Takaisin
26.4.2019 klo 11.22

Naisten futsalmaaottelut viikonloppuna Tsekin Ostravassa

Jaa:

Viikonloppuna Suomen naisten futsalmaajoukkue pelaa kaksoismaaottelut Tšekin Ostravassa. Päävalmentaja Jaakko Laitisella on nyt erinomainen mahdollisuus testata uusiakin pelaajia.

Hienosti menneet EM-karsinnat jättivät varmasti valmentajille sekä pelaajille nälkää ottaa vielä pieni askel eteen päin ja tavoitteena häämöttää tietysti pääsy 2020 pelattaviin  seuraaviin EM kisoihin. Nyt neljän parhaan maan lopputurnaukseen pääsy jäi niin harmittavan lähelle.
Viikonloppuna kohdattava Tšekki on uusiutunut paljon ja saanut uuden valmentajankin edellisestä Suomen kohtaamisesta, minkä Suomi hienosti karsinnoissa voitti. Nyt Suomella on hyvä mittari missä mennään ja voisi näin ennakkoon ajatella, että Suomen naiset lähtevät Ostravaan jopa pieni ennakkosuosikin viitta harteilla.
 
Otteluista saadaan raportit paikan päältä ja niistä viikonloppuna lisää tällä sivulla sekä somessa.
 
27.4  Tsekki - Suomi  klo 19:00 (Suomen aikaa)
28.4  Tsekki - Suomi  klo 20:15 (Suomen aikaa)
 
Ottelut ovat nähtävissä TÄSTÄ linkistä (SPL ei vastaa tuotannosta eikä lähetyksen teknisestä toimivuudesta) 
( https://www.youtube.com/watch?v=6Sv3ORYKeL4 )
 
 

Jaakko Laitinen "Lämmi"

 
Naisten maajoukkueen päävalmentaja "Lämmi" halusi nostaa esille muut maajoukkueen valmentajat ja hän itse kertoi lähinnä valmistautumisesta kaksoismaaotteluihin ja pelaajistaan.
- Pääsemme jatkamaan nyt ensimmäistä kertaa karsintojen jälkeen maajoukkueen kanssa pelien muodossa toimintaamme. Väliin on mahtunut pitkä kotimainen kilpailukausi ja kaksi kertaa olemme leireilleet Eerikkilässä. Siitä lähtien kun ottelut varmistuivat on tietysti ollut kova odotus päällä jo pelaajilla ja taustoilla.
- Meillä on koossa erittäin laadukas joukkue joka koostuu tämänkin kauden Futsal-Liigan kärkipelaajista. Lähes kaikki maajoukkueen ringissä enemmälti mukana olleet pelaajat ovat käytettävissä mikä teki 2+12 pelaajat valitsemisesta erityisen vaikeaa. Valitsemisen vaikeus on toki positiivinen ja ongelma ja sitä pidimme tärkeänä, että saamme uuden karsintaprojektin alkuun myös uusia tulokkaita mukaan ja ilokseni heitä onkin nyt jopa kolme. (Oona Jaatinen, Pipsa Lahtinen, Siiri Perälä). Joukkueelle on luonnollisesti ehtinyt kehittyä tietty perusrunko, mutta meidän valmennustiimillä on jatkuvasti silmät ja korvat auki mahdollisten uusien sopivien pelaajien suhteen ja hyvin varmasti syksyn seuraavalla leirillä tullaan taas näkemään uusia kasvoja, kun jatkamme valmistautumista 2020 loppuvuodesta todennäköisesti pelattaviin karsintoihin.
 
Juha Helander "Hellu"
 
