennusosuma syntyi 77. minuutilla hyökkääjä Sanna Syrjälän jalasta.Naisten SM-sarjan ensimmäinen Espoon paikallisottelu päättyi siis FC Espoon voittolukemiin 2-1. Voittonsa turvin FC Espoo nousi sarjataulukossa neljänneksi, kun taas FC Hongalle tappio oli jo neljäs. Joukkue on kolmella pisteellään jäämässä jo keskikastinkin kahinoista.United jyräsi taas kotonaanPietarsaaren Länsikentällä ottivat yhteen mestari FC United ja vaasalainen FC Sport -39. United oli viimeksi hävinnyt SM-ottelun kotikentällään lokakuussa 2001, eikä vaasalaisryhmästä arveltu olevan juuri enempää vastusta kuin muista yrittäjistä. Viime vuonna United kukisti Sportin kotonaan lukemin 10-0.Aivan samoihin lukemiin ei vierasjoukkue ollut selvästi halukas vajoamaan. United sai kyllä hallita peliä, mutta Sport pysyi enemmän varuillaan ja pyrki nopeisiin katkoihin. Vaasalaisten taito ei kuitenkaan aivan riittänyt emäntien pysäyttämiseen, vaan 16. minuutilla Irina Laelma rynnisti melkein väkisin läpi Sportin alakerran ja vei kotijoukkueen 1-0 -johtoon.Puolen tunnin kohdalla United kasvatti johtoaan, kun Annika Sjölund viimeisteli kulmapotkusta kauden toisen osumansa. Numerot 2-0 alkoivat jo masentaa Sportin yritteliästä kentällistäkin niin, että emännät pääsivät yhä helpommin kohti vieraiden maalia.Toisella puoliajalla United jatkoi odotetusti hallintaansa. Ottelun 60. minuutilla Irina Vaelma teki illan toisen maalinsa, ja 75. minuutilla Katri Nokso-Koivisto sinetöi Unitedin voittolukemiksi 4-0.Unitedin esitys oli eittämättä komea, mutta ei ollut Sport lähtenyt vierasmatkalle voittamaan. Pietarsaarelaisten saldo kotikentällään on niin upea, että vieraiden lienee vaikeata motivoitua todelliseen taisteluun. Nyt United on täyden pistesaaliin ansiosta sarjassa toisena, pisteen verran HJK:ta jäljessä. Sportille tappio tiesi ahdingon kasvamista: viidestä pelistä on tilille jäänyt vain yksi tasapelipinna.