Juhannuksena tulee 32 vuotta mittariin, joten valmennusvuosia ja aikaa kehittyä on paljon vielä edessä. Futsalin pariin eksyin joskus 16-vuotiaana ja parin vuoden päästä Jouni Pihlaja kyseli PoPan mukaan liigaan. Pari kautta tuli pelattua siellä, ja Lämmin  kanssa tutustuttiin jo silloin, kun Lämmikin PoPassa pelasi. Jouni sai nuoren miehen innostumaan lajista täysin ja vanhat joukkuekaverit houkuttelivat kakkosdivariin pelaajavalmentajaksi. Toisella kaudella noustiinkin ykköseen ja siellä tuli pelattua monta vuotta MuSaFutsalin kanssa. FC Rauman noustua liigaan siirryin kaudeksi sinne pelaamaan.
Pelihommat jäivät lähes täysin sivuun 2015 sattuneen loukkaantumisen vuoksi, ja sen jälkeen valmentaminen on ollut selkeä ykkösjuttu itselle futsalin parissa. MuSa Futsalin naisten valmennuksessa olen ollut mukana noin seitsemän vuotta. Miesten valmentajana lopetin pari vuotta sitten, kun minut pyydettiin mukaan naisten maajoukkueen valmennusryhmään mukaan. Halusin käyttää kaikkeni naisfutsalin kehittämiseen. Tällä kaudella sain toimia myös Länsi-Suomen piirin pelaajakehitystapahtumissa tyttöjen vastuuvalmentajana.
Maajoukkueen valmennusryhmään pääseminen oli itselleni yksi tavoitteista, joita olen valmentajauralleni asettanut. Ryhmässä on ollut hienoa toimia, kun Lämmin tunsin jo pelivuosilta, ja J-P:n kanssa on vuosien mittaan naisten liigan peleissä ja valmentajakoulutuksissa tutustunut. Mattia en tuntenut aiemmin, mutta ollaan saatu hyvä tiimi kasaan, jossa jokaisella on roolinsa. Toki loistavat fysiot ovat olleet myös tärkeä osa taustatiimiä.
Itselläni on maajoukkueessa iso rooli varsinkin hyökkäyspään erikoistilannepelaamisessa, sekä 5v4 -pelaamisessa. Näissä on molemmissa saatu jo pelatuissa maaotteluissa onnistumisia, mutta parantamisen varaan on aina kaikessa. Toki yhteisten tapahtumien määrä rajoittaa näiden asioiden harjoittelua, mutta joukkueessa on taitavia ja älykkäitä pelaajia, joten uusienkin asioiden oppiminen käy nopeasti.
Selkeä roolitus on auttanut asioiden tekemisessä, kun on tietyt asiat joihin keskittyy. Toki mielipiteitä vaihdetaan kaikista pelillisistä asioista ja tiimissä on sellainen henki, että jokainen saa tuoda omat näkemyksensä esiin ja niistä keskustellaan.
Nyt on tulossa Tsekki-ottelut, ja itse nautin maaotteluista suuresti, joten on kiva lähteä edustamaan Suomea. Maajoukkue on osoittanut olevansa hyvää tasoa Euroopassa, ja töitä tehdäänkin sen eteen, että jonain päivänä ollaan siellä ihan terävimmässä kärjessä. Siinä tavoitteessa jokainen tapahtuma on tärkeä, jotta yhteispeli kehittyy ja saadaan uusia pelaajia ajettua sisään. Nytkin on kolme pelaajaa, joilla ei maaotteluita ole takana. Ja naisten liigan taso on kovassa nosteessa, joten uusia laadukkaita pelaajia tulee yhä enemmän. Itsellä on kova usko siihen, että viime karsintojen hyvä esitys ei jää joukkueen kovimmaksi saavutukseksi maajoukkueen historiaan.
 
Jussi-Pekka Penttinen "JP"
 
Valmennan Tampereen teekkareiden futsal- ja jalkapallokerho ACE:ssa. Aloitin valmentamisen miesten joukkueesta, jonka jälkeen siirryin naisten joukkueen päävalmentajaksi. Olen valmentanut yhdeksän vuotta valtakunnallista pääsarjaa ja saavuttanut tällä kaudella SM hopeaa ja lisäksi 2 SM pronssimitalia sekä ollut mukana kolmissa opiskelijoiden EM-turnauksissa. Minulla on futsal UEFA B-valmentajalisenssi.
Aloitin valmennusurani 2010 6-12 vuotiaiden lasten futsalkerhojen ohjaajana. Vuonna 2016-2017 Fortum Tutorina ja sen jälkeen valmentajakouluttajana Ilveksen Futis-liigassa. Olen kouluttanut entistä E-tasoa sekä Futsal C-tasoa ja osallistunut valmentajakouluttajakoulutuksiin sekä ollut mukana kehittämässä Palloliiton uutta valmentajakoulutusta kesällä 2016.
Nyt toimin myös yhtenä naisten futsalmaajoukkueen valmentajana, päävalmentajan
tukena. Tehtäviini kuuluu valmennuksen lisäksi videoanalyysit.
 
Matti Villgren 
 
Vuosina 2007-2010 vastasin Palloliitossa futsalista ja sen kehittämisestä. Noista ajoista suomalainan futsal on kehittynyt valtavasti ja jatkanut leviämistään. Nykyään onneksi kaikki ei enää ole yhden henkilön harteilla, kuten aikanaan. Omana aikanani hoidin käytännössä yksin futsalin kilpailupuolen, maajoukkuetoiminnan ja tapahtumat toki yhteistyötä muiden kanssa tehden.
Ollessani futsalasiantuntijana, yksi merkittävimmistä asioista oli futsal-liigaan tulleet pudotuspelit, vaikka sitä paljon seuroissa aikanaan vastustettiinkin. Nyt kun katsoo futsal-liigan pudotuspelejä ja niiden myötä lisääntynyttä kovien tuloksellisesti merkittävien pelien määrää, voi olla vain tyytyväinen futsalvaliokunnan tekemään päätökseen. Vuosina 2006-2010 olin myös miesten futsalmaajoukkueen maalivahtivalmentaja ja vuosina 2007-2010 myös joukkueenjohtaja.
Futsalurani alkoi vuonna 1997 DPR FC:ssä Tampereen piirisarjassa, jonka voiton myötä lunastimme paikan myös ensimmäiseen SM-lopputurnaukseen loppuvuodesta 1997. Olen siis ollut futsalissa mukana aivan alueellisten ja kansallisten sarjojen alusta saakka. Kokemusta on kertynyt pelaajana futsal-liigasta, futsal-ykkösestä ja maajoukkueesta. Kun on ollut todella pitkään mukana, niin välillä sitä toivoo, että lajin kasvu, kehittyminen ja näkyvyyden lisääntyminen tapahtuisi vielä nopeammin, mutta todella paljon on jo tapahtunut. Erityisen iloinen olen nuorten ja naisten maajoukkueiden perustamisesta sekä niiden osallistumisesta EM-karsintoihin. Näin suomalainen futsal tarjoaa kansainvälisiä tavoitteita yhä useammalle nuorelle pelaajalle Suomessa.
On ollut suuri kunnia päästä mukaan naisten futsalmaajoukkueen taustaryhmään. Taustaryhmässä on osaavia tekijöitä ja yhteistyö sujuu kaikkien kesken erinomaisesti. Työnjako on selvä ja jokainen voi keskittyä omaan osa-alueeseensa. Naisten maajoukkue on myös täynnä motivoituneita ja samaa tavoitetta kohti kovalla osaamisella meneviä pelaajia. Joukkueessa on ollut todella hyvä henki ja se on näkynyt myös kentällä. Erityisen tyytyväinen olen tietysti suomalaisten maalivahtien kovaan tasoon. Maajoukkueeseen on tarjolla monia hyviä maalivahteja, joista jokainen voi pelata kansainvälisellä tasolla hyvin. Jokainen myös haluaa oppia ja kehittyä, joten heidän kanssaan on todella motivoivaa työskennellä.
Nyt naisten futsalmaajoukkueen tähtäin on käännetty kohti seuraavia EM-karsintoja, jotka pelataan vuonna 2020. Viime vuoden hyvien karsintaturnausten jälkeen odotuksen ovat tietysti kovat, mutta kilpailu tulee varmasti kiristymään ja uusia maita tulee taistelemaan EM-kisapaikasta. Mielenkiintoista on nähdä, tuleeko UEFA laajentamaan EM-kisoja neljän maan tynkäturnauksesta useamman joukkueen turnaukseksi? Joka tapauksessa Suomen naisten futsalmaajoukkue tulee taistelemaan todella kovasti paikasta EM-kisoissa. Tämän projektin ensimmäiset ottelut pelataan Tsekkiä vastaan ja on mielenkiintoista nähdä, missä Suomi tällä hetkellä menee ja miten oma peli on kehittynyt. Tsekkiä vastaan pelattiin EM-karsinnan viimeinen ottelu ja sen Suomi voitti hyvän pelin jälkeen. Tsekki on kovasti uusiutunut uutta valmentajaa myöten, joten varmasti kova haaste odottaa meitä.